StoryEditor

Američania o týraní vedeli už niekoľko mesiacov

05.05.2004, 00:00

Americká armáda vyslala už pred dvoma mesiacmi do Iraku tím špecialistov, ktorí mali cvičiť neskúsených amerických vojakov poverených dozorom v irackých väzniciach Informoval o tom včera americký denník Washington Post, podľa ktorého boli špecialisti vyslaní po interných správach o týraní irackých väzňov v zariadení Abú Ghraib. Americký prezident George W. Bush v pondelok tiež poveril ministra obrany Donalda Rumsfelda, aby dôrazne zakročil proti vojakom zodpovedným za týranie väzňov a aby urýchlil vyšetrovanie veci, ktorá poškodila postavenie Spojených štátov v arabskom svete.
Šesť amerických vojakov bolo v súvislosti so škandálom obvinených zo zločinov a sedem dôstojníkov pokarhali, čo de facto vylučuje ich ďalší služobný postup. Medzi postihnutými je aj generálka Janis Karpinská, veliteľka väznice v novembri a decembri, keď vo väznici dochádzalo k týraniu. Šokujúce zábery zverejnila televízia CBS a jej reportáž vyvolala pobúrenie po celom svete. Karpinská však tvrdí, že o týraní nevedela a že by zodpovednosť mal niesť aj veliteľ amerických síl v Iraku Ricardo Sanchez. Pentagón poprel, že by reagoval pomaly a zdôraznil, že armáda už začala päť vyšetrovaní. Na druhej strane hovorca ministerstva pripustil, že Donald Rumsfeld zatiaľ nečítal správu generála Antonia Tagubu zo začiatku marca, ktorá detailne opisuje prípady "sadistických, svojvoľných a nehoráznych zločinných skutkov" v irackých väzniciach. Bush rokoval predvčerom s ministrom obrany a vyzval na "dôrazné kroky" proti páchateľom týchto "hanebných a odpudivých činov", povedal hovorca Bieleho domu Scott McClellan.
Demokratickí kongresmani kritizovali aj predsedu zboru náčelníkov štábu Richarda Myersa za to, že nečítal Tagubovu internú správu. "To je neprijateľná reakcia... Američania očakávajú, že velitelia prejavia väčšie znepokojenie nad takýmto správaním," tvrdí demokratický senátor Jeff Bingaman. I podľa Bushových republikánskych spojencov bola už škoda spôsobená a bude ju ťažké napraviť.
Aj Medzinárodný výbor Červeného kríža odsúdil zneužívanie irackých väzňov, ku ktorému údajne dochádza v bagdadskej väznici. Mučenie, zneužívanie a degradácia vojnových zajatcov sú podľa výboru zakázané nielen na základe Ženevských konvencií, ale aj na základe početných medzinárodných dohôd. Červený kríž má neobmedzený prístup k irackým väzňom, zadržiavaným spojeneckými úradmi a americkou armádou. OSN plánuje vydať do konca mája správu o ľudských právach v Iraku, ktorá sa bude zaoberať udalosťami v tejto oblasti a súvisiacimi otázkami za posledný rok. Správa, ktorá príde po publikovaní fotografií zachytávajúcich zneužívanie irackých väzňov príslušníkmi spojeneckých síl pod vedením USA, bude nadväzovať na vyšetrovaciu misiu OSN, vedenú islandským právnikom a odborníkom na ľudské práva Jakobom Mollerom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:46