StoryEditor

Electro World už aj na Slovensku

14.10.2008, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Electro World, ktorá v Českej republike, Maďarsku a Poľsku prevádzkuje 32 predajní s elektronikou a elektrospotrebičmi, začína expanziu na Slovensko. Prvé obchody Electro World otvorí v Bratislave, Košiciach a Prešove.

Naopak, do Českej republiky príde v tomto roku najväčší slovenský elektropredajca Nay, ktorý má namierené napríklad do Třebíča či Olomouca.

Electro World už na Slovensku založil dcérsku spoločnosť s rovnakým menom a zaregistroval si tiež internetovú doménu. Spoločnosť v súčasnosti na svojich internetových stránkach hľadá zamestnancov pre predajne v Bratislave, Košiciach a Prešove. Prvú slovenskú predajňu Electro World otvorí tento mesiac v bratislavskom obchodnom centre Avion Shopping Park a po čase bude rozšírená o 12 000 štvorcových metrov nákupnej plochy.

"Najväčšie priestory budú patriť medzinárodnému predajcovi elektroniky, ktorý prostredníctvom Avionu vstúpi na slovenský trh,“ píše sa na internetových stránkach bratislavského nákupného centra. Generálny riaditeľ Electro World pre strednú Európu Milan Růžička vlani na jeseň povedal, že firma chce vo veľkých slovenských mestách do dvoch rokov prevádzkovať prvých osem až desať predajní, ktoré by mal rovnako ako v Česku doplniť internetový obchod. "Na Slovensku chceme expandovať rýchlejším tempom, ako to bolo v ČR,“ uviedol Růžička.

Medzi najväčších predajcov spotrebnej elektroniky na Slovensku patrí napríklad spoločnosť Nay či Datart, ktorým teraz v rámci príchodu spoločnosti Electro World pribudne nová konkurencia. Na nového silného hráča sa však musia pripraviť aj českí obchodníci so spotrebnou elektronikou, pretože v tomto období do Česka vstúpi slovenská spoločnosť Nay.

Firma Nay na Slovensku prevádzkuje 22 obchodov, v ktorých vlani mala tržby okolo šiestich miliárd slovenských korún a na slovenskom trhu má zhruba štvrtinový podiel.

Nákupy elektroniky sa v Česku i na Slovensku napriek rastúcemu počtu hypermarketov sústreďujú do špecializovaných obchodných reťazcov a predajní elektro. Šesť najväčších sietí predajní so spotrebnou elektronikou v ČR vlani utŕžilo rekordných 26,1 miliardy korún, čo bolo medziročne o 3,8 miliardy korún viac ako rok predtým. Medzi najväčších predajcov elektra v ČR patria firmy HP Tronic, Fast ČR, Electro World, Datart, Okay či K+B Expert.

Konkurencia na českom trhu s elektronikou je už teraz silná, najmä vo väčších mestách, kde obchodníci vedú cenovú vojnu o zákazníkov. V posledných rokoch kvôli tomu zmizlo z českých a moravských miest okolo 400 predajní s elektrospotrebičmi a ich počet sa znížil zhruba na 1 200.

Spoločnosť Electro World vykázala vlani vo svojich 32 predajniach obrat 282,8 milióna eur bez DPH. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to nárast o 45,5 milióna eur. Reťazec je súčasťou európskej siete obchodov s elektronikou DSG international. Skupina pôsobí v 28 európskych krajinách, kde má viac ako 1 300 klasických aj internetových obchodov a zamestnáva vyše 40-tisíc ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:50