Reuters
StoryEditor

Macron rokoval s iránskym prezidentom. Vyzvali na zastavenie bojov na Ukrajine

05.05.2022, 07:55
Autor:
TASRTASR
Francúzsko a India uviedli, že budú "koordinovane a multilaterálne reagovať" na riziko, že vojna na Ukrajine ešte zintenzívni globálnu potravinovú krízu, čo hrozí, keďže Ukrajina patrí k najväčším svetovým producentom pšenice.

India a Francúzsko vyzvali v stredu na "okamžité ukončenie nepriateľských akcií" na Ukrajine. Indický premiér Naréndra Módí sa však opäť vyhol tomu, aby odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, informuje vo štvrtok agentúra AFP.

"Francúzsko a India vyjadrili hlboké znepokojenie nad humanitárnou krízou a pretrvávajúcim konfliktom na Ukrajine," uviedol Módí v spoločnom vyhlásení s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktoré táto dvojica zverejnila po rozhovoroch a spoločnej pracovnej večeri v Paríži.

"Obe krajiny jednoznačne odsúdili skutočnosť, že na Ukrajine boli zabití civilisti a vyzvali na okamžité zastavenie nepriateľských akcií s cieľom, aby obe strany našli spoločnú reč v presadzovaní dialógu i diplomacie, a aby sa okamžite ukončilo utrpenie ľudí," uvádza sa ďalej v spoločnom vyhlásení dvojice politikov.

Len Francúzsko však odsúdilo "nezákonnú a neoprávnenú agresiu ruských síl na Ukrajine", všíma si AFP.

Francúzsko a India spoločne ďalej uviedli, že budú "koordinovane a multilaterálne reagovať" na riziko, že vojna na Ukrajine ešte zintenzívni globálnu potravinovú krízu, čo hrozí, keďže Ukrajina patrí k najväčším svetovým producentom pšenice.

India sa stále vyhýba otvorenému odsúdeniu ruskej invázie na Ukrajinu, pričom sa snaží nájsť rovnováhu medzi svojimi vzťahmi s EÚ a Západom a vzťahmi s Ruskom, z ktorého dováža veľkú časť svojej vojenskej techniky, pripomína AFP.

Macronova kancelária ešte pred stretnutím dvojice informovala, že francúzsky prezident chce Módímu zdôrazniť, aké dôsledky - siahajúce ďaleko za hranice EÚ aj Ázie - má vojna na Ukrajine pre medzinárodný poriadok. Zároveň uviedla, že Francúzsko chce pomôcť Indii diverzifikovať jej dodávky zbraní i energetických surovín z Ruska a ponúknuť jej iné východiská.

Elyzejský palác uviedol, že Macron má s Módím "mimoriadne vrúcny vzťah". Indický premiér od roku 2017 navštívil Francúzsko už trikrát. Macron do Indie zavítal v roku 2018, pričom v stredu ho Módí pozval na opätovnú návštevu s cieľom prehĺbiť spoluprácu ich krajín v oblasti obranných technológií, ako aj prechodu na tzv. čistú energiu.

Indický premiér v týchto dňoch cestuje po európskych krajinách, pričom v pondelok sa v Berlíne stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Dvojica podpísala sériu bilaterálnych zmlúv zameraných najmä na udržateľný rozvoj. Nemecko sa zaviazalo poskytnúť Indii pomoc vo výške 10 miliárd eur určenú na podporu využívania obnoviteľných zdrojov energie.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:40