StoryEditor

Ďalšie štyri roky s prezidentom Bushom

03.11.2004, 23:00
Americký prezident George W. Bush vyhral voľby a v Bielom dome zostáva ďalšie štyri roky. Republikán zvíťazil na celonárodnej úrovni nad demokratom Johnom Kerrym pomerom 51 k 48 percentám. Rozdiel bol neočakávane vysoký: vyše tri a pol milióna hlasov.

O americkom prezidentovi však rozhoduje až zbor voliteľov. Kandidát, ktorý vyhrá v tom či onom štáte (až na dva) získa všetky voliteľské hlasy štátu. Voľby na chvíľu viseli vo vzduchu, no senátor Kerry nakoniec porážku v telefonickom rozhovore s prezidentom Bushom priznal. Bush následne oznámil vo Washingtone svoje víťazstvo. "Amerika rozhodla, teší ma jej dôvera. Voliči hlasovali v rekordných počtoch a zasadili sa za historické víťazstvo," povedal a poďakoval sa Američanom za ich "odhodlanie, odvahu a trpezlivosť vo vojne proti teroru". "Začínajú sa časy nádeje. Naše ciele si vyžadujú širokú podporu Američanov. Budem tvrdo pracovať, aby som si ju zaslúžil aj od voličov Johna Kerryho. Sme jedna krajina, s jednou ústavou a jednou budúcnosťou, ktorá nás spája," povedal. V emotívne ladenom závere sa poďakoval obzvlášť svojmu domovskému štátu Texas.

Porazený Kerry
Aj John Kerry vyzval Američanov na jednotu. "S prezidentom sme hovorili o nebezpečenstve rozdelenia krajiny a veľkej potrebe jednoty. Dnes verím, že môžeme začať s hojením rán," povedal v Bostone porazený demokratický kandidát. "V Amerike je dôležité, aby sa každý hlas počítal. No o výsledku musia rozhodnúť voliči, nie zdĺhavý boj právnikov. Nevzdal by som tento boj, ak by bola šanca na víťazstvo," zdôraznil Kerry a vylúčil tak možnosť, že by spochybnil výsledky hlasovania v Ohiu. Spory sa totiž viedli najmä o tento štát, v ktorom víťazstvo fakticky zabezpečilo republikánskemu kandidátovi kreslo v Bielom dome.

Kde bodovali
John Kerry z kľúčových nerozhodných štátov získal Pennsylvániu, Wisconsin a New Hampshire, Bush naproti tomu výrazne zabodoval na ostro sledovanej Floride, v Nevade a Ohiu. Veľmi tesný bol súboj v Iowe (naklonená Bushovi) a Novom Mexiku. Demokratický vyzývateľ najprv s priznaním porážky váhal, na rozdiel od Bushovho tímu, ktorý rýchlo oznámil, že je na ceste k víťazstvu. "Sme presvedčení, že prezident Bush vyhral najmenej 286 voliteľskými hlasmi (na zvolenie je potrebných 270 - pozn. red.)," povedal šéf prezidentovej kancelárie Andrew Card priaznivcom v ústredí Bushovho tímu vo Washingtone a pri televíznych obrazovkách po celých Spojených štátoch.
Okrem opätovného zvolenia Busha republikáni zároveň potvrdili i posilnili svoje pozície v Snemovni reprezentantov, Senáte a pri guvernéroch štátov.

01 - Modified: 2002-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko a Čína tlačia na KĽDR 02 - Modified: 2002-12-11 23:40:30 - Feat.: 0 - Title: Dánsko: Nepripravení nevstúpia 03 - Modified: 2002-12-11 23:42:23 - Feat.: 0 - Title: Slovenské potraviny budú drahšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:26