StoryEditor

Americkí vojaci pri cvičení v Bulharsku „vyčistili“ súkromnú firmu. Omylom

03.06.2021, 11:16
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes
Americké veľvyslanectvo v Bulharsku ponúklo ospravedlnenie podnikateľovi aj jeho zamestnancom.

Americkí vojaci pri májovom cvičení síl Severoatlantickej aliancie v Bulharsku nezákonne obsadili firmu a "vyčistili" ju. Bulharský majiteľ továrničky na slnečnicový olej podal žalobu.

"Počas incidentu nebol vyslaný jediný výstrel," zdôraznila americká armáda vo vyhlásení. Bulharský podnikateľ Marin Dimitrov povedal novinárom, že na vinníkov incidentu z 11. mája podal žalobu, uviedla agentúra AP.

Americké veľvyslanectvo v Bulharsku ponúklo ospravedlnenie podnikateľovi aj jeho zamestnancom. V rámci cvičenia americkí vojaci zo 173. výsadkovej brigády, ktorá je rozmiestnená v Taliansku, cvičili obsadenie, vyčistenie a zabezpečenie opustenej leteckej základne na juhu Bulharska.

Spomínaného 11. mája americkí výsadkári vstúpili do objektu v blízkosti letiska, o ktorom si mysleli, že patrí do výcvikového priestoru a tiež ho "vyčistili".

V skutočnosti išlo o priestory, kde bulharskí civilisti prevádzkovali svoje súkromné ​​podnikanie. "Počas incidentu nebol vyslaný jediný výstrel," zdôraznila americká armáda vo vyhlásení.

Americká armáda podľa agentúry AP vykonávala tradičné cvičenie Swift Response, ktoré sa tento rok konalo v Estónsku, Bulharsku a Rumunsku a zapojilo sa doň viac ako 7-tisíc výsadkárov z desiatich krajín NATO.

Bulharský prezident Rumen Radev označil za "absolútne neprijateľné, aby bol život a pokoj bulharských občanov ohrozený vojenskými jednotkami, či už bulharskými či cudzími".

"Cvičenie na bulharskom území s účasťou našich spojencov by malo posilňovať pocit bezpečia a dôvery v kolektívnu obranu, a nie vyvolávať napätie medzi Bulharmi," povedal Radev. "Z týchto cvičení si vždy berieme ponaučenie. Podrobne vyšetrujeme príčinu tejto chyby," uviedli americkí diplomati a sľúbili zaviesť striktné postupy, ktoré by jasne vymedzili priestor cvičenia a zabránili podobným incidentom v budúcnosti.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:15