StoryEditor

Krátko zo zahraničia

22.04.2002, 00:00

(hn/Andrej Ďuríček)
Včera sa vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko uskutočnili regionálne parlamentné voľby. Ide o posledné krajinské voľby pred septembrovými spolkovými parlamentnými voľbami -- preto sa považujú za poslednú dôležitú skúšku popularity jednotlivých politických subjektov.
Podľa prieskumov verejnej mienky utrpí porážku doteraz vládnuca Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) na čele s krajinským premiérom Reinhardom Höppnerom. Naopak, očakáva sa, že voľby vyhrá Kresťanskodemokratická únia (CDU). (TASR)
Pápež Ján Pavol II. včera opäť vyzval Izrael a Palestínčanov na zastavenie obliehania Baziliky Narodenia Pána v Betleheme. Na oba národy apeloval, aby sa naučili spolu žiť. Ján Pavol II. sa z okna pracovne obrátil na tisíce veriacich na Námestí sv. Petra s konštatovaním, že z Blízkeho východu prichádza nepretržitý prúd znepokojujúcich správ a záberov. "Niektoré snímky majú oveľa väčšiu vyjadrovaciu silu ako výzvy a vedú nás k tomu, aby sme na všetkých úrovniach neľutovali námahu na to, aby sa Bohom požehnaná zem dostala čo najskôr zo špirály nenávisti a násilia," povedal Svätý Otec. (TASR)
Tuniské úrady odmietli informáciu francúzskej tlače, že do tuniskej tajnej služby prenikla islamistická sieť, ktorú sa desať dní pred útokom pred synagógou v Džerbe podarilo odhaliť. Výbuch nákladného vozidla s plynovou cisternou 11. apríla pred synagógou na ostrove Džerba na juhu Tuniska spôsobil smrť 16 ľudí. (TASR)
Srbský generál Dragoljub Ojdanič, obvinený zo spáchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v Kosove, súhlasí s dobrovoľným predstúpením pred Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Do Haagu odcestuje v najbližších dňoch. Oznámil to včera štátny tajomník juhoslovanského ministerstva spravodlivosti Nebojša Sarkič. Bývalý náčelník generálneho štábu juhoslovanskej armády, ktorý v rokoch 1998 -- 1999 velil jednotkám juhoslovanskej armády počas vojny o Kosovo, je pripravený spolupracovať s haagskym tribunálom aj s belehradskou vládou. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:34