StoryEditor

Hillary mi jedla keksy z tašky

28.10.2007, 23:00

Členovia a zakladatelia našich mnohých mimovládnych organizácií majú dodnes v živej pamäti návštevu Hillary Clintonovej na Slovensku. Na stretnutí s nimi v lete v roku 1999 vyzdvihla ich prácu za úlohu, ktorú zohrali v parlamentných voľbách v septembri 1998. Aktivisti z občianskeho sektora privítali Hillary Clintonovú v Primaciálnom paláci. "Hillary sedela vedľa mňa. Práve prišla zo stretnutia s prezidentom Rudolfom Schusterom, kde jej dali drienkovicu, ale nikto jej nedal od rána jesť," povedala HN o stretnutí jedna z hlavných účastníčok stretnutia -- riaditeľka nadácie Charta 77 Zuzana Szatmáry. Raňajky vtedy zrejme podcenil aj jeden z jej ochrankárov, lebo v sále omdlel, spomína si Szatmáry. Hillary Clintonovú za panelom už hlad úplne premohol. "Povedala mi, že je strašne hladná, že jej ešte vôbec nedali jesť," pokračuje šéfka Charty 77. Ako dobrá mama, pripravená na každú situáciu, mala Zuzana Szatmáry v taške keksy. Problém vraj bol, ako nenápadne nakŕmiť hladnú prvú dámu pred očami početného obecenstva. "Urobili sme to tak, že akoby sa zohýbala pre niečo a z tej tašky po kúsku vyjedala tie keksy a zasa sa vystrela, akoby nič." Dnes si Zuzana na udalosť spomína ako deja vu zo školy, keď si niekto pojedá, aby to učiteľ nevidel.
Incident s jedlom však nebol posledným faux pas organizátorov. "Ja som si po skončení ešte brala nejaké papiere a idem von, a Hillary nájdem motať sa po budove, oni ju stratili," opisuje Szatmáry. Prvá dáma jej vysvetlila, že na ňu asi bodyguardi zabudli. "A vtedy jej hovorím, že -- asi by ste mali ísť za prezidentku," spomína si Szatmáry. "Stavili sme sa o sto dolárov, že to vyhrá."
Zuzane Szatmáry zostali zo stretnutie pekné momenty, ktoré jej pripomenuli dávne časy zo školy. "Mala som pocit, že je ako dobrá baba v škole." Napriek možno klamlivej spontánnosti a otvorenosti vraj však Hillary v debate nehovorí len tak do vetra a prirodzenou autoritou dá ľudí do pozoru.
A čomu Slovensko vďačí za dve vzácne návštevy nádejnej prezidentky USA u nás? "Bol to výsledok dobrej práce Martina Bútoru (vtedajší slovenský veľvyslanec v USA, pozn. red.) a Pavla Demeša. Oni spojili tie nitky, aby Hillary prišla."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:53