StoryEditor

Byt v Lipsku dostanete za pár tisíc eur

05.10.2007, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Bývalé východné Nemecko zažilo po páde komunizmu demografický šok. V prvých rokoch po zmene odišla z najväčších východonemeckých miest na Západ celá pätina ľudí, prevažne mladších ročníkov. Jedným z miest, ktoré na masový exodus doplatili najviac, je Halle. Kým v čase pádu železnej opony v ňom žilo 330-tisíc ľudí, vlani to bolo o rovných 100-tisíc menej. Ešte horšie vyhliadky má Lausitz. Podľa odhadov demografov by do roku 2020 mohol stratiť až polovicu z pôvodného počtu obyvateľov v roku 1989.
Výnimkou v tejto nelichotivej štatistike je, samozrejme, Berlín. Do metropoly zjednoteného Nemecka prichádzajú tisíce ľudí, ktorí tu našli zamestnanie v administratíve či v sídlach veľkých firiem. Celkovo však odišli za 18 rokov do starých spolkových krajín tri milióny ľudí. Opačným smerom sa vybral milión, takže strata pre bývalú Nemeckú demokratickú republiku predstavuje dva milióny.

Paneláky búrajú
Sťahovanie pritom pokračuje. Ročne nájde nový domov na Západe 100-tisíc východných Nemcov. Vo väčších mestách však badať už aj opačný trend -- ľudia, ktorí sa na Západe sklamali alebo nenašli uplatnenie, sa vracajú späť. Po dramatickom poklese tak opäť pozvoľna stúpa počet obyvateľov Lipska i Drážďan.
Dôsledky masového odchodu v uplynulých rokoch mali dosah na všetky oblasti života, najviac však na nehnuteľnosti. V Drážďanoch je teraz prázdnych 20 percent bytov, v Berlíne je to 100-tisíc bytov. Samozrejme, drvivá väčšina z nich sa nachádza na starých komunistických panelákových sídliskách. Takéto byty sa na rozdiel od Slovenska neprivatizovali, naďalej sú v rukách spolkovej krajiny alebo mesta a prenajímajú sa. V mnohých mestách to riešia búraním starých panelákov a výstavbou nových moderných centier. V Lipsku už o pár týždňov zbúrajú tri panelové domy, ktoré celé desaťročia hyzdili najužšie centrum mesta. "Boli to nájomné byty. Ich obyvatelia sa presťahovali inde, určite nezostali bezdomovcami," ubezpečuje ma Uta Johannesová z lipskej radnice.
Rovnaký osud čaká aj Palác republiky v centre Berlína. Budovu, kde sídlil východonemecký parlament a nakrúcala sa v nej zábavná šou Ein Kessel Buntes, zbúrajú do konca budúceho roka. Bývalá pýcha NDR, plná azbestu, bola prototypom komunistickej architektúry a terčom nejedného posmešku.

Bývať môže každý
Aj preto sú ceny prenájmov a bytov v osobnom vlastníctve oveľa nižšie než na Západe. V Lipsku si jednoizbový byt prenajmete už za 190 eur a malý dvojizbák neďaleko centra kúpite za 25-tisíc eur. V Mníchove porovnateľné nehnuteľnosti stoja trikrát viac. Kto teda vyslovene nechce, vo východnom Nemecku bezdomovcom nezostane.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:41