StoryEditor

Časovanú bombu zastavil Tadič

04.02.2008, 23:00
Európa si po napínavých víkendových srbských prezidentských voľbách vydýchla. Nemusí sa totiž obávať, že pre plánované odtrhnutie Kosova od Srbska hrozí nový vojenský konflikt.

Srbi rozhodli, že budúcim prezidentom sa opäť stane proeurópsky, umiernený šéf Demokratickej strany Srbska Boris Tadič.

Nikdy viac násilie
Ten ubezpečil, že sa Srbsko nikdy neuchýli k násiliu alebo k vojne pre Kosovo. Jedným dychom však dodal, že nikdy nepripustí nezávislosť tejto provincie. "Chcem odkázať obyvateľom Kosova, že ich nikdy nezradíme," povedal Tadič svojim prívržencom, ktorí sa v nedeľu večer zhromaždili na oslavách jeho víťazstva v centre Belehradu. Novozvolený prezident však bodoval vo voľbách najmä preto, lebo chce čo najrýchlejšie dostať krajinu do Európskej únie.

Srbi sa pritom museli rozhodnúť medzi ním a ultranacionalistom Tomislavom Nikoličom, ktorý by Srbsko videl radšej v spolku s Ruskom. Moskva totiž v otázke Kosova jednoznačne stojí na strane Belehradu, na rozdiel od USA či EÚ. Nikolič je známy tým, že bol vo vláde zosnulého prezidenta Slobodana Miloševiča, ktorého súdili v holandskom Haagu pre vojnové zločiny a pre genocídu v krvavom konflikte na Balkáne v 90. rokoch minulého storočia. Ten sa týkal aj Kosova. Lídri kosovských Albáncov včera uviedli, že chcú urýchliť plány na vyhlásenie nezávislosti provincie, pričom za vhodný moment označili práve zvolenie Tadiča za srbského prezidenta. "Prebiehajú konečné konzultácie s našimi partnermi, s USA a EÚ, o termíne jednostranného vyhlásenia nezávislosti Kosovo od Srbska," vyhlásil kosovský premiér Hashim Thaci.

Komentár HN:
Time out pre demokraciu

Boris Tadič je prijateľnejší (pre demokratickú Európu) než Tomislav Nikolič. Aj keď oboch delí maličká názorová brázda v tom, ako vidia budúcnosť Kosova. Tadič chce ísť aj s Kosovom do EÚ a mať dobré vzťahy (aj) s Ruskom. Nikolič nechce EÚ, nechce sa vzdať Kosova a chce mať dobré vzťahy (len) s Ruskom.

Cesta medzi európsku elitu
Srbi svojím hlasovaním rozhodli, že budúcnosť vidia viac v Európe ako pod nadvládou nacionalistu, ktorý by mohol krajinu priviesť do izolácie. Za Tadiča hlasovalo 50,6 percenta voličov, Nikoličovi odovzdalo svoj hlas 47,7 percenta Srbov. Šéf srbských radikálov tak dostal zhruba o 120-tisíc hlasov menej. Analytici preto varujú, že srbská spoločnosť je rozdelená na dve polovice, z ktorých každá vidí budúcnosť Srbska inak.

Srbsko pod Tadičovým vedením urobilo obrovský krok na ceste k EÚ, ktorá chce s Belehradom už čoskoro podpísať asociačnú a stabilizačnú dohodu. Tá je akousi "predvstupenkou" do elitného európskeho klubu. Prekážkou v tejto chvíli by nemalo byť ani jeho odmietavé stanovisko k chystanej nezávislosti Kosova. "Pre nás nie je prijateľné, ak by nám niekto dal podmienku v prístupových rokovaniach, že musíme uznať Kosovo. Nikto z únie nemôže od nás čakať, že uznáme nezávislosť Kosova," povedala pre HN Jelena Markovičová, hovorkyňa strany Borisa Tadiča.

Podľa analytikov novozvolený prezident v otázke Kosova získal čas, pretože keď dôjde k samotnému vstupu Srbska do EÚ, môže byť situácia odlišná. "Tadič má teraz čas. Nemusí oficiálne pristupovať na to, aby formálne uznal nezávislosť Kosova. Ak budú všetci hráči zdržanliví, vrátane Tadiča a Európskej únie, odsunú tento problém na neskôr. Majú tak minimálne osem rokov k dispozícii, kým dôjde na skutočné lámanie chleba," uviedol pre HN balkanológ Filip Tesař.

Väčšina európskych lídrov, ako aj samotný Brusel, považujú úspech Borisa Tadiča za veľmi dobrú správu rovnako pre Európu, ako aj pre samotné Srbsko. "Vaše víťazstvo prichádza v kľúčovej chvíli pre Srbsko a západný Balkán," odkázal včera Tadičovi predseda Európskej komisie José Barroso, podľa ktorého boli voľby víťazstvom demokracie a európskych hodnôt v Srbsku.

01 - Modified: 2003-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tretí blok pohľadávok ČKA kúpi AB Real
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:33