StoryEditor

Bomby vyhnali našich ľudí z Gruzínska

11.08.2008, 00:00
Stovky až tisícky mŕtvych civilistov, tisícky utečencov, nedostatok potravín a vody a výpadky energie. Taká je tragická bilancia ozbrojeného konfliktu medzi ruskou a gruzínskou armádou v Južnom Osetsku, ktorý naplno vypukol v piatok.

Nová vojna na Kaukaze sa dotkla aj Slovákov, ktorých bomby vyhnali z Gruzínska. Dnes ich slovenský vládny špeciál privezie späť na Slovensko. "Situácia je čoraz viac napätá. Som rád, že som sa rozhodol odísť na vlastnú päsť. Odišli sme doslova o päť minút dvanásť,“ povedal pre HN Róbert Dobrovodský, ktorý bol v Gruzínsku ako turista vyše dvoch týždňov. Dovolenku však predčasne ukončil a na Slovensko sa vrátil už včera.

Názor:
Ruský trik na južnom Kaukaze

Zvonka to nevyzerá ako konflikt medzi USA a Ruskom, ale každý vie, že to tak je. Ak sa záujem celého sveta upiera na veľký príbeh, ktorý sa odohráva pod reflektormi médií všetkých kontinentov, býva to ideálny čas na začatie vojny. Konflikt medzi Ruskom a Gruzínskom v predvečer celosvetového olympijského sviatku mieru väčšmi zapadá do tejto permanentne overovanej teórie.

Naši sa dnes vrátia
Ozbrojené zrážky medzi ruskou a gruzínskou armádou sa začali už v piatok. "Nikto nič nevedel, nebolo to vôbec cítiť. Gruzínci vpadli do Južného Osetska, bola vyhlásená mobilizácia, pretože separatisti streľbu opätovali. Gruzíncom sa podarilo obsadzovať dedinu za dedinou, potom aj hlavné mesto Cchinvali. Jediné, čo sa im nepodarilo obsadiť, je jeden tunel, ktorý je v tom hornatom prostredí veľmi dôležitý. Cezeň Rusi dodávajú zbrane, a zásobujú tak Južné Osetsko,“ opísal udalosti Dobrovodský.

Medzitým sa zapojilo do konfliktu aj Rusko. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Moskva si neželá vojnu s Gruzínskom a usiluje sa iba o návrat do stavu pred začiatkom gruzínskej ofenzívy. "Situácia sa každou minútou dramatizovala. Vypli elektrinu, asi 20 kilometrov od nás hodili bombu do prístavu, preto som sa rozhodol odísť. Keďže nemáme v Gruzínsku ambasádu, požiadal som o pomoc nemecké veľvyslanectvo, vzhľadom na to, že ambasády v rámci únie spolupracujú. Tam bola už taká vyhrotená situácia, že každý sa staral len o svojich. Konzul mi poradil čo najrýchlejšie opustiť krajinu. Tak sme sa rozhodli na vlastnú päsť prejsť do Turecka. Turci boli veľmi ústretoví, chápali celú situáciu a cudzincom nerobili problémy,“ dodáva Dobrovodský.
Už dnes majú krajinu opustiť aj ďalší Slováci, ktorí v Gruzínsku žijú. "Vysielame do oblasti letecký špeciál, dnes ráno bude v Jerevane. Mal by odviezť asi 11 až 12 ľudí, s ktorými sme v kontakte,“ potvrdil pre HN riaditeľ tlačového odboru nášho rezortu diplomacie Igor Skoček. Cestu do arménskeho Jerevanu zabezpečuje pre Slovákov takisto naša vláda. "Pomáhame im v súčinnosti s inými krajinami Európskej únie, najmä Poľskom a Českou republikou,“ dodal Skoček.
Ďalší Slováci, podobne ako Dobrovodský, mohli opustiť Gruzínsko individuálne.

Tisíce obetí?
Ozbrojený konflikt si vyžiadal stovky obetí, ruská strana však hovorí až o dvoch tisícoch mŕtvych civilistov, a to predovšetkým Rusov. "Počty sa veľmi rôznia. Nikto vlastne nevie, koľko je obetí. Ale isté je, že každým dňom ich stále pribúda,“ povedala pre HN šéfredaktorka týždenníka Business Week Maja Edilašviliová. Veľká časť mesta Cchinvali je zničená, ľudia pociťujú nedostatok potravín, vody a problém je aj s výpadkom elektriny.
Gruzínska armáda včera jednotky z mesta stiahla. Vláda v Tbilisi zároveň oznámila, že boje ukončuje, Rusi však tomu príliš neveria. "Dúfali sme dva dni, že sa odtiaľ stiahnu, pretože každý chce ukončenie tohto boja. Báli sme sa, že Rusko začne bombardovať Tbilisi,“ povedala Edilašviliová. Armáda však zostala v blízkosti metropoly, kde vojská dokonca posilnila. "Situáciu môže zlepšiť len vplyv medzinárodného spoločenstva,“ dodáva Edilašviliová.
Tbilisi však má v pláne stiahnuť aj tisíc vojakov z Iraku, aby svoju armádu posilnilo.
Ani Moskva nezaostáva. Ruské vojenské lode zakotvili v čiernomorskom prístave Poti, na ich palube je údajne štyritisíc vojakov. Ďalších šesťtisíc vyslala Moskva do Južného Osetska. Lode vraj majú zabrániť prísunu zbraní do Gruzínska. Tbilisi však tvrdí, že tak bránia prísunu potravín a paliva do krajiny. Ukrajina, ktorá v rusko-gruzínskom spore je na strane Gruzínska, už pohrozila, že skomplikuje návrat lodí na materskú základňu na Kryme, ktorú má ruská flotila v prenájme.
Do boja vstúpila aj ďalšia separatistická oblasť Gruzínska, usilujúca sa o odtrhnutie - Abcházsko. To vyhlásilo mobilizáciu vojenských záloh. Rusko údajne začalo útok na Kodorský priesmyk, ktorý doteraz kontrolovali gruzínske vojská.

Prečítajte si aj:
Boje môžu prerásť do niečoho väčšieho

Britský bezpečnostný analytik Glenmore Trenear–Harvey exkluzívne pre HN:

Môže konflikt vyústiť do otvorenej vojny medzi Ruskom a Gruzínskom?
Je to možné. Je to krajné riešenie, no rozhodne sa nedá v tejto chvíli vylúčiť. Otázka tiež znie, či sa nezapoja do konfliktu aj iné krajiny.

Prečo eskaloval konflikt práve v týchto dňoch, keď sporadické boje prebiehajú už niekoľko týždňov?
Je dôležité uvedomiť si, že pozornosť prakticky celého sveta je teraz upretá na Čínu. História nás učí, že aj v minulosti podnikali štáty svoje akcie v období, keď bola svetová pozornosť rozptýlená.


Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Južné Osetsko. Platíte rubľami, ste však v Gruzínsku

Južné Osetsko je územie pri hraniciach s Ruskom, ktoré však patrí Gruzínsku. Žije tam 70-tisíc ľudí, z toho asi dve tretiny Osetov a zvyšok sú Rusi. Patrí k najchudobnejším oblastiam na Kaukaze. Počas existencie Sovietskeho zväzu bolo územie pričlenené ku Gruzínsku ako autonómna oblasť. Zámerom vtedajšej vlády v Kremli bolo, aby sa Severné a Južné Osetsko rozdelili a každé patrilo pod iný vplyv, aby sa tak zabránilo separatistickým ambíciám. Autonómny status neumožňoval plnú kontrolu Tbilisi, preto plnú vládu mala Moskva.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:28