StoryEditor

Prodiho návrat na taliansku scénu

21.11.2004, 23:00
Nástupom novej Európskej komisie do funkcie sa už jej bývalému šéfovi Romanovi Prodimu uvoľnili ruky pokiaľ ide o jeho aktivity na talianskej vnútropolitickej scéne. Prodi sa toho okamihu nevedel dočkať.

"Zostanem v Bruseli až do 31. októbra, aby som dodržal svoj mandát a slúžil spoločnému európskemu záujmu," povedal ešte vo februári Prodi. "Ale zostávam tiež, aby som bránil dôveryhodnosť Talianska, aby sa s mojou krajinou nenakladalo ako s posledným v triede," dodal. Prodi sa teda "miešal" do talianskej politiky aj počas šéfovania v komisii, za čo ho tamojšia vláda kritizovala. Plán čo najskoršieho návratu mu prekazili aj problémy okolo schvaľovania novej komisie. Tá však už dnes pod vedením José Manuela Barrosu prevezme svoje povinnosti.
Prodiho doma čaká dôležitá úloha - povedie opozičné stredoľavé strany do volieb v roku 2006 proti svojmu dlhoročnému rivalovi premiérovi Silviovi Berlusconimu. Ľavicoví voliči bývalého šéfa komisie rešpektujú, pretože bol jediným mužom, ktorému sa podarilo poraziť Berlusconiho. Po výhre vo voľbách v roku 1996 sa však s Prodim prvýkrát od roku 1948 do vlády dostali aj bývalí komunisti. Práve to mu nevie pravica zabudnúť, a práve preto u pravicových voličov vzbudzuje podozrenie.
Ešte v októbri sa jeho opozičná strana Olivovník premenovala a preskupila. Pod Prodiho vedením sa vytvorilo nové zoskupenie Veľká demokratická aliancia, ktorá združila aj krajne ľavicovú stranu Komunistické znovuvytvorenie. Opozičná koalícia tak zastrešuje strany od umiernených bývalých kresťanských demokratov až po krajných komunistov. Tých potrebuje, ak chce voľby vyhrať. Táto široká koalícia však na druhej strane môže byť pre Prodiho problémom. Nový ľavicový líder totiž rezignoval z premiérskeho postu v roku 1998 práve preto, že mu Fausto Bertinotti (líder Komunistického znovuvytvorenia) odoprel podporu v parlamente. Napriek tomu sú podľa analytikov Prodiho vyhliadky v budúcich voľbách dobré. Do karát im nahrávajú aj neutíchajúce spory vládnych strán.
Len v piatok Berlusconi pohrozil svojim partnerom vo vládnej koalícii predčasnými voľbami, ak sa nedohodnú na reforme daní. Potvrdil to aj počas návštevy Bratislavy. Jeho strana Forza Italia je pripravená na nové voľby aj bez podpory niektorých partnerov, ktorí zníženie daní nepovažujú za potrebné opatrenie. Berlusconi sa usiluje o zníženie daní pre zamestnancov a podnikateľov od svojho nástupu k moci v roku 2001, a to navzdory vysokému štátnemu dlhu a námietkam odborníkov. Berlusconi je presvedčený, že práve zníženie daní, ktoré sľuboval v predošlých voľbách, mu zaistí znovuzvolenie. Vo vládnej koalícii sa kvôli tomu už týždeň vedie prudký boj. Spojenci ho varujú pred rozkolísaním verejných financií a porušením pravidiel eurozóny. Na odpor sa stavia hlavne nový minister zahraničných vecí a šéf krajne pravicovej Národnej aliancie Gianfranco Fini. Minulý týždeň sa zdalo, že sa Berlusconi vzdal svojho nápadu znížiť dane. Avšak po tom, čo vymenoval Finiho za šéfa diplomacie, zrejme očakával na oplátku podporu Národnej aliancie v tejto otázke. "Postfašistická" aliancia však svoj názor nezmenila.
Ďalším problémom je končiace sa vyšetrovanie aféry okolo Berlusconiho holdingovej spoločnosti Fininvest. Premiér je obvinený z podplácania sudcov a hrozí mu päť rokov väzenia. Rozsudok sa očakáva už 5. decembra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:39