StoryEditor

Na vesmírnej stanici bolo rušno pre dôležitú opravu

30.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Dvaja americkí astronauti museli včera vystúpiť do otvoreného kozmu, aby opravili poruchy na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Veliteľka Peggy Whitsonová a Daniel Tani mali vymeniť pokazený motor, ktorý otáča jeden zo solárnych panelov a má ho nasmerovať k Slnku. Oprava bola už nevyhnutná, pretože bránila a ohrozovala ďalšiu dostavbu "vesmírneho obra", ktorý v tomto roku oslavuje 10 rokov.
Mechanizmus prestal pracovať v decembri tri mesiace po tom, ako sa zadrel kĺb panelu. Tentoraz bol problém v motore. Stanica má na palube jeden záložný s hmotnosťou 113 kilogramov. Motor slúži taktiež ako "záchytný bod" solárneho panelu. Kozmonauti museli pri jeho oprave dávať veľký pozor, aby pri jeho výmene panel "neuletel". Rovnako museli opravovať iba v čase, keď je stanica na odvrátenej strane Zeme od Slnka, aby sa vyhli riziku, že panelom bude prúdiť elektrina.
Po výmene motora sa má čiastočne obnoviť pohyblivosť panelu. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír však zatiaľ nevie, ako opraviť nefunkčný kĺb. Podľa vesmírnej agentúry budú musieť astronauti minimálne štyri razy kvôli tomu ísť na "vesmírnu prechádzku". Aj napriek tejto poruche odštartuje z amerického Mys Canaveral 7. februára raketoplán Atlantis, ktorý dopraví na vesmírnu stanicu európske laboratórium Columbus. Ak by sa kĺb solárneho panelu nepodarilo opraviť, mohlo by to ohroziť ďalšiu výstavbu stanice a lety raketoplánov plánované na jeseň.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:00