StoryEditor

Gruzínsko je len začiatok, obáva sa Západ

28.08.2008, 00:00
Rusko vojenskou inváziou a následným uznaním gruzínskych odštiepeneckých území Južné Osetsko a Abcházsko nekončí a na rade je Ukrajina a Moldavsko - taký je scenár, pred ktorým včera varovali viacerí európski politici.

"Je to veľmi nebezpečné a sú tu iné objekty, na ktoré sa Rusko môže zamerať, ako je Krym, Ukrajina a Moldavsko," vyhlásil francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner.

Strach Európy
Rovnaké obavy má aj európsky komisár pre rozširovanie Olli Rehn. "Ukrajina by mohla byť ďalším terčom politického tlaku Ruska, ktorého teória o jeho susedoch pripomína politiku sfér vplyvu. Z pohľadu budúcej stability je dôležité, aby EÚ vyslala jasné politické signály, že vstup Ukrajiny do únie je možný jedine vtedy, ak Kyjev bude pokračovať v presadzovaní reforiem v súlade s európskymi hodnotami," povedal Rehn. Pritom problémovou oblasťou na Ukrajine je polostrov Krym. Ten bol považovaný za ruské územie až do roku 1954, kedy ho Ukrajine odstúpil vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov pri príležitosti osláv 300. výročia pripojenia Ukrajiny k Rusku.
Niektorí ruskí politici, napríklad moskovský starosta Jurij Lužkov, naznačujú požiadavky na odtrhnutie prevažne ruskojazyčného Sevastopolu od Ukrajiny. Lužkov si podobnými výrokmi vyslúžil zákaz vstupu na ukrajinské územie.
Podľa Rehna gruzínsky konflikt pripomína, že najväčšou výzvou zahraničnej politiky EÚ sú vzťahy s jej dôležitým obchodným partnerom Ruskom. "Ale musíme potvrdiť, že Rusko použilo vojenskú silu proti suverénnemu susedovi a vyhrážalo sa jeho demokratickej vláde. Rusko nemôže uniesť, že sa Severoatlantická aliancia rozšíri o jeho južných susedov, a tak úmyselne vytvára napätie v regióne," povedal.

Neprijateľný krok
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko odmietol rozhodnutie Kremľa uznať nezávislosť gruzínskych separatistických republík. "Ľutujeme, že toto rozhodnutie bolo prijaté. Pre Ukrajinu je neprijateľné, preto ho nemôžeme podporiť. To, čo sa stalo, je hrozba pre každého, nielen pre jednu krajinu. Každý národ, krajina, môže byť ten ďalší. Ak niekomu dovolíme ignorovať práva týkajúce sa územnej integrity, vyvoláme tým pochybnosť existencie každej jednej krajiny," povedal Juščenko.
Ukrajina trvá na zachovaní územnej celistvosti Gruzínska. Juščenko je známy svojou prozápadnou orientáciou a priateľskými vzťahmi s gruzínskym prezidentom Michailom Saakašvilim.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:50