StoryEditor

Thajsko naďalej "väzní" desiatky Slovákov

02.12.2008, 23:00

Týždeň trvajúce blokády dvoch hlavných letísk v thajskom Bangkoku komplikujú život aj desiatkam Slovákov. Tí pred odchodom do exotickej ázijskej krajiny určite nerátali s tým, že si svoju dovolenku o pár dní nedobrovoľne predĺžia, keďže sa nebudú mať ako dostať domov. "Z Thajska mali problém odcestovať aj turisti zo Slovenska," potvrdil pre HN hovorca ministerstva zahraničia Ján Škoda.

Celkovo zostalo v Thajsku "uväznených" asi 300-tisíc cudzincov. Desiatky Slovákov sú tam na zájazdoch cestovných kancelárií, ďalší sem prišli na vlastnú päsť. Žiadne nebezpečenstvo by im však hroziť nemalo. "Thajčania riešia všetko s úsmevom. Aj keď je napätá situácia, snažia sa ju uľahčiť. Chcú cudzincov presvedčiť, že Thajsko je bezpečná krajina," povedal pre HN Viliam Kráľ, sprievodca cestovnej kacnelárie Bubo travel, ktorá má v Thajsku takmer tri desiatky slovenských klientov.

Pasca na turistov
Väčšina turistov si musela nedobrovoľne predĺžiť pobyt v Thajsku, kým sa im podarilo odletieť z jedného z náhradných letísk. Tie kapacitne nestíhajú čeliť náporu státisícov cudzincov, ktorí sa chcú vrátiť domov. Naše cestovné kancelárie svojich klientov prepravujú na Slovensko len postupne. "Všetci Slováci, ktorí boli v Thajsku cez našu cestovnú kanceláriu, sa včera vrátili v poriadku na Slovensko," povedala pre HN Iveta Nguyenová z cestovnej kancelárie Eden Travel. Aj ich pôvodný let bol zrušený a cestovná kancelária im musela zabezpečiť náhradný.

Blokáda sa dotkla aj skupiny Bubo travel. "Pôvodne sme mali letieť z Amsterdamu do Bangkoku. Keď však letiská uzatvorili, išli sme z Kuala Lumpur priamo na dovolenkový rezort Krabi. Museli sme tak vynechať prehliadku Bangkoku. Naši klienti mali za to tri dni navyše na Krabi," dodáva Kráľ.
Situácia v Thajsku sa začala zhoršovať už pred niekoľkými mesiacmi, keď opozícia spustila rozsiahle protestné demonštrácie. Ich cieľom bolo zvrhnutie nepopulárneho premiéra Somčaja Vongsavata a zvrátenie volebných výsledkov, ktoré boli podľa nich zmanipulované. V posledných dňoch sa však situácia zdramatizovala po tom, ako demonštranti obsadili medzinárodné letisko Suvarnabhumi. Státisíce turistov z celého sveta tak zostali v krajine doslova uväznené. "O Slovákov, ktorí išli do Thajska s cestovnými kanceláriami, sa starajú ich cestovné kancelárie. Ostávajú väčšinou ubytovaní vo svojich hoteloch a pokračujú vo svojich pobytoch. Thajská vláda im automaticky predlžuje víza, takže tu nevznikajú veľké problémy. Čo sa týka individuálnych turistov, o nich sa postarali thajské úrady tak, že im pomáhali hľadať náhradné ubytovanie a preplácali im dodatočné náklady na hotely a diéty. Musia si popresúvať už rezervované lety. Práve tu nastávajú problémy," dodáva Škoda.

Letisko obnovia
Už dnes by sa však napätá situácia v Thajsku mala uvoľniť. Súd včera vyhovel požiadavkám demonštrantov a rozpustil tri zo šiestich vládnych strán. Navyše premiérovi Vongsavatovi zakázal na päť rokov pôsobenie v politike. Opozícia toto rozhodnutie privítala a súhlasila s okamžitým uvoľnením hlavného letiska. "Medzinárodné letisko je však už dlho znefunkčnené a obnova jeho prevádzky bude istý čas trvať," varuje Škoda.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:52