StoryEditor

Štrbské pleso mieri medzi divy sveta

11.06.2009, 00:00
V súťaži o najkrajšie prírodné zázraky je náš kandidát už v semifinále. Udržať sa tam musí ešte mesiac.

Hlasujte za Štrbské pleso
na adrese www.new7wonders.com
.

 

Naše Štrbské pleso má obrovskú šancu zaradiť sa medzi Sedem prírodných divov sveta. V internetovom hlasovaní o sedmičku najkrajších prírodných zázrakov sa totiž Štrbskému plesu podarilo prepracovať sa už do elitnej jedenástky vo svojej kategórii. Máme tam naozaj silných súperov - peruánske jazero Titicaca či Niagarské vodopády. Ak sa medzi elitou udržíme do 7. júla, semifinále máme vo vrecku.

Všetko však závisí aj od toho, ako za pleso budeme hlasovať. "Dnes je tam, zajtra to však môže byť úplne inak. Poradie sa môže každý deň zmeniť, dôležité je teda si toto miesto udržať,“ upozorňuje pre HN hovorkyňa švajčiarskej spoločnosti New7Wonder Tia B. Vieringová.

Hlasujte všetci
Internetové hlasovanie spustila spoločnosť už v januári, nominovaných je spolu 261 prírodných úkazov. Z nich sa vyberá 77 semifinalistov, kde sa už momentálne dostalo aj naše pleso.

Hlasovať môže každý, a to priamo na internetovej stránke spoločnosti http://www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/c/StrbskePleso/. Každý však môže hlasovať iba jedenkrát - k dispozícii má sedem hlasov. Žiadny úkaz však od vás nemôže dostať viac než jeden hlas.

Začiatkom júla z nich potom komisia vedcov prírodných vied na čele s Frederikom Mayorom, bývalým šéfom UNESCO, vyberie 21 finalistov. "Budú sa rozhodovať na základe viacerých kritérií, ako je napríklad umiestnenie, rozmanitosť, ekologický význam a podobne,“ doplnila Vieringová.

Z nich sa potom opäť internetovým hlasovaním rozhodne o konečných siedmich víťazoch.

Už len necelý mesiac
Všetko teda závisí od toho, koľko ľudí za Štrbské pleso zahlasuje. Konkurencia je silná, v skupine jazier a riek bojujeme napríklad s jazerom Titicaca, Mŕtvym morom, Ochridským jazerom či Niagarskými vodopádmi. Práve tie však môžu veľmi rýchlo pohorieť - stále totiž nemajú oficiálnu registráciu alebo podporu. Tá je totiž potrebná na to, aby sa prírodný úkaz dostal do finálnej 21-ky.

Záštitu nad naším plesom prevzalo mesto Vysoké Tatry. "Momentálne sme v semifinálovej skupine, hlasovanie sa uzatvára o necelý mesiac, chceme preto ešte využiť zostávajúci čas, aby sme oslovili čo najviac ľudí. Veríme, že Štrbské pleso v tejto súťaži bojuje nielen za seba, ale aj za Vysoké Tatry a celé Slovensko,“ potvrdila pre HN vedúca oddelenia regionálnej politiky a cestovného ruchu z Mestského úradu Vysoké Tatry Darina Žembová.

Mesto chce získať čo najširšiu priazeň verejnosti. "Snažíme sa získať podporu rôznymi aktivitami, či už informatívnymi letákmi o hlasovaní, reklamnými banermi, spoluprácou s ministerstvom zahraničných vecí a našimi veľvyslanectvami v zahraničí, prezentáciou na výstavách a veľtrhoch, cez mestské a obecné úrady, občianske združenia a podobne,“ dodala Žembová.

Okrem Štrbského plesa je za Slovensko spolu so skupinkou ďalších krajín nominovaná aj rieka Dunaj. Tá však dodnes nemá oficiálnu podporu potrebnú na to, aby v prípade postupu mala švajčiarska spoločnosť s kým komunikovať. Skončiť teda môže pre tento veľký nedostatok.

01 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jednotka pod paľbou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:17