StoryEditor

Začal sa boj o nového šéfa Bieleho domu

03.01.2008, 23:00
Včerajšia voľba straníckeho kandidáta v americkom štáte Iowa odštartovala celoštátny boj republikánov a demokratov o šéfa Bieleho domu. Práve z víťazov týchto prvých primárok s veľkou pravdepodobnosťou vzíde budúci prezident krajiny.

Napätie okolo straníckych volieb v tomto stredozápadnom štáte pramení z historicky najvyrovnanejších pozícií prezidentských uchádzačov. Napriek rekordným sumám na kampaň, nespočetným návštevám Iowy a úsiliu, ktoré vložili uchádzači o Biely dom do straníckych mítingov, nemá ani jedna zo strán jasného favorita. "Nikdy predtým takáto situácia nebola. Na oboch stranách ide aj medzi kandidátmi o prežitie," komentoval pre HN situáciu v Iowe americký expert na prezidentské voľby Thomas Kleine-Brockhoff.

Z primárok, ktoré sa konajú po celých štátoch v oboch táboroch, vzídu dvaja hlavní kandidáti, ktorí sa budú 4. novembra uchádzať o prezidentské kreslo. V posledných prieskumoch v Iowe viedol demokratický senátor Barack Obama tesne pred ďalším demokratom Johnom Edwardsom. Ich stranícka kolegyňa, bývalá prvá dáma Hillary Clintonová, v nich skončila až tretia. U republikánov vedie bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee pred exguvernérom Massachusettsu Mittom Romneym.

Prečo je Iowa kľúčová
Primárkam v Iowe prikladajú veľký význam preto, lebo sú prvým meradlom postojov voličov. Naznačujú ďalší vývoj pri výbere prezidentských kandidátov. Niečo podobné platí v prípade volieb v štáte New Hampshire, ktoré sa odohrajú budúci týždeň. "Po voľbách v Iowe a New Hampshire si kandidát vybuduje reputáciu pre zvyšok krajiny, a to je veľký vietor do plachiet, ktorý neprekoná ani energia a peniaze, ktoré sú potrebné na voľby," dodal Kleine-Brockhoff.

Od roku 1972, keď sa v tomto štáte konali prvé stranícke voľby, žiaden z kandidátov, ktorý skončil na horšom ako treťom mieste, nikdy nezískal nomináciu strany na prezidenta. Kandidáti sa preto mimoriadne snažia v tomto štáte uspieť. Voľba tu patrí medzi médiami najsledovanejšie.

V roku 1976 sa stal Jimmy Carter favoritom prezidentských volieb práve vďaka víťazstvu v primárkach v Iowe a New Hampshire. Rovnako George Bush starší stavil na kampaň v Iowe, kde aj porazil Ronalda Reagana, ale napokon nomináciu republikánov do prezidentských volieb nedostal. V Iowe však vyhral jeho syn, súčasný prezident George W. Bush, na ktorého potom strana stavila ako spoločného nominanta na šéfa Bieleho domu.

Rozhodnú nerozhodní a nezávislí
Boj o voličský hlas sa sústreďuje na nezávislých voličov a "prvovoličov." Práve tých, ktorí nie sú zaregistrovaní v žiadnej strane, je až 40 percent z účastníkov demokratických zhromaždení, čo je dvojnásobok oproti roku 2004. Voličských nováčikov má byť ešte o dvadsať percent viac. Illinoiský senátor Barack Obama sa ich snaží osloviť tým, že symbolizuje novú politickú krv a hovorí o potrebe medzistraníckej spolupráce. Bývalá prvá dáma Hillary Clintová zasa stavila na ženy a svoju politickú skúsenosť.

Aj medzi republikánmi sa súboj v strane vyostruje. Mormón Romney si dal úspech v Iowe ako osobnú výzvu. Neváhal využiť negatívnu kampaň, v ktorej napadol Huckabeeho za údajnú podporu ilegálnej imigrácie a prepúšťanie zločincov v období, keď bol arkansaským guvernérom. Huckabee ako baptistický pastor skóroval vďaka konzervatívnym postojom v duchu kresťanskej tradície.
Všetci kandidáti však majú jedno spoločné - chcú "nový začiatok" pre krajinu, ktorá v posledných rokoch čelila vo svete nemalej kritike.

Pozor na počasie
Republikáni v Iowe volia ako pri bežných voľbách. Demokrati sa v okrskoch rozdelia do skupín podľa podpory jednotlivým kandidátom. Ak má skupina menej ako 15 percent z celkového počtu prítomných, kandidát neuspel. Voliči môžu v druhom kole prejsť k inému kandidátovi.

Uchádzači o nomináciu o voličov doslova bojujú. Aby dostali na zhromaždenie čo najviac ľudí, organizujú pre nich dopravu, rozdávajú lopaty na odhadzovanie snehu či zabezpečujú pre nich opateru pre deti. Pozorne sledujú predpovede počasia, pretože sa boja, že pri daždi alebo snehovej búrke ľudia zostanú doma.

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za predaj PPS 02 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Elektrárne rozdeľovali zisk 03 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daň z nehnuteľností môže vzrásť 04 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investície hlavne z privatizácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:37