StoryEditor

"Uväzneným" zahraničným turistom Thajčania tancujú

03.12.2008, 23:00

Thajsko zažíva najväčší chaos za posledné roky. Protesty opozície sa síce včera po týždni blokády dvoch bangkockých letísk skončili, desaťtisíce zahraničných turistov, ktorí ostali v exotickej krajine "uväznení“, sa však teraz húfne chystajú na návrat domov. Preplnené terminály nezvládajú nápor cudzincov. Ľudia, ktorí si často museli nedobrovoľne predĺžiť pobyt v tejto exotickej krajine, sa predbiehajú v snahe dostať sa na prvé lietadlá smerom von z krajiny. Ešte včera odleteli prvé stroje do Kodane, Frankfurtu, Naí Dillí či Sydney.
V Thajsku sú aj desiatky slovenských turistov. "Všetci naši klienti odletia domov podľa plánu v piatok. Nepôjdu však cez letisko v Bangkoku, ale cez bývalé vojenské letisko Uta Pao, ktoré pohotovo sprevádzkovali thajské úrady,“ potvrdil pre HN Jiří Šebesta, sprievodca cestovnej kancelárie ESO Travel, s ktorou cestovali do Thajska viacerí Slováci.

Prepchaté letiská
Viac ako týždeň blokovala politická opozícia v krajine dve hlavné letiská v Bangkoku. Znemožnila tým odletieť z krajiny podľa niektorých odhadov až 300-tisíc turistom z desiatok krajín sveta, ktorí museli ostať vo svojich hoteloch alebo si pohľadať náhradné ubytovanie. Medzi nimi bolo aj približne 500 turistov z Česka a desiatky Slovákov.
Podľa Šebestu je o všetkých Slovákov v Thajsku dobre postarané. "Samozrejme, boli určité starosti, či odletíme podľa plánu. Zo začiatku sa nevedelo, ako to bude vyzerať. Úrady však upravili letisko v Uta Pao, ktoré pred niekoľkými desaťročiami bombardovala americká armáda. O zahraničných turistov sa tu starajú, nosia im jedlo a vodu, dokonca tu pre nich tancujú thajské folklórne skupiny,“ hovorí Šebesta. Tieto slová potvrdzuje aj jeho kolegyňa Kristína Júzlová. "Všetci naši klienti sú nadmieru spokojní. Situácia sa ich nedotkla. Všetci, čo majú odcestovať, odlietajú tento piatok,“ uviedla pre HN Júzlová.
Tisíce protestujúcich, ktorí blokovali medzinárodné letisko Suvarnabhumi a menšie letisko Don Muang slúžiace prevažne na vnútroštátnu dopravu, si včera začali baliť svoje veci. Zástupcovia demonštrantov však pohrozili, že sa na letiská okamžite vrátia, ak by ich "krajina a kráľ“ potrebovali. Podľa mnohých turistov pripomínali včerajšie scény skôr koniec obrovského hudobného festivalu než ukončenie masívnych politických protestov, ktorým sa nevyhli ani násilnosti. Protestujúci sa navzájom srdečne lúčili, vymieňali si kontakty a sľubovali si, že sa čoskoro opäť stretnú. "Som smutná, že odchádzame,“ hovorí nezamestnaná 48-ročná Ranatip, ktorá posledný týždeň táborila pred letiskom Suvarnabhumi spolu s tisíckami ďalších stúpencov opozičného Ľudového spojenectva pre demokraciu.
Definitívnu bodku za politickými protestmi dalo až rozhodnutie súdu, ktorý nechal rozpustiť tri vládne strany a premiérovi Somčajovi Vongsavatovi zakázal na päť rokov zastávať posty v thajskej politike.

Stratené zisky neľutujú
Aj keď demonštranti sa včera začali rozchádzať do svojich domovov, definitívne obnovenie prevádzky sa očakáva až zajtra. Vedenie medzinárodného letiska Suvarnabhumi, ktoré je vstupnou bránou do Thajska zhruba pre 15 miliónov zahraničných turistov ročne, potvrdilo, že čiastočná prevádzka sa začne o polnoci, ale stále sa nedá povedať, kedy bude letisko uvedené do plnej prevádzky. Niekoľko dní bude trvať čistenie priestorov po demonštrantoch a naštartovanie počítačových systémov. "Pevne verím, že všetko bude v poriadku a my sa vrátime do normálu v priebehu dvoch dní,“ povedal generálny manažér letiska Serirat Prasutanond.
Osemdennú blokádu letísk pocítila aj thajská ekonomika, ktorá už teraz zápasí s dosahmi finančnej krízy. Státisíce turistov tu uviazli v období, ktoré predstavuje vrchol thajskej turistickej sezóny a množstvo turistov z celého sveta zrušilo svoje cesty do Thajska v obave z toho, ako sa vyvinie politická situácia. Opozícia aj napriek tomu blokádu letísk obhajuje. "Museli sme pre krajinu niečo obetovať,“ povedal novinárom jeden z protestujúcich, ktorý táboril na letisku spolu s manželkou. "Mnohí Thajčania si uvedomujú, že prídu o biznis. Zisky z turizmu sa im môžu znížiť až o polovicu,“ pripomenul pre HN Viliam Kráľ z cestovnej kancelárie Bubo travel, ktorý v Thajsku sprevádza skupinu troch desiatok Slovákov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:20