TASR/AP Photo/Alex Brandon
StoryEditor

Trump čelí žalobe za používanie termínu čínsky vírus

22.05.2021, 10:42
Autor:
ČTKČTK
Žalujúca strana požaduje, aby bol na znamenie ospravedlnenia každému Aziatovi v USA vyplatený dolár,

Čínsko-americká skupina ochrancov ľudských práv zažalovala bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa kvôli tomu, že pre koronavírus používal termín čínsky vírus.

Žalobu na newyorský federálny súd podala tento týždeň čínsko-americká koalícia ľudských práv (CACRC). Trumpov poradca Jason Miller ju označil za "šialenú a hlúpu".

Poukazuje sa v nej podľa agentúry Nová Čína na to, že Trump o koronavíruse hovoril ako o "čínskom víruse, wuchanskom víruse alebo (chrípke) kung-flu" a že sa dotkol ázijskej komunity v USA.

CACRC požaduje, aby bol na znamenie ospravedlnenia každému Aziatovi v USA vyplatený dolár, čo v súhrne znamená 22,9 milióna dolárov.

Peniaze majú byť použité na zriadenie múzea venovaného dejinám Američanov ázijského pôvodu a ich prínosu pre USA.

Trump "sa počas pandémie správal poburujúcim a extrémnym spôsobom bez ohľadu na to, či sa dotkne Američanov čínskeho pôvodu," stojí v žalobe.

V USA pribudli násilnosti proti ľuďom ázijského pôvodu a ochrancovia ľudských práv to pripisujú práve tejto Trumpovej rétorike. Najhorší z útokov spáchal v marci strelec, ktorý v Atlante v masážnych salónoch zabil osem ľudí, z ktorých väčšina bola ázijského pôvodu.

Žalujúca strana argumentuje, že Trump používal odkaz na ázijský pôvod vírusu, aj keď vedel, že nemusí nevyhnutne pochádzať z Číny.

"Pravda je dôležitá a vyrieknuté slová majú svoje dôsledky, najmä ak pochádzajú z úst vplyvných ľudí. Trump zámerne túto klebetu opakoval s ohromujúcou zášťou, sledoval tým vlastné politické záujmy a vážne poškodil americkú ázijskú komunitu," uvádza CACRC.

Podľa Millera bude žaloba zamietnutá, ak sa ňou súd vôbec začne zaoberať. Považuje ju "prinajmenšom za zavádzajúcu".

"Je to hlúpa žaloba. Žart a keby som bol právnik, ktorý ju navrhol, bál by som sa, že ma za to bude čakať trest," povedal Miller.

Žaloba bola podaná vo štvrtok, kedy Trumpov nástupca Joe Biden podpísal zákon namierený proti nenávistným útokom na občanov ázijského pôvodu.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 03 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 05 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:42