StoryEditor

Ruština je späť. Žiaci sa o ňu trhajú

03.06.2008, 00:00
Časy, keď sa na ruštinu pozeralo ako na jazyk okupantov, sú definitívne preč. Kedysi vnútený a s komunizmom spájaný jazyk sa teraz s veľkým triumfom vracia do škôl v krajinách bývalého sovietskeho bloku. Výnimkou nie sme ani my.

Čoraz viac žiakov uprednostňuje jazyk najväčšieho štátu sveta napríklad pred angličtinou či nemčinou.
Do školských lavíc sa vracajú dokonca aj manažéri na vysokých postoch, aby si oprášili ruské slovíčka v kurzoch ponúkaných jazykovými školami. Kurzy im neraz zaplatia firmy, ktoré začínajú uvedomovať výhody znalosti jazyka krajiny s obrovským obchodným potenciálom. O ruštinu je podľa majiteľov jazykových škôl takmer dvojnásobne väčší záujem než minulý rok. "Máme viacero tried ruštiny, tento rok dokonca otvárame dva prvé ročníky," povedala pre HN tajomníčka Štátnej jazykovej školy v Bratislave Milina Rajtlová.

O ruštinu sa doslova trhajú aj žiaci na gymnáziách. "Všetci, ktorí si môžu vybrať spomedzi slovanských jazykov, jednoznačne uprednostňujú ruštinu. Tento jazyk sa už vníma úplne inak - ruštinu sa učia deti, ktoré s ňou nemajú negatívne skúsenosti ako s povinným jazykom. Berú to ako svetovú reč, ktorú má zmysel sa učiť. Dôvod je jednoduchý - zmena zahraničnej politiky Ruska, obchodné vzťahy a záujem študovať v Rusku," povedal pre HN riaditeľ Súkromného slovanského gymnázia v Bratislave Pavel Spišiak.

Praktické možnosti využitia ruštiny dnes prevládli nad politickou minulosťou, s ktorou sa tento jazyk spájal. Ruský jazyk si udržuje už dlhšie obdobie postavenie tretieho najobľúbenejšieho cudzieho jazyka. "Ruštinu sme začali vyučovať v roku 1993. Najskôr bolo cítiť, že záujem učiť sa a postoje k ruštine boli veľmi vlažné," tvrdí Spišiak. Dnes je situácia iná. "Naše deti chodia študovať aj do Ruska, robíme exkurzie do Moskvy a Petrohradu. Konajú sa olympiády ruského jazyka či recitačná súťaž Ars Poetica. Organizujú sa výmenné pobyty," dodal Spišiak.

Pedagógovia tvrdia, že možnosti uplatnenia sú vďaka ruštine veľmi široké a študenti si to uvedomujú. Pre maturitu z angličtiny sa tento rok rozhodlo takmer 39-tisíc študentov a pre nemčinu asi 20-tisíc. Z ruštiny chcelo skladať "skúšku dospelosti" asi 1 500 mladých ľudí, čím predbehla taliančinu, francúzštinu aj španielčinu. Doteraz nepoznaný boom u nás zažívajú aj iné východné jazyky. "Je záujem aj o netradičné jazyky, preto sme otvorili kurzy. Patrí medzi ne japončina, čínština, hebrejčina, trošku menej latinčina," dodala Rajtlová. Podľa nej sa záujem o čínštinu či hebrejčinu spája hlavne s obchodnými možnosťami.

Ruština otvára dvere do biznisu
Ruština však ako jediný jazyk neustupuje tlaku angličtiny. Jej znalosť je v súčasnosti podľa odborníkov na trhu práce veľkou výhodou. Kto hovorí týmto jazykom, má údajne istotu, že nájde dobré a stabilné zamestnanie. Je totiž rečou regiónu, ktorý sa stáva veľmi atraktívny z hľadiska hospodárstva.
Jazykové školy preto ponúkajú rôzne stupne intenzívnych a polointenzívnych kurzov. "Hlásia sa nám aj úplní začiatočníci, máme aj mierne pokročilých a vyššie kategórie," uviedla pre HN Jaroslava Štěpánková z Akadémie vzdelávania v Bratislave. Podľa nej ide väčšinou už o vyštudovaných pracujúcich, ktorí pôsobia v podnikoch a ruštinu potrebujú v rámci obchodu.

Najžiadanejšie jazyky
angličtina
nemčina
ruština
francúzština
španielčina

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:29