StoryEditor

Ankara poprela bombardovanie civilných oblastí v Iraku

16.12.2007, 14:43
Autor:
SITASITA
Turecký minister zahraničných vecí Ali Babacan v nedeľu poprel bombardovanie civilných oblastí v severnom Iraku tureckými vojenskými lietadlami.

"Mali by ste veriť správam tureckej armády," odpovedal Babacan počas televízneho vysielania na otázku, či lietadlá útočili aj na dediny pozdĺž iracko-tureckých hraníc. Podľa údajov písomného vyhlásenia armády bojové lietadlá v nedeľu v skorých ranných hodinách bombardovali len ciele kurdských separaristov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). Kurdské úrady v nedeľu informovali, že turecké vojenské lietadlá zaútočili na 10 kurdských dedín, pričom zabili jednu ženu a ďalších dvoch ľudí zranili.

Kurdskí povstalci zo svojich základní v severnom Iraku pravidelne ohrozujú Turecko ozbrojenými útokmi v rámci boja za autonómiu. V posledných týždňoch Ankara rozmiestnila asi 100 tisíc tureckých vojakov na hraniciach s Irakom v prevažne kurdskom juhovýchodnom regióne Anatolia. Turecká vláda získala pred nedávnom súhlas parlamentu v prípade nutnosti na Kurdov zaútočiť. PKK považuje veľká časť medzinárodného spoločenstva za teroristickú organizáciu. Počas kurdského konfliktu zahynulo od roku 1984 viac než 37 tisíc ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:34