MAFRA / Petr Topič
StoryEditor

Zabarikádoval dvere a nútil ma k sexu. Česká politická hviezda čelí vážnym obvineniam, zložil mandát

25.05.2021, 17:09
Autor:
jvajva
O sexuálnom zneužití hovoria dve študentky. V oboch prípadoch malo k zneužitiu prísť na párty.

Český poslanec zo strany TOP 09 Dominik Feri čelí obvineniu, že mal v minulosti na domácich večierkoch sexuálne zneužiť niekoľko študentiek. Český Denník N a A2larm priniesli svedectvo dievčat, ktoré poslanca vinia z toho, že ich v opitosti aj napriek výslovnému nesúhlasu prinútil k pohlavnému styku.

Študentky sa údajne neobrátili na políciu, pretože sa báli Feriho vplyvu. Poslanec obvinenia poprel. Rezignuje však na mandát poslanca a nebude kandidovať v októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne. Oznámil to po tom, čo bol obvinený zo sexuálneho násilia. Proti článkom sa bude brániť na súde.

Báli sa jeho vplyvu

O sexuálnom zneužití hovoria dve študentky. Petru mal Feri prinútiť k sexu počas párty, ktorú usporiadala u seba doma. Keď už bola opitá, mal ju politik zatiahnuť do jej izby, ktorú následne zabarikádoval nočným stolíkom.

"Potom ju tlačil do sexu tak dlho, kým k nemu nedošlo, aj keď opakovane vyslovila nesúhlas," povedala novinárom z Denníku N a portálu A2larm jej kamarátka.

Petra to následne potvrdila. "Mala som ho za tú liberálnu hviezdu, ktorá má veľký vplyv na mladých ľudí a chváli sa hodnotami modernej spoločnosti. Preto som sa bála, že mi nikto neuverí," vysvetlila, prečo tiež nešla po incidente na políciu. Ďalšie dievča mal podľa svedectva Feri sexuálne zneužiť ešte v čase, keď pôsobil ako mestský poslanec v Tepliciach.

Poslanec obvinenia odmieta

"Pred dvoma rokmi som čelil falošnému obvineniu zo sexuálneho násilia. Z týchto lživých obvinení potom vychádzajú ďalšie ohovárania, ktorým sa človek môže len ťažko brániť. Avšak lživé obvinenia zo sexuálneho násilia, ktorá sa objavujú v posledných dňoch, najčastejšie anonymne na sociálnych sieťach, a ktorá sa dotýkajú nielen mňa, ale aj môjho okolia, zásadne odmietam, "napísal Feri na webe TOP 09.

"Ako politik musím počítať s osobnými útokmi a bohužiaľ aj s vedením kampane, ktorá nie je vždy fér. Avšak ja osobne som kampaň viedol vždy fér a nehodlám na tom nič meniť," doplnil.

"Nie je pre mňa väčšieho pocitu potupy a osobného zlyhania než sa obzrieť späť na situácie, kedy som sa zachoval nevhodne, nepatrične či negentlemansky. Všetky takéto zlyhania ma mrzia a hlboko a úprimne sa za ne ospravedlňujem. Hoci som sa z chýb poučil, nemožno nič odbiť len tým, že som bol skrátka mladý a teraz žijem inak," napísal tiež poslanec.

Zoznámili sa na internete

Znásilnenie Ferim opísala Denníku N i ďalšia študentka. "Vliezol ku mne do sprchy a začal sa nevyberavo dožadovať sexu. Tlačil na mňa. Nemohla som odísť, pretože mi zatarasil cestu. Stále mi opakoval, že to bude len trochu, že to bude len chvíľu a moje odmietanie ho vôbec nezaujímalo," opísala priebeh znásilnenia študentka Markéta. Nakoniec ju mal Feri proti jej vôli znásilniť, hoci mu niekoľkokrát jasne zopakovala, že si to nepraje.

S Ferim sa zoznámila prostredníctvom zoznamovacej aplikácie Tinder. Po niekoľkých dňoch spoločného písania si sa dohovorili, že sa stretnú na večierku v súkromnom byte v Prahe. Práve tam malo k incidentu dôjsť. Markéta sa išla nad ránom pred spaním osprchovať, lenže do kúpeľne, ktorá nešla zamknúť, za ňou údajne dorazil nahý Feri.

Po nedobrovoľnom pohlavnom styku Markéta z bytu utiekla. Na políciu sa však nikdy neobrátila. Vraj sa bála, že proti v tej dobe už známemu politikovi neobstojí a nikto jej neuverí. "Snažila som sa ten zážitok jednoducho vytesniť," doplnila.

Poslanec Dominik Feri sa po zverejnení článku zatiaľ nevyjadril, redakcia iDNES.cz sa snažia získať jeho stanovisko aj reakciu straníckych kolegov. Denníku N Feri povedal, že sa v niektorých momentoch svojho života zachoval nevhodne, nepatrične alebo v rozpore so zásadami gentlemanského správania. Obvinenia zo sexuálneho násilia na ženách však zásadne odmieta.

"Najprv sa k tomu musí vyjadriť Dominik Feri. Ak sa obvinenia potvrdia, bude to mať samozrejme vplyv aj na jeho politickú kariéru," povedal iDNES.cz Martin Dlouhý, predseda miestnej organizácie TOP 09 v Prahe 3, ktorej je Feri členom.

Najmladší poslanec a hviezda Instagramu

Feri vstúpil do politiky v roku 2014, kedy sa ako 18-ročný stal zástupcom za TOP 09 v Tepliciach. Na ďalšiu métu dosiahol o tri roky neskôr. Uspel vo voľbách do Snemovne a v 21 rokoch sa stal najmladším poslancom v histórii Česka.

Na pražskej kandidátke TOP 09 pritom figuroval až na poslednom 36. mieste, takmer 15-tisíc preferenčných hlasov ho však posunulo až do Snemovne.

V roku 2017 sa mu dostalo uznania od nemeckého Die Welt. Ten ho zaradil medzi jedenásť európskych politikov, ktorí môžu pomôcť prekonať euroskepticizmus a krízu, do ktorej sa projekt Európskej únie dostal.

Počas pandémie koronavírusu sa stal hviezdou sociálnych sietí. Časť mladých ľudí počas krízy získavala aktuálne informácie iba z jeho profilu na Instagrame, kde pomocou žltých výkričníkov vysvetľoval často neprehľadné vládne opatrenia.

Vďaka tomu tento rok vo februári prekonal, ako tretí Čech v histórii (po futbalistovi Petrovi Čechovi a moderátorovi Leošovi Marešovi, pozn. red.), na tejto sieti hranicu jedného milióna sledujúcich.

Neskôr sa tiež podieľal na vzniku vládneho informačného portálu, ktorý mal ľuďom zjednodušiť orientáciu vo vládnych covidových opatreniach. "Web je napísaný tak, aby opatreniam rozumel každý, je napísaný ľudskou rečou, nie právnymi formuláciami," vysvetlil vtedy Feri, ktorý vznik portálu inicioval počas interpelácie premiéra Andreja Babiša v Snemovni.

Feri počas práce v Poslaneckej snemovni doštudoval Právnickú fakultu Univerzity Karlovej. Právu sa chcel naplno venovať hneď po konci mandátu v októbri tohto roku. Nakoniec sa však rozhodol, že bude kreslo v Snemovni obhajovať. 

Presvedčili ho k tomu práve aj ohlasy mladých ľudí na sociálnych sieťach. Na kandidátke koalície SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) v Prahe mu patrí štvrtá priečka.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:58