StoryEditor

Krátko zo zahraničia

28.05.2002, 00:00

Budúcnosť ruskej enklávy Kaliningrad po rozšírení EÚ, ekonomická spolupráca najmä v oblasti energetiky, ale aj situácia v Čečensku, budú na programe deviateho summitu EÚ a Ruska, ktorý sa uskutoční zajtra v Moskve. (TASR)
Český premiér Miloš Zeman včera poprel správy, podľa ktorých zakázal ministrovi zahraničných vecí Janovi Kavanovi schôdzku s palestínskym lídrom Jásirom Arafatom počas jeho cesty po Blízkom východe. Šéf českej diplomacie však naznačil, že premiér si jeho stretnutie s palestínskym predákom neželal. (TASR)
Taiwanská armáda včera odmietla mediálne špekulácie o tom, že Boeing 747-200, ktorý sa v sobotu zrútil do mora po odlete z ostrova, zasiahla čínska raketa. (TASR)
Rumunský premiér Adrian Nastase včera vyzval Budapešť, aby ešte raz preskúmala zákon o Maďaroch žijúcich v zahraničí. Informovala o tom rakúska tlačová agentúra APA. (TASR)
Víťaz nedeľňajších prezidentských volieb v Kolumbii Álvaro Uribe načrtol včera víziu svojho vládnutia na čele krajiny. Jeho vládu bude charakterizovať právo a poriadok a budú z nej mať osoh všetci Kolumbijčania zo všetkých vrstiev spoločnosti. Nezávislý pravičiar Uribe získal ľahko hneď v prvom kole potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov, čím si zaistil víťazstvo bez potreby druhého kola. (TASR)
Afganský premiér Hamid Karzaj požiadal včera medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo vojnou zničenej krajine pri obnove jej kultúrneho dedičstva, poškodeného a vyplieneného počas viac než dvoch desaťročí konfliktov. (TASR)
Severoatlantická aliancia včera v Moskve v priestoroch zastupiteľského úradu Belgicka oficiálne otvorila brány svojej vojenskej misie. Jej cieľom bude koordinácia a výmena informácií medzi Ruskom a NATO. V budúcnosti sa má misia zaoberať aj otázkami vojenskej reformy a prípravou spoločných vojenských cvičení. (TASR)
Drvivým víťazstvom prezidenta Zína al-Ábidína bin Alího sa skončilo nedeľňajšie referendum, v ktorom obyvatelia Tuniska rozhodovali o jeho možnosti kandidovať na post prezidenta štvrtýkrát za sebou. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:19