StoryEditor

Bush má požiadať o ďalších 195 miliónov dolárov na vojnu v Iraku

23.09.2007, 10:20
Autor:
SITASITA
Biely dom požiada budúci týždeň Kongres o schválenie ďalších výdavkov na vojny v Iraku a Afganistane vo výške takmer 200 miliárd dolárov. Uviedli to v sobotu večer na svojej webovej stránke noviny Los Angeles Times.

Podľa nemenovaných zdrojov Pentagonu citovaných v článku bude v prípade schválenia žiadosti prezidenta Georgea W. Busha rok 2008 najdrahším obdobím irackej vojny.

Americké vojnové náklady narastali z dôvodu tohtoročného vyslania dodatočných síl do blízkovýchodnej krajiny ako aj z dôvodu urýchľovania výroby novej výzbroje ako sú nákladné autá odolné voči mínam. Nové vozidlá môžu podľa novín stáť trojnásobne viac ako obrnené Humvee.
Bushova administratíva začiatkom roka uviedla, že tento rok bude pravdepodobne potrebovať 147,5 miliardy dolárov na fiskálny rok 2008, podľa terajších vyjadrení predstaviteľov Pentagonu však bude potrebných ďalších 47 miliárd, píšu noviny. To by znamenalo celkove 195 miliárd dolárov na rozpočtové obdobie 2008, ktoré sa začína 1. októbra, čo je asi 12 percentný nárast oproti 173 miliardám minutým tento rok.

Podľa novín má minister obrany Robert Gates a ďalší predstavitelia žiadosť formálne predložiť v stredu senátnemu výboru pre dotácie. V prípade doplnenia nákladov na operácie CIA a výdavky veľvyslanectva bude vojna v Iraku amerických daňových poplatníkov stáť asi 12 miliárd dolárov mesačne, uviedol Winslow Wheeler z Centra pre obranné informácie vo Washingtone.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:19