StoryEditor

Šéf firmy Accenture, ktorá buduje 3D internet: K moru rovno z domova, blížime sa k zaujímavejšiemu svetu

28.04.2022, 16:07
Technologickým firmám pandémia priala. Medzi tými, ktoré majú najväčšiu trhovú kapitalizáciu, môžeme spomenúť napríklad Microsoft či Facebook.

Metaverzum definujete ako nepretržite fungujúci a zdieľaný virtuálny priestor. Podľa technologických inovátorov je ďalším krokom vo vývoji internetu. Môžeme v ňom hrať hry aj sa stretnúť s kolegom na káve vo virtuálnej kantíne. Veľa pozornosti dostal vďaka Markovi Zuckerbergovi. Ako metaverzum vnímate vy?

Ako prechod z 2D do 3D internetu. Vo virtuálnom svete sa budeme pohybovať, kupovať si pozemky alebo pracovať. No a prečo sa to deje teraz? Pretože my ako ľudstvo sme na to pripravení a technológie takisto. Mnohé veci, ako napríklad virtuálnu realitu či rozšírenú realitu, už máme. Zároveň výpočtový výkon, ktorý dnešné stroje umožňujú a cloud umožnili svet zvirtualizovať. Len čo si na ne zvykneme, budeme ich vyžadovať aj v 2D svete. Virtuálny svet sa bude prepájať s digitálnym a fyzickým až do bodu, keď prestanete rozpoznávať, v ktorom svete sa pohybujete a ktorá informácia prichádza z ktorej strany.

Jedna vec je vypĺňanie voľného času napríklad hraním. Aké sú však praktické využitia tejto technológie v biznise?

Metarverzum šetrí čas aj peniaze. Ak to prenesieme na súčasnú situáciu, na Ukrajinu posielajú štáty rôznu techniku. Musia zobrať Ukrajincov do Poľska alebo do Británie a tam ich vyškolia. O čo by bolo jednoduchšie, keby priniesli desať VR okuliarov a pluk by vyškolili tak, že by ich vojakom nasadili, a po takomto zaškolení by dokázali narábať s reálnou technikou? Každá nová vec, ktorá sa dnes buduje, vzniká z 3D modelu. Napríklad továreň. V modeli máte už všetky piesty či poistky. Keď sa rozhodnete napríklad prestavať automobilovú linku, nastavíte ju podľa svojich predstáv.

A potom si vyskúšate, či to funguje, skôr ako sa pustíte do fyzickej veci. To isté môžu použiť elektrárne, vedia simulovať aj havárie. Dnes nemusíte odpáliť Černobyľ, môžete sa pohrať s tým, čo sa stane, keď spravím niečo a nastane výbuch. A ušetríte niekoľko tisíc životov a prírodu. Takéto aplikácie sa však ešte len budú reálne zostavovať. Sú tam aj príležitosti na zaškoľovanie zamestnancov či obsluhy vo svete, kde sa nemôže v dôsledku omylu stať niečo zlé. Ak sa s touto technológiou dnes niekto nehrá, tak robí rovnakú chybu, ako keď si v roku 1999 neskúsil založiť internetovú stránku.

Ako prechod do metaverza akcelerovala pandémia?

Veľmi nás v tom posunula. Spomeniem napríklad digitalizáciu školstva. Posledných 20 rokov bola úspešne blokovaná. Potom sa začala pandémia a učitelia sa zrazu v priebehu 14 dní naučili pracovať s technológiami. Rovnako aj deti, ktoré sa tomu nechceli venovať, to už vedia. Čím ďalej, tým viac si zvykáme, že spolupracujeme aj virtuálne. Tí, ktorí doteraz chodili len na fyzické mítingy, vedia rozpoznať limity. Ale kolaboračné nástroje budú len lepšie a lepšie. Pôjde sa čoraz ďalej do virtuálneho alebo 3D prostredia. Ja osobne však dúfam, že nejaká interakcia zostane. Predsa len sme spoločenské tvory.

Ako sú na tom s prijímaním nových technológií firmy na Slovensku?

Z veľkej časti je to otázka peňazí. Problém je ten, že na Slovensku nie sú centrály veľkých nadnárodných firiem. Takže keď chcete rozbehnúť zaujímavý nový projekt, buď vám ho dovolia na pobočke vyskúšať len ako pilot, alebo sa to rieši na úrovni centrály. Je tu niekoľko hráčov, ktorí sa s technológiami naozaj hrajú, napríklad niektoré finančné inštitúcie, ktoré sú celkom pokrokové. Čoskoro však každý bude musieť byť digitálny. Postupne sa všetci dostaneme do metaverza. A bez IT to nefunguje, podľa mňa by sa z neho malo stať niečo podobné ako slovenčina, angličtina či matematika.

HN/Peter Mayer

Aký svet nás čaká?

Virtuálny svet bude natoľko zaujímavejší, že pohyb a zážitky v ňom prekonajú tie fyzické. Do určitej miery sa k tomu už blížime. Bude to mať aj svoje negatíva, mnoho ľudí bude úplne závislých. Možno budú žiť len v holobyte a úžasné veci zažívať vo virtuálnom svete. To môže byť negatívna konotácia. Ale predstavme si napríklad domovy dôchodcov, kde ľudia už nemôžu mať plnohodnotné zážitky. Spätne však prostredníctvom metarverza budú môcť ísť k moru alebo sa virtuálne dotknúť akejkoľvek pamiatky až do bodu, že takmer nebudú vedieť rozpoznať, že to nie je realita.

Ak je toto ďalším krokom v evolúcii ľudstva, nie je dôležité zamyslieť sa, kto má v rukách, ako bude budúcnosť vyzerať? Lídrov v tejto oblasti nie je veľa. Spomeňme napríklad Facebook – a ten nemá najlepšie meno.

V súčasnosti je niekoľko silných hráčov, no spätne budú konvergovať a prepájať sa. Tých firiem je X. Sú tam tí, ktorí už vlastnia metaverzum, priestory, kde si môžete kupovať domy, robiť koncerty. Avšak to je len úvodná fáza a teraz nastane prepojovanie. Kto bude víťaz? Ťažko povedať. Sú tam veľkí hráči, ktorí majú množstvo peňazí a sú pripravení investovať. Či bude jeden alebo viacerí, to sa uvidí.

Potrebujeme to vôbec?

Ja by som sa možno bez toho zaobišiel. Ale dokážeme to zastaviť? Nedokážeme. Pre ľudí aj pre biznis je to natoľko zaujímavé, že nemáme šancu to zastaviť. Rovnako ako automatizáciu či priemyselné revolúcie. Trend ide tadiaľto. Môžeme sa rozprávať o tom, ako to urobiť správne, ale zastaviť nie. A či nás to povedie k matrixu na konci, to záleží na nás, ako to urobíme. Tak ako stroj nie je zlý alebo dobrý, len prosto nahradil človeka. Ak progres uchopíme správne a hneď od začiatku, máme šancu, že metaverzum skôr pomôže a bude ako akýkoľvek iný svet.

Kedy k tomu dôjde?

Už sa to deje, nie je to len vízia. Keď do toho idú firmy typu Accenture alebo Facebook, dá sa poznať, že už nejde len o prázdne slová. V našom každoročnom reporte Accenture Technology Vision pravidelne zverejňujeme technologické trendy, ktoré budú ovplyvňovať chod firiem a biznisu v horizonte najbližších rokov, a tento rok v ňom úplne dominuje téma metaverzum. Už je to hodnota, o ktorú naši klienti prejavujú záujem. Zriadili sme preto samostatnú divíziu Metaverse Continuum, ktorá im bude na ich ceste do metaverza pomáhať. Nie sme firma, ktorá žije na obláčiku.

Metaverzum, to je len slogan, ale pod ním sú jednotlivé technológie, ktoré ho umožňujú – rozšírená realita, edge computing, blockchain, NFT, digitálne dvojičky. To všetko sú technológie, s ktorými pracujeme aj na Slovensku. Zabalené sú do jedného metaverza. Oddelene sme ich tu mali už veľmi dlho. No až teraz sa dostali na takú úroveň, že keď ich zabalíme dohromady, vznikne perfektný virtuálny svet, kde môžeme fungovať podobne ako v reálnom.

Kto je Tomáš Volek

Tomáš Volek je generálnym riaditeľom Accenture pre Slovensko a Maďarsko. Na pozícii generálneho riaditeľa zodpovedá za rozvoj biznisu aj za prevádzku v oboch krajinách, pričom sa bude sústrediť na zavádzanie inovácií a digitálnej transformácie v organizáciách.

Okrem toho šéfuje aj Advanced Technology centrám na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku s viac ako 1 500 zamestnancami, ktoré poskytujú služby v oblasti IT a digitalizácie pre klientov z celého sveta.

Od roku 1995, keď do firmy nastúpil, prešiel viacerými pozíciami – od roly SAP experta až po riadenie veľkých projektov systémovej integrácie pre spoločnosti z rozličných odvetví v západnej a východnej Európe, v Rusku, v Turecku a v Indii.

V roku 2003 sa podieľal na zakladaní bratislavského technologického delivery centra, ktoré od roku 2012 viedol. Tomáš získal titul z elektrotechniky na britskej Hull University a inžiniersky titul z Českého vysokého učení technického v Prahe.

01 - Modified: 2022-02-25 11:31:01 - Feat.: 0 - Title: Zuckerberg predstavil nový nástroj metaverza. Pomocou hlasových pokynov vytvorí virtuálny svet 02 - Modified: 2022-04-07 14:28:37 - Feat.: 0 - Title: Meta: Proruskí hackeri a dezinformátori s inváziou zrejme vystupňovali operácie 03 - Modified: 2022-04-27 08:52:19 - Feat.: 0 - Title: Týždeň sociálnych médií: Meta otvára obchod, Reddit rozdáva milióny, Snapchat má najviac stiahnutí v Indii
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:07