StoryEditor

Pápež si prišiel udobriť Američanov

17.04.2008, 00:00
Pápež Benedikt XVI. podal včera Amerike ruku zmieru. Šesť rokov po prepuknutí pedofilného škandálu amerických kňazov sa včera v mene cirkvi Američanom ospravedlnil.

"Urobíme všetko preto, aby sme uzdravili túto ranu," povedal pápež a zároveň priznal, že sa za túto "škvrnu" na obraze cirkvi osobne hanbí.
Zmierenie medzi Amerikou a Vatikánom bolo na programe dňa aj počas stretnutia pápeža s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom. Ten v Bielom dome zablahoželal hlave rímskokatolíckej cirkvi k včerajším 81. narodeninám. "Tu v Amerike nájdete národ, ktorý víta úlohu náboženstva vo verejnom živote. Vo svete, kde niektorí v mene Boha ospravedlňujú teroristické činy, vraždy a nenávisť, potrebujeme Vaše posolstvo, že Boh je láska," povedal Bush.
Pedofilná aféra je pre pápeža osobnou záležitosťou. Celú kauzu dobre pozná, keďže ju ešte ako kardinál na čele Kongregácie pre náuku viery vyšetroval. "Pápež podľa neho už počas letu do Ameriky vyjadril ľútosť nad týmito skutkami, ktoré nemožno nijakým spôsobom ospravedlniť. Druhá vec je, akým spôsobom sa živila celá kampaň. Katolícka cirkev vyjadrila nad týmito skutkami ľútosť, ale bolo by dobré, aby aj ostatné časti spoločnosti nasledovali pápežov príklad," povedal pre HN hovorca Konferencie biskupov Slovenska Ján Kováčik.
Americkí veriaci sa na prvé stretnutie s Benediktom XVI. tešili. "Na príchod pápeža sme sa pripravovali od momentu, keď to bolo oficiálne. Vyzbierali sme 1 000 kilogramov jedla pre chudobných," povedala pre HN organizátorka návštevy pápeža z washingtonskej arcidiecézy Alis Noe.

Priateľ s Amerikou
Prvá návšteva Benedikta XVI. v USA vo funkcii pápeža je najmä pastoračnou. "Je to púť za úžasnými ľuďmi z úžasnej krajiny," povedal pápež pred odletom. Na nádvorí Bieleho domu sa včera zhromaždilo rekordných 12-tisíc návštevníkov, ktorí prišli za vzácnym hosťom. Je to takmer dvojnásobne viac, ako tých, ktorí prišli pozdraviť kráľovnú Alžbetu II. "Asi 46-tisíc veriacich príde zajtra (dnes, pozn. red.) na omšu. To sú tí, ktorí si zakúpili lístky, a ďalších 8-tísíc bude sledovať omšu z univerzity. Lístky sa vôbec nedostali ku každému, kto chcel ísť. Entuziazmus medzi ľuďmi je tu naozaj obrovský," dodala Noe. Zajtra pápež vystúpi s prejavom na pôde OSN. Vatikánski komentátori sa zhodujú na tom, že do USA prišiel človek, ktorý zrejme zo všetkých pápežov najviac pozná Ameriku. Ako kardinál navštívil USA päťkrát. Od roku 2001 jeho Kongregácia skúmala obvinenia kňazov. Joseph Ratzinger sa vtedy veľmi dobre oboznámil s podrobnosťami o kríze v Amerike.
Teraz v lietadle priznal novinárom, že je hlboko zahanbený zneužívaním, ktoré ublížilo cirkvi, ale dotklo sa aj jeho samého. Pápež, ktorý pred 3 rokmi nahradil zosnulého Jána Pavla II, sľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa kríza nezopakovala. "Úplne vylúčime pedofilov z cirkevných radov. Je dôležitejšie, aby sme mali dobrých kňazov, ako veľa kňazov," dodal pápež.
Podľa štúdie, ktorú si vtedy objednala americká Konferencia katolíckych biskupov, sa zistilo, že viac ako 4-tisíc kňazov v USA je podozrivých zo zneužívania. Cirkev zaplatila celkovo asi 2 miliardy dolárov za odškodnenia obetí. Zo svojich funkcií rezignoval kardinál z Bostonu Bernard Francis Law a dvaja ďalší z Floridy. Niektoré diecézy a farnosti pre finančný bankrot zanikli. Katolícka cirkev v USA má 65 miliónov nasledovníkov.

Chránenejší ako prezident
Počas nasledujúcich dní v USA hlava katolíckej cirkvi okrem prejavu v OSN odslúži dve bohoslužby na bejzbalových štadiónoch pred desaťtisícami veriacich a omšu na newyorskom Ground Zero, kde kedysi stáli dvojičky Svetového obchodného centra. Americké tajné služby kvôli pápežovi zvýšili úroveň ochrany na maximum pre marcovú nahrávku vodcu teroristov Usámu bin Ládina, ktorý v nej spomína aj pápeža. Aj keď tri štvrtiny Američanov sa o súčasnom pápežovi vyjadrujú pozitívne, nie je až taký obľúbený ako jeho predchodca Ján Pavol II. "Ján Pavol II. bol extrovert a dobíjal si energiu, keď mohol byť s davmi. Súčasný pápež stráca energiu. Medzi stretnutiami musí oddychovať," povedal kardinál a prezident americkej konferencie biskupov Francis George. Tomu sa však nie je čo diviť, Benedikt XVI. oslávil práve včera 81 rokov. Keď sa poľský kardinál Karol Wojtyla stal pápežom, mal len 58 rokov a stal sa doslova svetobežníkom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:36