StoryEditor

Kam so žiadateľmi o azyl

17.02.2004, 23:00
Autor:
zkzk

Bitka, ktorú vlani v auguste neprežil mládenec z Čečenska, znásilnenie žiadateľky o azyl jedným zo zamestnancov tábora a najnovšie tiež naznačenie týrania zverencov, to všetko má na konte utečenecký tábor v Traiskirchene v Rakúsku. Medzinárodná organizácia i rakúski politici žiadajú okamžitú nápravu, uviedli české Hospodárske noviny.
Informáciu, že v najväčšom zariadení svojho druhu v Rakúsku týrajú žiadateľov o azyl, v pondelok uverejnila viedenská pobočka Amnesty International Zamestnanci Treiskirchenu podľa nej pred dvoma týždňami zbili Gruzínca, ktorý v tábore býval. Popálili ho cigaretou.
"Vyraziť proti človeku s rozpálenou cigaretou patrí k metódam mučenia, aké poznáme zo správ z iných častí sveta," povedal pre magazín Profil šéf rakúskej sekcie medzinárodne uznávanej organizácie Heinz Patzelt. "Že sa také niečo deje v rakúskom utečeneckom tábore, je úplnou novinkou."
Prevádzkovateľ zariadenia, nemecká firma European Homecare, však akékoľvek obvinenie odmieta. Tvrdí, že Gruzínec bol opitý a správal sa agresívne. "Nechcel, aby sme do jeho izby umiestnili ďalších utečencov," povedal vedúci tábora Eckart Wilcke agentúre APA.
Problémy v Traiskirchene, dôležitej prestupnej stanici českých emigrantov, ktorí pred rokom 1989 utekali cez Rakúsko na Západ, sa podľa odborníkov dali čakať. Zariadenie je totiž preplnené. Okrem iného aj preto, že obce odmietajú žiadateľov o azyl ubytovať. Búri sa hlavne tamojšie obyvateľstvo.
Rakúsky štát sa v súčasnosti stará o vyše 10-tisíc osôb, ktoré chcú v krajine získať azyl. Asi 1 700 z nich je ubytovaných neďaleko Viedne, práve v Traiskirchene. Zvyšok býva v penziónoch, hostincoch alebo iných táboroch po celom Rakúsku.
Pravidlá, ktoré určila vláda, hovoria, že každá spolková krajina musí ročne prijať vopred stanovený počet utečencov. Podľa ministra vnútra Ernsta Strassera sa však predpísanými kvótami riadia iba dve z nich: Viedeň a Dolné Rakúsko. "Momentálne nám pre utečencov chýba asi tisíc miest," potvrdil prezident organizácie Caritas Franz Küberl. "Apelujú na spolkové krajiny aj obce, aby sa zachovali ľudsky a poskytli ďalšie byty a odľahčili tak preplnený Traiskirchen," povedal minulý týždeň v rozhovore pre noviny Wiener Zeitung.
O tom, či obec v Rakúsku žiadateľov o azyl prijme alebo nie, rozhoduje jej starosta alebo zástupcovia obce. Tí sa však často stávajú rukojemníkmi občanov, ktorí odmietajú utečencov pre obavy z kriminality.
V Rakúsku požiadalo vlani o azyl vyše 32-tisíc ľudí. V októbri 2003 pritom parlament vo Viedni schválil najprísnejšiu azylovú legislatívu v Európe. Ľudia, ktorých tamojšie úrady v prvom kole odmietnu, neskôr nemôžu, napríklad, uvádzať nové dôvody odchodu zo svojej vlasti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:49