StoryEditor

Veľká šanca pre extrémistu

21.01.2008, 23:00
Srbi opäť prekvapili. Hlavne samých seba, keď prišli masovo voliť v prvom kole prezidentských volieb. Aj keď to spočiatku tak vôbec nevyzeralo.

V rádiu v každých správach aktualizovali volebnú účasť, ktorá počas dňa bola podobne nízka, ako pri posledných parlamentných voľbách.

Súdruhovia zlyhali
V jednej kaviarni pri kruhovom objazde v belehradskej štvrti Dedinje sedelo niekoľko mladých mužov, ktorí preberali všetko možné a pritom listovali nedeľnými novinami od športu k titulnej strane a zase späť. Keď si k stolu prisadol ďalší, prvá otázka na neho bola: "Tak čo, volil si súdruha Mrkonjiča?" Mladík sa však k svojej voľbe nepriznal. Milutnin Mrkonjič je totiž kandidát Socialistickej strany Srbska, ktorej kedysi predsedal prezident Slobodan Miloševič. Socialisti však dnes majú minimálne preferencie a ich kandidát bol už od začiatku bez šance, že by mohol prevziať prezidentské žezlo. "Kamarát, prídu radikáli a budem bojovať za Kosovo!" hovorí ďalší mladík pri kaviarenskom stole a myslí to ako vtip. Lenže tento žart sa ľahko môže stať realitou. Hlavným sokom súčasného prezidenta, predsedu demokratov Borisa Tadiča, je totiž podpredseda radikálov Tomislav Nikolič. V prvom kole nad ním vyhral takmer o päť percent.

Čo sa týka Kosova, majú obaja kandidáti jednotný názor. Obaja vyhlasujú, že Kosovo je súčasť Srbska a nemá právo sa jednostranne oddeľovať, keď to Belehrad neodsúhlasí. Kosovo bolo hlavnou témou kampane a volič vlastne nedostal na výber. Jediný, kto vyslovene podporil myšlienku, že Kosovo je už aj tak nezávislé a teraz už len treba uznať reálny stav, bol Čedomir Jovanovič, kandidát liberálov. Ten však veľkú šancu na úspech nemal. Prezidentské voľby sú tak skôr indikátorom, kam sa má Srbsko vlastne vydať. Premiér Vojislav Koštunica napríklad povedal, že Srbsko by nemalo vstupovať do NATO, ktoré pred ôsmimi rokmi bombardovalo Juhosláviu.

Radikál pribrzdil
Kandidát radikálov Nikolič zašiel ešte o kúsok ďalej. "Ak budem vo voľbách úspešný, všetkých nás zjednotím a pre Európu budeme predstavovať veľmi tvrdý oriešok. Ona bude musieť uznať naše hranice," povedal na mítingu v juhosrbskom Kraljeve Nikolič. Myslel tým, že únia Srbsku nebude môcť vziať Kosovo. Kampaň Srbskej radikálnej strany však bola až prekvapujúco mierna. Nikolič v spotoch vyzeral až pateticky. "Vidím krajinu, ktorú utláčajú," hovoril v jednom z nich. Navyše z goliera saka si dal dolu portrét predsedu ich strany Vojislava Šešelja, ktorý je vo väzbe Medzinárodného trestného súdu pre bývalú Juhosláviu v Haagu a je obvinený z ťažkých vojnových zločinov. Radikáli inak bežne majú jeho podobizeň nažehlehú na tričku a takto odetí chodia na schôdze parlamentu.

01 - Modified: 2003-07-03 23:16:54 - Feat.: 0 - Title: Dnes už úplne stačí, keď sa povie Frida 02 - Modified: 2003-07-03 23:25:28 - Feat.: 0 - Title: Priehrada Tri rokliny: Času je málo a voda stúpa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:57