TASR/AP
StoryEditor

Vojnu na Ukrajine sme sledovali online

26.03.2022, 05:11
Autor:
(red)(red)
Vojna na Ukrajine sa začala vpádom ruskej armády 24. februára 2022.

Vojna na Ukrajine (25.3.2022) 06:17 Ukončujeme tento online prenos Vážení čitatelia, najnovšie udalosti z vojny na Ukrajine nájdete v novom online prenose HN. Nájdete ho tu. 05:55 Nemecká zásielka zbraní dorazila Zásielka 1 500 protilietadlových rakiet „Strela“ a 100 guľometov MG3 z Nemecka dorazila na Ukrajinu 25. marca, uviedla nemecká tlačová agentúra s odvolaním sa na ukrajinskú vládu. 05:53 WHO: Útoky na nemocnice pribúdajú „na dennej báze“ Svetová zdravotnícka organizácia 25. marca uviedla, že od začiatku totálnej vojny Ruska proti Ukrajine 24. februára došlo na Ukrajine k viac ako 70 rôznym útokom na nemocnice, sanitky a lekárov. 05:50 Úspešná evakuácia obyvateľov Deväťsto obyvateľov Luhanskej oblasti evakuovali na západnú Ukrajinu 25. marca. Veliteľ Luhanskej oblastnej vojenskej správy Serhiy Haidai uviedol, že evakuácie prebiehajú denne, napriek neustálemu ruskému ostreľovaniu. 05:47 Včerajšie ruské straty podľa ukrajinských ozbrojených síl Ukrajina podľa velenia ozbrojených síl Ukrajiny zničila 25. marca ruské tri lietadlá, päť riadených striel, tri bezpilotné prostriedky a vrtuľník. 23:40 Sumár dnešného diania na Ukrajine

  • Ukrajinská armáda sa snaží späť späť strategické mesto Cherson, ktoré ruské sily obsadili v počiatočnej fáze invázie.
  • Pri raketovom útoku na oblasť Vinnycja ruská strana vypálila celkom 6 striel s plochou dráhou letu, uviedlo ukrajinské letectvo.
  • Rubeľ pokračoval v piatok v posilňovaní, pričom dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku mesiaca.
  • Rusi sa zmocnili starostov 14 ukrajinských miest. Oslobodenie týchto rukojemníkov sa rieši na medzinárodnej úrovni, uviedla dnes podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Veřeščuková.
  • V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála, napísal v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na zdroje v Kyjeve.
  • Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, ohrozuje aj bezpečnosť krajín arktického regiónu, uviedol šéf NATO Jens Stoltenberg.
23:37 Ukrajinská armáda sa podľa Pentagonu snaží dobyť späť mesto Cherson Ukrajinská armáda sa snaží späť späť strategické mesto Cherson, ktoré ruské sily obsadili v počiatočnej fáze invázie. Podľa agentúr to dnes uviedol nemenovaný vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany. 22:21 Macron: S Gréckom a Tureckom pracujeme na humanitárnej operácii pre Mariupol Francúzsko spolupracuje s Tureckom a Gréckom na spustení "humanitárnej operácie" zameranej na evakuáciu ľudí z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol. V piatok to v Bruseli po summite EÚ oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron. 22:19 Interpol vyslal do Moldavska tím na pomoc s náporom utečencov Medzinárodná policajná organizácia Interpol v piatok oznámila, že do Moldavska vyslala tím na pomoc pri nápore utečencov z Ukrajiny. Interpol uviedol, že jeho tím by mal pôsobiť v Kišiňove a niekoľkých ďalších lokalitách Moldavska, kde sú utečenecké tábory. Úlohou jeho pracovníkov je poskytnúť podporu miestnej polícii a humanitárnym organizáciám pri zvládaní situácie s utečencami. O pomoc ich žiadala moldavská národná centrála Interpolu. 21:50 Rusko presúva na Ukrajinu aj svoje sily z Gruzínska, tvrdia Američania Ruská armáda presúva na Ukrajinu aj svojich vojakov rozmiestnených na území Gruzínska. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerického rezortu obrany o tom v piatok informovala stanica CNN. Ruskí vojaci sú od roku 2008 rozmiestnení v gruzínskych odštiepeneckých regiónoch Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré Gruzínsko oficiálne označuje za okupované územia. 21:39 Patriot na Sliači je pripravený, posilní sa i protivzdušná obrana na východe Systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý je umiestnený na leteckej základni Sliač, je pripravený. Jednou kompletnou batériou je schopný poskytnúť ochranu nad strategickou častou stredného Slovenska. Posilniť sa má aj protivzdušná obrana na východnej hranici.  Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.
Zdroj: Reuters
21:25 Putin podpísal zákon hroziaci až 15 rokov za klamlivé správy o štátnych orgánoch Ruský prezident Vladimír Putin dnes podpísal novoprijatý zákon, ktorý hrozí až 15 rokmi väzenia za lživé správy o činnosti ruských štátnych orgánov pôsobiacich v zahraničí pri ochrane záujmov krajiny a jej občanov. Uviedli to večer ruské médiá. 21:04 Pápež odsúdil "brutálnu" vojnu na Ukrajine, ktorá ohrozuje svet Pápež František v piatok vo vatikánskej Bazilike svätého Petra zasvätil Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Ruskú agresiu voči Ukrajine nazval "krutou a nezmyselnou vojnou, ktorá ohrozuje svet" a zdôraznil význam "bratstva a mieru". 20:51 Rusko vypálilo rakety na budovu ukrajinského letectva, tvrdí Kyjev Ruská armáda vypálil šesť riadených striel na sídlo veliteľstva vzdušných síl ukrajinskej armády v meste Vinnycia. Časť z nich zostrelila protivzdušná obrana, zvyšok zasiahol niekoľko budov a spôsobili značné škody na infraštruktúre, oznámilo v piatok ukrajinské letectvo na Facebooku. 20:25 Heger: Summit má za cieľ nájsť riešenia v energetike, ktoré neohrozia občanov Lídri Únie sa v rámci diskusií o energetike snažili dospieť k riešeniam, ktoré najviac ochránia záujmy občanov. Uviedol to v piatok slovenský premiér Eduard Heger po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli. Piatok, druhý deň summitu, bol zameraný na energetiku a na snahy Európskej únie čeliť narastajúcim cenám energií, ako aj na ambície čo najrýchlejšie sa odstrihnúť od dodávok energetických surovín z Ruska.
SLEDUJEME ONLINE
Zdroj: TASR/AP
20:24 Na Slovensko pricestuje lotyšský prezident Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestuje v pondelok lotyšský prezident Egils Levits. Stretne sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. "Na spoločnom rokovaní budú diskutovať najmä o situácii na Ukrajine a posilnení obrany východného krídla NATO," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. 19:59 Rusi skupujú nehnuteľnosti v Dubaji. Šejkovia mlčia a počítajú miliardy Ruskí oligarchovia sa kvôli sankciám zo strany západných krajín snažia čoraz častejšie hľadať nové miesta pre svoje pôsobenia. Podľa realitných maklérov stúpol v posledných týždňoch ich záujem hlavne o najluxusnejšie štvrte Dubaja. Nehnuteľnosti tam hľadá napríklad aj vlastník anglického futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič. Kvôli protiruským sankciám sa ruskí miliardári snažia presunúť svoj majetok do štátov, ktoré voči Rusku zatiaľ kvôli invázii na Ukrajinu neuplatnili žiadne alebo príliš veľké sankcie.
Zdroj: Reuters
19:48 Na ruskej strane hranice s Ukrajinou prišiel o život vojenský kňaz Prvou známou obeťou paľby z ukrajinských pozícií sa na ruskom území stal vojenský pravoslávny kňaz Oleg Arťomov, napísal v piatok denník Le Parisien. 19:47 Sumár dnešných udalostí
  • Pri raketovom útoku na oblasť Vinnycja ruská strana vypálila celkom 6 striel s plochou dráhou letu, uviedlo ukrajinské letectvo.
  • Rubeľ pokračoval v piatok v posilňovaní, pričom dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku mesiaca.
  • Rusi sa zmocnili starostov 14 ukrajinských miest. Oslobodenie týchto rukojemníkov sa rieši na medzinárodnej úrovni, uviedla dnes podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Veřeščuková.
  • V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála, napísal v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na zdroje v Kyjeve.
  • Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, ohrozuje aj bezpečnosť krajín arktického regiónu, uviedol šéf NATO Jens Stoltenberg.
19:33 Poľský prezident: Ukrajinci pre nás nie sú utečenci, ale hostia Poľsko nepovažuje Ukrajincov za utečencov, ale za svojich hostí. Povedal to v piatok poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia so svojim americkým kolegom Joeom Bidenom, ktorý je na návšteve Poľska. 19:00 Rusi vypálili 6 striel s plochou dráhou letu Pri raketovom útoku na oblasť Vinnycja ruská strana vypálila celkom 6 striel s plochou dráhou letu, uviedlo ukrajinské letectvo. 19:00 Ruské rakety Letectvo ukrajinskej armády informovalo, že ruské rakety cielili na ich velenie vo Vinnyckej oblasti. Počas náletov bolo zasiahnutých niekoľko budov a značne zničená infraštruktúra. 18:59 Biden sa poďakoval vojakom USA v Poľsku a ocenil odvahu civilistov na Ukrajine Americký prezident Joe Biden sa v piatok počas návštevy Poľska poďakoval vojakom Spojených štátov, ktorí boli vyslaní do tejto krajiny, a označil ich za "najlepšiu bojovú silu v svetových dejinách". Šéf Bieleho domu zároveň vyzdvihol nesmiernu odvahu ukrajinských civilistov a ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine označil za skúšku pre demokratické krajiny, ktoré sú ohrozované autokratickými režimami. 18:54 Rubeľ pokračoval v posilňovaní, dosiahol najvyšší kurz od začiatku marca Rubeľ pokračoval v piatok v posilňovaní, pričom dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku mesiaca. Ruskú menu podporilo najmä vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina v strede týždňa, že Rusko začne požadovať od takzvaných nepriateľských štátov platby za dodávky plynu v rubľoch. 18:41 Zelenskyj hovoril s Erdoganom Zelenskyj uviedol, že s Erdoganom hovoril o výsledkoch summitu NATO, riziku potravinovej krízy a možnostiach, ako jej predísť. Smerom k Turecku vyjadril vďačnosť za podporu jeho krajiny. 18:19 Po ruskom útoku v ukrajinskom Charkove vypukol požiar Po ruskom útoku v ukrajinskom Charkove vypukol požiar.
Zdroj: TASR/AP
18:17 Apple pozastavil svoju službu Apple Pay pre ruský systém platobných kariet Mir Technologický gigant Apple pozastavil svoju službu Apple Pay pre ruský systém platobných kariet Mir. S odvolaním sa na najväčšiu ruskú banku Sberbank o tom informovala agentúra Reuters. Americká firma tak uzavrela medzeru, s pomocou ktorej ruskí používatelia službu Apple Pay používali. 18:03 Saakašviliho odkaz Lukašenkovi: Putina nezaujíma tvoj osud Bývalý gruzínsky prezident a neskorší ukrajinský politik Michail Saakašvili na Twitteri poradil bieloruskému prezidentovi Lukašenkovi. Ak na Ukrajinu pošleš vojakov, budeš do mesiaca odstavený od moci a prinajlepšom skončíš veľmi zle. Putina nezaujíma tvoj osud,“ napísal. 18:01 Rusi sa zmocnili starostov 14 ukrajinských miest Rusi sa zmocnili starostov 14 ukrajinských miest. Oslobodenie týchto rukojemníkov sa rieši na medzinárodnej úrovni, uviedla dnes podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Veřeščuková. Vicepremiérka podľa agentúry Unian upozornila, že Rusi si želajú výmenu zajatcov iba na základe parity, teda zajatých vojakov za zajatých vojakov, pohraničníkov za pohraničníkov alebo námorníkov za námorníkov. 17:39 Mariupoľ je stále pod kontrolou ukrajinských jednotiek Mariupoľ je stále pod kontrolou ukrajinských jednotiek, oznámil guvernér Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
Zdroj: TASR/AP
17:36 Erdogan: Putin by mal z Ukrajiny odísť so cťou Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyzval šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby vyriešil konflikt na Ukrajine tým, že odtiaľ odíde so cťou. "Putinovi by sme mali povedať, že by mal byť ten, kto urobí krok k mieru. Mali by sme sa snažiť o vyriešenie tohto konfliktu povzbudením na odchod so cťou," vyhlásil Erdogan pred novinármi na palube lietadla cestou z bruselského summitu NATO.
Zdroj: TASR/Burhan Ozbilici
17:26 Prezidentka zatiaľ nepodpísala lex Ukrajina, trvá na úprave vyhlášky Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ nepodpísala lex Ukrajina. Trvá na úprave vyhlášky k zákonu tak, aby boli ľudia zo Slovenska ochránení pred vypovedaním z nájmu. Avizovala, že v opačnom prípade by zákon v tejto časti vrátila. Uviedla to na brífingu pre novinárov v Poprade. 17:24 Kuleba: Rokovania s Ruskom sú veľmi zložité, v kľúčových otázkach posun nenastal Ukrajina v piatok uviedla, že mierové rokovania s Moskvou o ukončení už vyše mesiac trvajúcej vojenskej invázie sú "veľmi zložité". Kyjev však prisľúbil, že zo svojich požiadaviek neustúpi. "Proces rokovaní je veľmi zložitý," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. "Ukrajinská delegácia zaujala pevný postoj a nevzdá sa svojich požiadaviek. Ako prvé žiadame prímerie, bezpečnostné záruky a územnú celistvosť Ukrajiny," uviedol. 16:54 O život prišiel pri nálete ukrajinskej armády Najnovšou obeťou z radov ruskej generality je podľa Kyjeva 48-ročný generálporučík Jakov Rezancev, veliteľ 49. kombinovanej divízie Južného vojenského okruhu. O život prišiel pri nálete ukrajinskej armády. Presná lokalita nie je známa, ale zdroje v Kyjeve uviedli, že ide o okolie mesta Čornobajivka. 16:53 Kyjev tvrdí, že Putinova armáda prišla na Ukrajine o ďalšieho generála V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála, napísal v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na zdroje v Kyjeve. Rusko zatiaľ smrť ďalšieho generála nepotvrdilo, čo však neurobilo ani v predchádzajúcich takýchto prípadoch, informoval denník The Mirror. Podľa zdroja z Kyjeva ide o piateho ruského generála zabitého v bojoch s ukrajinskými ozbrojenými silami. 16:32 Ruská armáda tvrdí, že na Ukrajine bolo zabitých 1 351 ruských vojakov Ruská armáda v piatok uviedla, že počas vojenskej operácie na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých 1351 ruských vojakov a 3825 utrpelo zranenia. Informuje na základe správy agentúry AFP. Tento počet je však omnoho nižší, než je bilancia strát ruských inváznych síl, ktorú uvádza ukrajinská strana. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok na Twitteri uviedlo, že počas vojny na Ukrajine prišlo o život už 16.100 ruských vojakov. 16:10 Ruský vyjednávač sa posťažoval na chabý pokrok v rozhovoroch s Ukrajincami Rusko a Ukrajina zbližujú stanoviská v druhoradých otázkach, ale v hlavných politických problémoch "prešľapujú na mieste", posťažoval sa vedúci ruskej delegácie na rokovaniach s ukrajinskými vyjednávačmi, poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij. "Rozhovory sa viedli celý týždeň, od pondelka do piatku vo formáte videokonferencie a budú pokračovať ešte zajtra (v sobotu)," povedal novinárom Medinskij podľa agentúry TASS. 15:59 Sochu sovietskeho vojaka v Bošáci postriekali na žlto-modro Polícia v Novom Meste nad Váhom pátra po páchateľovi, ktorý v obci Bošáca v Novomestskom okrese poškodil národnú kultúrnu pamiatku. Sochu sovietskeho vojaka postriekal žltou a modrou farbou. 15:57 Ruská agresia voči Ukrajine ohrozuje aj bezpečnosť Arktídy, upozornil Stoltenberg Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, ohrozuje aj bezpečnosť krajín arktického regiónu, uviedol v piatok počas návštevy Nórska generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Ruská vojna proti Ukrajine predstavuje prelomový moment. Vytvára nový štandard pre európsku bezpečnosť a taktiež pre bezpečnosť Arktídy," povedal Stoltenberg. Zdôraznil pritom, že viaceré štáty arktického regiónu sú členmi NATO. 15:56 Rusko a Ukrajina sú blízko dohody, tvrdí Erdogan Ukrajina je ochotná súhlasiť so štyrmi zo šiestich ruských požiadaviek, a to aj zriecť sa členstva v Severoatlantickej aliancii a uznať ruštinu za druhý štátny jazyk, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa štátnej agentúry Anadolu po návrate z bruselského summitu NATO. Ankara sa angažuje ako sprostredkovateľ v snahách o ukončenie mesiac trvajúcej vojny medzi Moskvou a Kyjevom a okrem iného usporiadala schôdzku ministrov zahraničia Sergeja Lavrova a Dmytra Kulebu. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba však poprel, že by Ukrajina súhlasila so štyrmi zo šiestich ruských požiadaviek 15:25 Prvá fáza vojenskej operácie bola z väčšej časti dokončená, tvrdí Rusko Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že prvá fáza vojenskej operácie na Ukrajine bola z väčšej časti dokončená. Teraz sa vraj zameria na oslobodenie Donbasu. 15:21 Putin a Lavrov kritizovali údajné protiruské kroky Západu Šéf Kremľa Vladimir Putin a jeho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok odsúdili údajné protiruské kroky, ktorými Západ reagoval na vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine. Opäť sa pritom uchýlili k údajným historickým analógiám, keď prirovnávali Západ k nacistickému Nemecku, informovala TASR s odvolaním sa na agentúru AFP. 15:05 Približne každý druhý podnikateľ pociťuje vplyv konfliktu na Ukrajine, prezradil prieskum Vojenský konflikt na Ukrajine pomerne výrazne ovplyvňuje podnikanie slovenských firiem. Približne polovica podnikateľov už zaregistrovala negatívne následky ruskej vojenskej intervencie u našich východných susedov a sankcií, ktoré západ voči Rusku zaviedol. Vojenským konfliktom sú najzasiahnutejšie firmy pôsobiace v priemysle (71 percent) a obchode (65 percent). Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý od 4. do 15. marca realizovala medzi zástupcami podnikateľov Slovak Business Agency spolu so Združením podnikateľov Slovenska  a Republikovou úniou zamestnávateľov. 14:59 Mierové vyjednávania výrazne nepokročili Rusko a Ukrajina sa pri mierovom vyjednávaní približujú v otázke druhotných cieľov, pri kľúčových bodoch však väčší pokrok neprebehol. Uviedol to Vladimir Medinský z ruského tímu vyjednávačov. 14:33 Ruské straty podľa Moskvy Ruský minister obrany povedal, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 1 351 ruských vojakov zomrelo a 825 bolo zranených. 14:18 Rusko sa bude sústrediť na dobytie Donbasu Ruský minister obrany Sergej Šojgu hovorí, že Rusko pre svoju „špeciálnu operáciu“ na Ukrajine zvažovalo dve možnosti. Jednu iba na území separatistických republík a druhú na celom území Ukrajiny. Dodal, že ruské jednotky sa budú zameriavať na absolútne „oslobodenie“ Donbasu a budú okamžite reagovať na akékoľvek pokusy zavrieť vzdušný priestor nad Ukrajinou. Prvá fáza ruskej operácie podľa neho splnila hlavné ciele a je kompletná. 14:01 Kroky na ukončenie vojny Premiéri Česka, Poľska a Slovinska pripravili zoznam desiatich krokov, ktoré podľa nich musí prijať EÚ, pokiaľ chce naozaj ukončiť vojnu na Ukrajine. Viac sa o tom dočítate tu. 13:56 Prvý útok na mesto pri Černobile Ukrajinci odrazili Podľa správy Kyjevského regiónu je mesto Slavutyč pri Černobyle, ruské vojská sú 1,5 km od mesta. Prvý ruský útok na mesto sa podľa poradcu prezidenta podarilo odraziť. V meste s približne 25-tisíc obyvateľmi žijú pracovníci zaniknutej jadrovej elektrárne v Černobyle.
Zdroj: Google Maps
13:30 Fosforové bomby? Peskov: Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory. Reagoval tak na štvrtkové vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý Moskvu obvinil z používania zakázaných fosforových bômb na Ukrajine. Spojené štáty tiež varovali, že Rusi sa môžu "uchýliť" k chemickému útoku. "Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory," povedal novinárom hovorca Kremľa a dodal, že akékoľvek ďalšie otázky majú reportéri smerovať na ministerstvo obrany. 13:28 Ukrajina vyzýva EÚ na uzavretie pozemnej i morskej dopravy do Ruska Ukrajina vyzvala štáty Európskej únie, aby uzavreli pozemné a morské dopravné spojenie s Ruskom a Bieloruskom v rámci sprísňovania balíka sankcií, ktorý Únia na Rusko uvalila v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajinu. Ukrajinské ministerstvo pre infraštruktúru vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram uviedlo, že poslalo Európskej komisii oficiálnu výzvu s návrhom na zvýšenie ekonomického tlaku na Rusko a Bielorusko. 13:27 Rusko čiastočne vytvorilo pozemný koridor medzi Donbasom a Krymom Ruským inváznym silám sa podarilo čiastočne vytvoriť pozemný koridor medzi anektovaným polostrovom Krym a časťou Donbasu, pripustil dnes na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Ruskej armáde sa však podľa neho nepodarilo dosiahnuť hlavný cieľ vojny - blokádu Kyjeva a prístup k správnym hraniciam Doneckej a Luhanskej oblasti na východe krajiny. 12:47 Ukrajina získava ruské tanky Ukrajinským vojakom sa darí získavať nepriateľské tanky, Ukrajina ich tak má teraz k dispozícii viac ako pred ruskou inváziou. Oznámil to podľa portálu Ukrajinska pravda šéf teritoriálnej obrany Petro Kuzyk. 12:45 Rusi mali prísť už o vyše 16-tisíc vojakov Ruské straty podľa ukrajinskej armády:
  • personál - približne 16 100 ľudí
  • tanky - 561
  • obrnené vozidlá pechoty - 1 625
  • protilietadlové systémy - 49
  • lietadlá - 115
  • vrtuľníky - 125
  • vozidlá - 1089
  • lode - 5
  • palivové cisterny - 72
  • drony - 53
Údaje nie je možné nezávisle overiť.
12:20 Ukrajinské úspechy pri Kyjeve Ukrajina dobyla späť jeden z oporných bodov inváznej armády pri Kyjeve, oznámil podľa portálu Ukrajinska pravda šéf ukrajinskej teritoriálnej obrany. Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej analýze o vojne na Ukrajine uvádza, že Ukrajinci získali kontrolu nad mestami a obrannými pozíciami, ktoré sa nachádzajú asi 35 kilometrov východne od Kyjeva. 11:50 Katastrofálna situácia v Mariupole Ostreľovanie Mariupoľu v niektorých momentoch dosahuje frekvenciu jedného úderu za minútu. Všade sa váľajú mŕtvoly a rozmáha sa zúfalstvo. Mesto je obkľúčené ruskými vojakmi a každá ďalšia explózia z neho vyžmýka zvyšky života. Tak popísala v reportáži situáciu v Mariupole agentúra AP. "Mŕtve telá civilistov a bojovníkov zostávajú uväznené pod troskami alebo ležia na otvorenom priestranstve," uviedol Červený kríž. 11:46 Abramovič sa má zapojiť do rokovaní Ruský prezident Vladimir Putin schválil zapojenie oligarchu Romana Abramoviča do rokovaní s ukrajinskou stranou. Podnikateľ, nachádzajúci sa na sakčnom zozname Veľkej Británie, sa už stretol s predstaviteľom kancelárie ukrajinského prezidenta. Informovala o tom televízia Nexta. 11:14 vylúčenie z G20 by nebolo nič strašné, tvrdí Kremeľ Kremeľ hlási, že vylúčenie z G20 by nebolo "nič strašné" vzhľadom na to, že väčšina členov je s Ruskom v ekonomickej vojne. Na otázku, či je svetlo na konci tunela v otázke vzťahov so Západom, povedal, že každý tunel sa končí svetlom. 10:57 Na Ukrajine je nutné okamžité prímerie, zhodli sa Čína a India Čína a India sa dohodli na dôležitosti okamžitého prímeria na Ukrajine. Obaja ázijskí giganti považujú Rusko za priateľa a odmietli ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdiť. 10:47 Západné sankcie nemajú vplyv na ruskú vládu, tvrdí Medvedev Je "hlúpe" si myslieť, že západné sankcie mierené proti ruským podnikateľským subjektom budú mať nejaký vplyv na vládu v Moskve, vyhlásil v piatok bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Západné sankcie podľa Medvedeva iba posilnia ruskú spoločnosť a nevyvolajú u ľudí nespokojnosť s ruskou vládou. 10:44 V Charkove po ostreľovaní strediska humanitárnej pomoci údajne štyria mŕtvi Ruské ostreľovanie ukrajinského Charkova zasiahlo polikliniku, ktorá slúžila ako stredisko pre distribúciu humanitárnej pomoci, zomreli štyria ľudia. Uviedla to dnes miestna polícia. Agentúra Reuters upozornila, že správu nemohla nezávisle overiť. 10:43 Biden sľúbil EÚ nové dodávky LNG v záujme nezávislosti od Ruska Spojené štáty v záujme dosiahnutia európskej energetickej nezávislosti od Ruska dodajú do Európy 15 miliárd metrov kubických skvapalneného zemného plynu do konca tohto roka. Oznámili to dnes v spoločnom vyhlásení americký prezident Joe Biden a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Cieľom pre nasledujúce roky bude podľa nich posielať cez Atlantik približne 50 miliárd kubíkov ročne. Obe strany sa na tom zhodli na okraj unijného summitu venovaného ďalšiemu spoločnému postupu voči ruskej invázii na Ukrajine, ktorého súčasťou bola aj debata o energetickej bezpečnosti Európy. 10:43 Ukrajina hlási dva dohodnuté humanitárne koridory, jeden z Mariupoľu Na dnešný deň sa podarilo dohodnúť dva humanitárne koridory pre evakuáciu civilistov. Jeden z nich je z obliehaného Mariupoľu, druhý z Melitopoľu. Podľa agentúry Ukrinform to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Obyvatelia strategicky dôležitého prístavu, ktorého dobytie by Rusku pomohlo zabezpečiť si pozemný koridor na anektovaný polostrov Krym, sú podľa ukrajinských úradov už niekoľko týždňov vystavení ruskému ostreľovaniu či bombardovaniu a trpia nedostatkom vody, jedla, elektriny i tepla. 10:38 Pri útoku na mariupoľské divadlo zahynuli stovky ľudí Miestne úrady tvrdia, že pri bombovom útoku v divadle nachádzajúcom sa v meste Mariupoľ zahynulo najmenej 300 ľudí, píše britský denník The Guardian. Podľa predpokladov sa pri útoku, ktorý sa odohral 16. marca, v útrobách divadla nachádzalo približne 1 300. 10:08 Rusi zničili najväčší sklad paliva ukrajinských síl, tvrdí Moskva Ruské sily pri údere "vysoko presnými" riadenými strelami odpálenými z mora zničili pri Kyjeve najväčší sklad s palivom ukrajinských síl, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS hovorca ruského ministerstva obrany. Spolu ruské sily na Ukrajine za uplynulú noc zničili podľa ranného hlásenia ministerstva 51 vojenských objektov. Kyjev správu nekomentoval. 10:08 Ruská armáda tvrdí, že na Ukrajine zničila stredisko pre výcvik žoldnierov Ruské ministerstvo obrany dnes podľa agentúry TASS oznámilo, že na nespresnenom mieste Ukrajiny dve rakety zničili základňu pre výcvik zahraničných žoldnierov. Ukrajinská strana informovala, že pri meste Dnipra ruské rakety zasiahli vojenskú jednotku a v troskách sa pátra po obetiach. Či ide o rovnakú udalosť zatiaľ nie je jasné. 09:33 Rusi v Charkove strieľali na supermarket V noci na 25. marca v Charkove Rusi strieľali na letiskový terminál a supermarket. Šesť ľudí bolo zabitých a viac ako 17 bolo zranených. Píše ukrajinská televízia Kanál24. Televízia tiež dopĺňa,že ukrajinskí vojaci zničili ruskú skupinu 59. tankového pluku, ktorá operovala v smere na Charkov. 09:32 Ruské akcie na druhý deň po obnovení obchodovania oslabujú, rubeľ sa stabilizuje Ruské akcie na druhý deň po obnovení obchodovania na moskovskej burze po štvrtkovom raste oslabujú. Hlavný akciový index MOEX okolo 08: 30 hodine SEČ strácal 1,4 percenta na 2542,6 bodu. Rubeľ sa stabilizuje. Burza bola zatvorená od invázie ruských vojsk na Ukrajinu, kedy trh zažil strmý pád. 08:57 Rusi zničili hlavný sklad paliva blízko Kyjeva Rusko zničilo hlavný sklad paliva v blízkosti Kyjeva raketou Kalibr. Tvrdí to ruské ministerstvo obrany. 08:56 Zabitých bolo 135 detí Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo podľa Ukrajiny zabitých 135 detí a 184 bolo zranených, píše BBC s odkazom na úrad ukrajinského prokurátora. 08:36 Rusko násilne odvádza na svoje územie ukrajinských civilistov, tvrdí Kyjev Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko z toho, že odvádza stotisíce ukrajinských civilistov zo zničených miest do Ruska, kde môžu byť držaní ako zajatci. Rusko chce takto podľa Ukrajiny vyvíjať tlak na Kyjev, aby sa vzdal. 08:35 BBC: Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn prijímať platby v bitcoinoch Rusko zvažuje, že bude za ropu a plyn od takzvaných priateľských krajín prijímať platby v bitcoinoch alebo v ich lokálnych menách. Ruský prezident Vladimír Putin tento týždeň povedal, že od krajín, ktoré Rusko považuje za nie priateľské, teda tých, ktoré naň uvalili sankcie za jeho vpád na Ukrajinu, bude požadovať platby už nie v eurách alebo v dolároch, ale iba v rubľoch. 08:33 Zelenského prejavy Zatiaľ čo jeho armáda húževnato bojuje na ukrajinských bojiskách, prezident Volodymyr Zelenskyj vedie informačnú vojnu v metropolách západného sveta. Za dva týždne vystúpil v desiatich parlamentoch a všade zožal ovácie v stoji. V priamom prenose z obliehaného hlavného mesta, v zelenom tričku a s niekoľkodňovým strniskom na tvári sa často lúči pozdravom so zaťatou päsťou.
Volodymyr Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
08:32 Ropa nemá jasné smerovanie, jej ceny v piatok ráno stagnovali Ceny ropy nemali v piatok ráno jasné smerovanie po štvrtkovom poklese a v podstate stagnovali. Obavy z nedostatku dodávok sa však znížili, keďže krajiny Európskej únie sú nejednotné v názore na zavedenie embarga na ruskú ropu. Navyše, USA a ich spojenci uvažujú o uvoľnení ďalšej ropy zo strategických rezerv, aby ochladili trh. 08:17 Pápež zasvätí Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie Pápež František spoločne s biskupmi z celého sveta zasvätí v piatok o 17.00 hod. Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vykoná slávnostný akt zasvätenia na sviatok Zvestovania Pána na záver kajúcej pobožnosti v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.
Zdroj: TASR - Martin Baumann
08:05 Obranné pozície Ukrajina znovu obsadila mestá a obranné pozície až 35 kilometrov východne od Kyjeva. Ukrajinské sily sa majú naďalej pokúšať zatlačiť ruské sily späť smerom k letisku Hostomel. Na juhu Ukrajiny sa ruské sily stále pokúšajú obísť Mykolajiv, ich postup je spomaľovaný logistickými problémami a ukrajinským odporom. Informuje ukrajinské ministerstvo obrany. 07:22 Londýn a Washington potvrdili ukrajinský útok na výsadkovú loď Ukrajina podľa všetkého úspešne zaútočila na ruské lode kotviace v prístave Berďansk v Azovskom mori, uviedli Spojené štáty a Británia. Nie je ale jasné, aké zbrane pri tom použila, uviedol podľa stanice CNN činiteľ amerického ministerstva obrany. 07:21 Odkaz Macronovi Volodymyr Zelenskyj v prejave vyzdvihol mnohé krajiny, ktoré stoja pri Ukrajine, vrátane Poľska, Estónska, Česka či Talianska, uvádza BBC. "Emmanuel, verím, že sa nás zastaneš," odkázal zase francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. V prípade Švédska sa Zelenskyj zmienil o rovnakých farbách na zástavách obroch krajín s tým, že "Žltá a modrá by mali vždy stáť pri sebe". 07:08 USA obvinili štyroch ruských agentov z hackerských útokov na energetický sektor Spojené štáty obvinili štyroch ruských agentov zo spáchania hackerských útokov, ktorých terčom mal byť globálny energetický sektor vrátane prevádzkovateľa jednej americkej jadrovej elektrárne. 06:46 Zelenskyj sa Únii poďakoval za podporu; zároveň uviedol, že konala príliš neskoro Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok prihovoril lídrom EÚ, ktorí sa zišli na dvojdňovom summite v Bruseli. Opísal skazu, ktorú v jeho krajine napáchalo Rusko a poďakoval sa Európe za jej podporu Ukrajine. Následne však svojím charakteristickým priamočiarym spôsobom európskym lídrom odkázal, že konali príliš neskoro na to, aby Rusko zastavili, približuje stanica BBC.
Zdroj: Shutterstock
06:36 Biden v Poľsku navštívi mesto pri ukrajinských hraniciach, stretne aj výsadkárov Americký prezident Joe Biden navštívi v piatok poľské mesto Rzeszów ležiace približne 80 kilometrov západne od ukrajinských hraníc, kde sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Oznámil to vo štvrtok večer miestneho času Biely dom, ktorý dosiaľ o podrobnostiach Bidenovej návštevy Poľska neinformoval, uvádza agentúra AFP.
Zdroj: Reuters
06:27 Lídri Únie obvinili Rusko z vojnových zločinov a pohrozili mu aj ďalšími sankciami Lídri členských krajín Európskej únie obvinili Rusko z páchania vojnových zločinov na Ukrajine a uviedli, že "bude brané na zodpovednosť v súlade s medzinárodným právom". Píše sa to v ich spoločnom vyhlásení o záveroch summitu EÚ v Bruseli, z ktorého v piatok cituje agentúra DPA. "Rusko cieli svoje útoky na civilné obyvateľstvo a zameriava sa na civilné objekty vrátane nemocníc, zdravotníckych zariadení, škôl či úkrytov (civilistov)," uvádzajú lídri Únie. Rusko vyzvali, aby s týmito zločinmi okamžite skončilo. 06:12 Rusko a Ukrajina si vymenili 50 vojnových a civilných zajatcov Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili celkovo 50 vojnových aj civilných zajatcov. Výmenu potvrdili obe strany, informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia Kyjeva ide o vôbec prvú "plnohodnotnú" výmenu zajatcov od začiatku už mesiac trvajúcej ruskej invázie. 06:11 Cez humanitárne koridory odišlo vo štvrtok vyše 3 300 ľudí Vyše 3 300 ľuďom sa vo štvrtok podarilo odísť z obliehaných ukrajinských miest cez tzv. humanitárne koridory. Oznámila to vo štvrtok večer podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra DPA. 06:10 USA a Únia sa dohodli na ďalšej pomoci pre Ukrajinu aj energetickej spolupráci Spojené štáty a Európska únia sa vo štvrtok zhodli na tom, že budú ďalej poskytovať humanitárnu pomoc ľuďom na Ukrajine, aj tým, ktorí z nej boli nútení utiecť v dôsledku ruskej invázie a tiež ďalším osobám, ktoré aj inde vo svete pociťujú vážne dôsledky vojny. USA na humanitárnu pomoc prispejú vyše miliardou dolárov, zatiaľ čo EÚ sa zaviazala k poskytnutiu 550 miliónov eur.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:07