StoryEditor

Spor o rozpočet únie pretrváva

16.02.2004, 23:00

Európska komisia sa má v budúcnosti viac zamerať na oblasť priemyselnej politiky; vytyčovanie konkrétnych cieľov musí byť jasnejšie a dôslednejšie ako doteraz. Táto myšlienka je súčasťou záverečného vyhlásenia k pripravovanému stretnutiu nemeckého kancelára Schrödera, britského premiéra Blaira a francúzskeho prezidenta Chiraca. Trojica štátnikov sa zíde zajtra v Berlíne a aj keď presný program rozhovorov je zatiaľ dôverný, už v predvečer schôdzky prenikli na verejnosť informácie o názoroch týchto troch krajín na činnosť Európskej komisie. Podľa nemeckých i francúzskych vládnych kruhov je jej práca rozporná. Kým komisár pre oblasť vnútorného trhu Frits Bolkenstein presadzuje dereguláciu, komisárky Anna Diamantopoulouová (sociálne otázky) a Margot Wallströmová (životné prostredie) sú za striktné pravidlá. Trojica západoeurópskych štátnikov sa zrejme pohráva s myšlienkou, aby budúci komisár pre priemysel zodpovedal za koordináciu všetkých týchto troch oblastí.
Okrem toho Schröder, Blair a Chirac presadzujú aj výrazné zvýšenie výdavkov únie na vedu a výskum. Konkrétne by sa uvažované zvýšenie malo týkať podpory malých podnikov, ktoré sú orientované na také perspektívne oblasti, ako napríklad biotechnológia či nanotechnológia. Nešlo by však o zvyšovanie výdavkov ako takých, len o iné rozvrstvenie terajších. Podľa názoru európskej trojky spoločný cieľ v tejto oblasti - t. j. obmedzenie výdavkov EÚ od roku 2007 na jedno percento spoločného národného dôchodku - zostáva aj naďalej aktuálny.
Komisárka pre rozpočet Michaele Schreyerová však koncom minulého týždňa opätovne varovala pred striktným úsporným kurzom. Ak by sa plán jednopercentných výdavkov uskutočnil, napríklad východné Nemecko by už od roku 2007 nemohlo dostávať nijakú pomoc zo štrukturálnych fondov. Zato nemecký minister financií Hans Eichel už dopredu avizoval "tvrdé rokovanie" s Bruselom. "Komisia nás nemôže na jednej strane nútiť na úspory a na druhej strane požadovať ďalšie miliardové prevody," povedal pred zástupcami tlače. Jeho hovorca uviedol, že v spore o rozpočet nie je prípustné rozohrávať proti sebe jednotlivé oblasti EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:03