StoryEditor

S novým vedením neprichádza v Číne nádej na demokraciu

06.03.2003, 23:00
Čína potrebuje napredovať v ekonomických, a nie politických reformách. Tak by sa dalo parafrázovať posolstvo výročného zasadnutia Celočínskeho ľudového zhromaždenia, ktoré má odobriť komunistickou stranou pripravenú zmenu vládnej garnitúry.
  • Čína môže získať z krízy na Blízkom východe
  • Odchádzajúci čínsky premiér, 74-ročný Ču Žung-ťi, v stredu pred takmer 3 000 delegátmi zasadnutia parlamentu vyhlásil, že krajina musí aj naďalej rozvíjať "socialistickú demokraciu" a "podporovať jej rozvoj, legislatívu a hodnoty". Čína teda ani s nástupom novej garnitúry nemôže očakávať príchod ozajstnej demokracie, moc bude naďalej v rukách Čínskej komunistickej strany a ľudské a občianske práva takmer 1,5 miliardy obyvateľov nebudú až také podstatné. Dôležité výzvy vidia komunisti najmä v ekonomickej oblasti: boj proti nezamestnanosti, korupcia, daňová reforma či zefektívnenie štátnej správy. Prioritou má byť rozvoj vidieka a poľnohospodárstva, ako aj zlepšenie postavenia roľníkov. "Čína musí prehĺbiť ekonomickú reštrukturalizáciu a ešte viac sa otvoriť okolitému svetu," apeloval Ču Žung-ťi. V prejave priznal, že mnohé problémy nevyriešila ani jeho vláda, kriticky sa vyjadril najmä o byrokracii, pohŕdaní masami, korupcii, sprenevere a pocitoch nadradenosti medzi vysokými funkcionármi. Vzápätí však prišlo ospravedlnenie: "Všetky tieto problémy sú spojené s históriou. Buď so zmenami systému a reformy, akú žiadna iná krajina nezažila, alebo s nedostatočnosťou našej práce."
    Okrem ekonomických reforiem je hlavnou agendou zasadnutia Celočínskeho ľudového zhromaždenia, ktoré potrvá dva týždne, obmena vládnej garnitúry. V závere budúceho týždňa bude mať Čína nového prezidenta, premiéra a predsedu parlamentu. Sedemdesiatnikov až osemdesiatnikov nahradia päťdesiatnici a šesťdesiatnici, čo je na čínske pomery naozaj radikálna zmena.
    Prezidenta Ťinag Ce-mina vystrieda Chu Ťin-tchao, po premiérovi Ču Žung-ťim príde Wen Ťia-pao a v čele parlamentu Li Pchenga nahradí Wu Pang-kuo. Pre ľudí na Západe nastane ťažké obdobie zvykania si na výslovnosť mien nových šéfov...
    Zmeny vo vedení najľudnatejšej krajiny sveta sa však dejú v prvom rade kvôli domácemu obyvateľstvu. Čínski vodcovia už roky vedia, že ani v prípade kádrového postupu k moci sa nezaobídu bez podpory más. Nastupujúca generácia sa rozhodla osloviť tú najväčšiu skupinu obyvateľov -- chudobných. Chu Ťin-tchao bude onedlho prezidentom i šéfom komunistickej partaje zároveň. Svoju "predvolebnú kampaň" rozbehol už v závere minulého roka, keď sa vydal na vidiek a navštívil tam chudobných roľníkov. Pred mesiacom sa v tlači objavila fotografia, na ktorej bol Chu Ťin-tchao sediaci v jurte počas návštevy vnútorného Mongolska. Odkaz bol jasný -- budúci prezident pozná potreby chudobných. Tiež budúcemu premiérovi Wen Ťia-paovi nie je podobná prax cudzia. Koncom januára zostúpil až 720 metrov pod zemský povrch, aby tam spolu s baníkmi oslávil príchod nového čínskeho roka.
    Obmena vládnej garnitúry sa pripravovala celé desaťročie. Pôjde o prvú mocenskú zmenu v Číne, ktorá sa odohrá bez násilností. "Sú kultivovanejší, múdrejší, lepšie poznajú svet, majú viac politických skúseností a sú mladší. Sú naozaj spôsobilí doviesť nás do nového storočia," povedal o novom vedení šanghajský poslanec Čen Čuan-wej pre agentúru AP.
    **************
    Zmeny v čínskom vedení
    Terajší prezident:
    Ťinag Ce-min, narodený v roku 1926. Bývalý generálny tajomník Čínskej komunistickej strany a súčasný predseda Ústrednej vojenskej komisie.
    Jeho nástupca:
    Chu Ťin-tchao, narodený v roku 1942. Terajší viceprezident, od minulého roka je generálnym tajomníkom komunistickej strany. Je tiež podpredsedom Ústrednej vojenskej komisie.
    Terajší premiér:
    Ču Žung-ťi, narodený v roku 1928. Hlavná postava ekonomických reforiem, v 90. rokoch sa jeho kabinetu podarilo ukončiť vysokú infláciu.
    Jeho nástupca:
    Wen Ťia-pao, narodený v roku 1942. Súčasný vicepremiér, vo vláde sa zaoberal oblasťou poľnohospodárstva, boja proti chudobe a krízovým manažmentom v prípade prírodných katastrof.
    Parlament:
    Terajší predseda:
    Li Pcheng, narodený v roku 1928.
    Jeho nástupca:
    Wu Pang-kuo, narodený v roku 1941. Súčasný vicepremiér a chránenec Ťiang Ce-mina.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    19. apríl 2024 18:39