Reuters
StoryEditor

Voľby v Škótsku: víťaz je jasný, boj o nezávislosť bude problematický

07.05.2021, 22:21
Autor:
ČTKČTK
Volebná komisia zatiaľ určila obsadenie 42 z celkom 129 poslaneckých miest v škótskom parlamente.

Škótska národná strana (SNP), ktorá sa usiluje o nezávislosť od Británie, je na ceste k jasnému víťazstvu vo voľbách do parlamentu v Edinburghu.

Podľa analytikov však zrejme nezíska väčšinu kresiel, ktorá by jej umožnila presadiť plán na usporiadanie nového referenda o samostatnosti v roku 2023. Sčítanie hlasov zo štvrtkových volieb zatiaľ postupuje pomaly a konečné výsledky sa čakajú najskôr v sobotu.

Volebná komisia zatiaľ určila obsadenie 42 z celkom 129 poslaneckých miest v škótskom parlamente, 35 z nich pripadne SNP. K získaniu väčšiny je potreba 65 kresiel.

Svoj mandát pohodlne obhájila šéfka SNP a škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová, ktorá v Glasgowe porazila labouristu Anasa Sarwara.

"Zisk väčšiny bol vždy veľmi náročný ... Bolo by to skvelé, ale nikdy som to nebrala ako samozrejmosť, pretože je to vyhrotený súboj ... Som si však istá, že SNP je na ceste k štvrtému volebnému víťazstvu v rade," povedala Sturgeonová.

Predpovedať konečné výsledky je zatiaľ veľmi zložité, pretože v Škótsku sa volí veľmi komplikovaným spôsobom. Väčšia časť poslancov určí víťazstvo v niektorom zo 73 volebných obvodov, zvyšných 56 zákonodarcov je volených pomerným volebným systémom v ôsmich regiónoch.

Každý volič má dva hlasy - prvým volí poslancov vo svojom volebnom obvode a druhým volí sedemčlennú kandidátku politickej strany vo svojom regióne.

Podľa analytika BBC Nicka Eardleyho šance SNP na získanie väčšiny môžu ovplyvniť jednotlivé súboje a to, či sa kandidátom SNP podarí zvíťaziť v obvodoch, kde doteraz nebodovali.

Podarilo sa im to už napríklad v obvode East Lothian, kde vôbec prvýkrát nevyhral kandidát labouristov, alebo v dôležitom obvode v centre Edinburghu, kde kandidát SNP Angus Robertson obsadí kreslo, ktoré dosiaľ držali konzervatívci.

SNP získala v škótskom parlamente väčšinu naposledy v roku 2011 a vtedajší premiér David Cameron potom umožnil usporiadanie referenda.

V roku 2014 v ňom 55 percent voličov odtrhnutie od Spojeného kráľovstva odmietlo. Sturgeonová išla do volieb so sľubom, že ak získa väčšinu, zasadí sa o usporiadanie nového referenda. To však nechce pripustiť súčasný britský premiér Boris Johnson.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:27