StoryEditor

Obľúbené "Kanáry" v zajatí ohňa

02.08.2007, 00:00
Aj medzi slovenskými turistami populárne Kanárske ostrovy sú už takmer týždeň v plameňoch. Požiare vyčíňajú najmä na ostrovoch Gran Canaria a Tenerife, kde si vyžiadali evakuáciu 14-tisíc ľudí.

Doteraz ľahlo popolom 35-tisíc hektárov pôdy, čo je asi jedna tretina zalesnenej plochy. Na ostrovoch patriacich Španielsku sú v týchto dňoch stovky slovenských dovolenkárov. Prírodný živel, ktorý zúri hlavne vo vnútrozemí, sa ich však nedotkol. "Máme tam asi tisíc českých a slovenských klientov. Bývajú väčšinou v hoteloch na plážach. Všetci sú úplne v poriadku. Nikomu sa nič nestalo a ich dovolenka nebola nijakým spôsobom narušená," povedal pre HN hovorca cestovnej kancelárie Fischer Dan Plovajko. Podľa neho budú zájazdy na Kanárske ostrovy pokračovať podľa plánu aj v auguste. Kancelária nezaznamenala žiadny pokles záujmu zo strany klientov, takže nie je dôvod niečo meniť.
Oheň pod kontrolou
Najväčšie problémy majú s ohňom na ostrove Tenerife. Požiare tam udreli plnou silou na niekoľkých frontoch. Na severe ostrova zápasí so živlom 900 vojakov a hasičov, ktorým asistuje päť vrtuľníkov a dve lietadlá. Požiarnikom nahráva predpoveď počasia, podľa ktorej by už dnes mal ustať prudký vietor a teploty by mali výrazne klesnúť.
Pod kontrolu sa dostáva oheň na najväčšom kanárskom ostrove Gran Canaria, kde je aj najviac turistov. Tu plamene zničili 20-tisíc hektárov lesa. Oheň vážne poškodil aj veľkú sekciu obľúbenej zoologickej a botanickej záhrady Palmitos Park, kde žije asi 150 druhov vtákov a sú tam tisíce paliem. Požiare zasiahli aj ďalšie atrakcie a národné parky vo vnútrozemí. Cestovné kancelárie preto zrušili niektoré fakultatívne zájazdy do centrálnych častí ostrova. "Bezpečnosť klientov je pre nás prvoradá. Ak by boli ohrození, okamžite po nich pošleme lietadlo. Ale nič také nehrozí. Keby neboli v bezpečí, určite tam nepošleme lietadlo so 180 ľuďmi," uviedli pre HN v bratislavskej pobočke CK Fischer.
"Úradoval" podpaľač
Podľa predsedu kanárskej regionálnej vlády Paulina Rivera ide o najväčšie požiare na ostrovoch za uplynulé desaťročie. Tenerife i Gran Canariu včera navštívil španielsky premiér José Rodríguez Zapatero, ktorý si prezrel spôsobené škody. V oblasti vyhlásili stav najvyššej pohotovosti.
Polícia medzitým vyšetruje príčiny vypuknutia požiarov. Už v sobotu zatkli 37-ročného lesníka. Priznal sa, že založil požiar na Gran Canarii. Chcel tým dosiahnuť predĺženie pracovnej zmluvy, ktorá mu mala vypršať v septembri.

01 - Modified: 2003-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MF navrhuje doprivatizovať SLSP
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:52