Reuters
StoryEditor

Novinári boli ľudské štíty, budovu využíval Hamas. Izrael vysvetľuje zničenie budovy médií

15.05.2021, 17:33
Autor:
ČTKČTK
Hamas krátko po nálete pohrozil útokom na centrálny Izrael.

Výškovú budovu v Gaze, kde mala kancelárie agentúra AP a katarská televízia Al-Džazíra a ktorá bola dnes zničená pri izraelskom nálete, podľa izraelskej armády využívalo vojenské spravodajské krídlo hnutia Hamas, ktoré v palestínskej enkláve vládne.

​Armáda Hamas obvinila, že kancelárie médií využíval ako ľudské štíty, a zdôraznila, že civilistov v objekte varovala v dostatočnom predstihu, aby sa mohli evakuovať.

"Teroristická skupina Hamas zámerne umiestňuje svoje vojenské aktivity do centra civilnej populácie v Pásme Gazy," uviedla izraelská armáda.

Vo výškovej budove Al-Džalaa sídlili kancelárie niekoľkých zahraničných médií vrátane AP a Al-Džazíry. Podľa denníka The Times of Israel armáda kontaktovala ľudí v budove, aby ich informovala, že objekt bude do hodiny bombardovať.

Pred hlavným útokom potom na strechu dopadla menšia strela, ktorá nespôsobila veľkú škodu a ktorej zmyslom bolo urýchliť evakuáciu. Nasledoval hlavný zásah.

Podľa izraelskej stanice Kanál 12 mohli budovu využívať teroristické skupiny ako skrýšu zbraní, komunikačné centrum či kybernetické stredisko.

Krátko nato izraelská armáda uviedla, že v objekte vyvíjala aktivity vojenská rozviedka Hamasu. Zároveň potvrdila, že pred hlavným zásahom varovala civilistov v budove.

Hamas krátko po nálete pohrozil útokom na centrálny Izrael. "Po bombardovaní civilnej výškovej budovy v Gaze sa musia obyvatelia Tel Avivu a centra pripraviť," uviedol Abú Ubajdí, hovorca Brigád Kásam, ozbrojeného krídla palestínskeho hnutia Hamas.

Generálny riaditeľ AP Pruitt vo vyhlásení vyjadril "šok a zdesenie" z toho, že izraelská armáda zničila budovu, kde boli kancelárie AP a ďalších médií. Zdôraznil, že armáda vedela, kde sa kancelária AP v Gaze nachádza a že tam sú novinári.

Pred náletom podľa neho prišlo varovanie, ale civilistom sa podarilo uniknúť len tesne. AP je teraz podľa Pruitta v kontakte s americkým ministerstvom zahraničia a snaží sa získať informácie od izraelskej vlády.

"Je to neuveriteľne znepokojujúci vývoj. Tesne sme sa vyhli strašným stratám na životoch. V budove bol tucet novinárov AP a nezávislých pracovníkov a našťastie sme ich mohli včas evakuovať. Kvôli tomu, čo sa dnes stalo, bude svet vedieť menej o tom, čo sa deje v Gaze," uviedol Pruitt.

01 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 02 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 04 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:31