StoryEditor

Aj my potrebujeme vojenskú ochranu

23.01.2008, 23:00

Kedy by podľa vás mohla Ukrajina vstúpiť do aliancie?
Podľa listu, ktorý poslal náš prezident a premiérka do NATO, sa musíme na túto vec spýtať Ukrajincov v referende. Či vôbec chcú ísť do NATO. Nie je to povinné, ale je to veľmi citlivá otázka. Ukrajina bola časťou Sovietskeho zväzu veľmi dlho a my sme boli pod propagandou Kremľa, ktorá tvrdila, že NATO je zlé, Západ je zlý a podobne.

Ukrajina však už požiadala Brusel o zaradenie do akčného plánu členstva. Ako budete teda ďalej v tejto veci postupovať?
Musíme sa zapojiť do programu prípravy do NATO. Na to bude treba veľa peňazí. Musíme vysvetliť ľudom, čo je to aliancia. Minulé roky sme mali isté problémy s našimi susedmi, ale len jeden problém prišiel zo strany západnej hranice, konkrétne zo strany Rumunska, okolo ostrova Zmiynyy. No všetky ostatné problémy prichádzajú stále z východu. Nechceme, aby si milióny Ukrajincov, ktorí sú ruského pôvodu, mysleli, že dochádza k zhoršovaniu rusko-ukrajinských vzťahov. Taktiež vidíme, čo sa deje a veľmi pozorne berieme do úvahy pozíciu ruských predstaviteľov, s ktorou vyšli pred dvoma dňami. Dokonca sa vyhrážajú preventívnym použitím nukleárnych zbraní, aby obraňovali svoje záujmy.

Beriete tieto vyhrážky vážne? Sú reálne?
Ide o istú politickú paranoju vnútri krajiny. Jedna tretina Ukrajincov si myslí, že NATO je agresívne, jedna tretina chce okamžitý vstup a jedna tretina, že musíme nájsť iné východisko -- špeciálnu spoločnú obrannú iniciatívu vnútri európskeho kontinentu.

Mohlo by napríklad dôjsť k pozastaveniu dodávok surovín z Ruska?
Nevieme, čo sa tam bude diať po voľbách. Ani v Rusku to nevedia. Ukrajina je mierumilovný národ a asi 400 rokov nás ovládali iné národy. Chcem si zachovať našu nezávislosť, kultúru, ekonomické výhody a potrebujeme, aby nám pritom pomohol ešte niekto. Mimochodom, začiatkom 90. rokov sme mali svetovo tretí najväčší nukleárny potenciál. Vzdali sme sa toho a je preto prirodzené, že chceme politický a vojenský štít nad našou krajinou.

Ako budete pristupovať k názorovému rozdeleniu Ukrajiny pokiaľ ide o členstvo v NATO?
Dôležitejší je rozkol v našom jazyku a kultúre. Otázku okolo NATO používajú politici iba počas parlamentných a prezidentských volieb. Zákon o pristúpení Ukrajiny do NATO dal do parlamentu pán Janukovyč, ktorý je teraz v opozícii a kritizuje to.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:03