TASR/AP
StoryEditor

Izraelské nálety v Gaze: zrútila sa budova, v ktorej sídlili zahraničné médiá

15.05.2021, 14:40
Autor:
ČTKČTK
Izraelská armáda majiteľa budovy pred blížiacim sa útokom varovala a objekt bol evakuovaný.

Desať ľudí, dve ženy a osem detí, zomrelo v meste Gaza pri nočnom izraelskom nálete proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas. Podľa agentúry AP išlo o úder s najväčším počtom obetí od začiatku terajšej izraelskej operácie proti Hamasu v Pásme Gazy.

Neskôr izraelské rakety zasiahli budovu v Gaze, kde mala kancelárie agentúra AP a katarská televízia Al-Džazíra. Objekt bol po varovaní vopred evakuovaný.

​Pri raketovom útoku zomrel dnes na predmestí Tel Avivu jeden muž. Násilnosti, ktoré pôvodne vypukli v Jeruzaleme, sa v posledných dňoch rozšírili do zmiešaných židovsko-arabských miest v Izraeli.

Konflikty budú zrejme pokračovať

Protesty, ktoré prerástli v násilné strety, v piatok zachvátili aj okupovaný Západný breh Jordánu, kde izraelské jednotky zastrelili jedenásť Palestínčanov.

Ďalšie protiizraelské protesty sa dnes očakávajú v súvislosti s výročím takzvanej Nakba (katastrofy). Tou je pre Palestínčanov vznik samostatného štátu Izrael v roku 1948. V dôsledku tejto udalosti zo svojich domovov odišlo alebo z nich bolo vyhnaných 700-tisíc Palestínčanov.

Rakety lietajú oboma smermi

V piatok do regiónu pricestoval americký diplomat Hady Amr, ktorý sa pokúsi dosiahnuť uvoľnenie napätia, a na nedeľu je naplánované zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Izrael odmietol egyptskú ponuku na uzavretie ročného pokoja zbraní s Hamasom.

Radikálne hnutie od pondelkového večera odpálilo proti Izraelu stovky rakiet, na čo izraelská armáda odpovedá náletmi na ciele v Pásme Gazy, a nevylučuje ani pozemnú inváziu.

Izraelská armáda informovala, že v noci na dnes sa terčom jej útokov stali okrem iného rampy pre odpaľovanie rakiet, vrátane tej, odkiaľ boli v pondelok vystrelené rakety na Jeruzalem.

Izraelská bomba podľa palestínskej agentúry Vafa zasiahla trojpodlažný dom v utečeneckom tábore v meste Gaza; v troskách zomrelo desať ľudí. Miestni obyvatelia vypovedali, že izraelské lietadlá bez predchádzajúceho varovania zhodila na dom najmenej tri bomby.

Neskôr dnes sa po izraelskom nálete zrútila tiež výšková budova v Gaze, v ktorej mala kanceláriu agentúra AP a Al-Džazíra. Pred týmto útokom izraelská armáda v predstihu varovala, takže objekt, kde bolo aj mnoho bytov a ďalších úradovní, bol včas vyprázdnený.

Situácia v Gaze sa zhoršuje

Infraštruktúra v Pásme Gazy, ktoré od nástupu radikálov z Hamasu k moci blokuje Izrael a Egypt, sa dostáva do stále zúfalejšieho stavu. Podľa OSN obyvatelia tohto územia musia každý deň počítať s osem- až dvanásť hodinovými výpadkami dodávok elektrickej energie, najmenej 230-tisíc z nich má obmedzený prístup k vode. Na husto obývanom území žijú dva milióny ľudí, väčšinou potomkovia utečencov z dnešného Izraela.

V izraelskom meste Be'er Ševa dnes podľa polície črepina rakety zasiahla dom. Poškodila ho, nikto však neutrpel zranenia. Cieľom útokov sa stali aj Aškelon a Ašdod. Poplašné sirény sa rozozneli aj v Tel Avive, z juhu mesta sa ozývali výbuchy.

Zranenia a obete sú aj medzi civilistami

Hovorca polície informoval, že po výbuchu rakety zomrel 50-ročný muž na telavivskom predmestí Ramat Gan. Hospodárska metropola Izraela sa terčom silného raketového ostreľovania stala aj v noci na stredu.

V piatok neskoro večer ktosi hodil zápalnú bombu do bytu arabskej rodiny v Tel Avive, pričom 12-ročný chlapec utrpel popáleniny a desaťročná dievča zranenia hlavy.

V mestách obývaných Židmi i Arabmi výtržníci v posledných dňoch ničí synagógy alebo arabské obchody, medzi oboma znepriatelenými skupinami prepukajú pouličné bitky. Prezident Reuven Rivlin tieto nepokoje označil za občiansku vojnu.

Násilnosti medzi Izraelom a Hamasom teraz eskalovali najviac od poslednej vojny v roku 2014. Konflikt sa výrazne zostril v pondelok večer, keď Hamas a ďalšia teroristická skupina Islamský džihád začali z Pásma Gazy ostreľovať izraelské územie, na čo Izrael odpovedal masívne raketovú odvetou.

Ostreľovaniu predchádzali koncom ramadánu viacdenné strety Palestínčanov s izraelskou políciou v Jeruzaleme, meste s kľúčovým významom pre obe strany. Kvôli súčasným bojom asi 10-tisíc Palestínčanov podľa údajov OSN utieklo zo svojich domovov.

Palestínska strana hlási zatiaľ 140 mŕtvych, Izrael na svojej strane registruje deväť mŕtvych. Agentúra Reuters informovala, že Egypt do Gazy vyslal desať sanitiek, aby do egyptských nemocníc odviezli ľudí zranených pri izraelských útokoch.

01 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 02 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 17:20:18 - Feat.: - Title: Pri útoku Hizballáhu na Izrael zranili 18 ľudí, vrátane 14 vojakov. Išlo o odvetu za zabitie bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:31