StoryEditor

Nová aféra v Českej republike

03.04.2003, 00:00

Akokoľvek sa to môže zdať paradoxné, formálne je všetko v poriadku: česká Bezpečnostná a informačná služba (BIS) sa riadi výhradne zákonom a v prípade podozrenia môže sledovať ľubovoľnú osobu, chránení nie sú ani ministri. Jediné obmedzenie predstavuje ustanovenie, že sa tak nesmie diať z politických dôvodov. Ak by sa však potvrdilo tvrdenie českého denníka Mladá fronta Dnes, že objektom pozornosti agentov českej tajnej služby sú práve ministri obrany Jaroslav Tvrdík a vnútra Stanislav Gross, takáto informácia by predsa len mala v sebe istú dávku politického dynamitu.
Zrejme aj preto sa obaja činitelia, ktorí sú za činnosť BIS zodpovední, začerstva poponáhľali s odmietnutím jej pravdivosti. Tým prvým je predseda vlády Vladimír Špidla ako koordinátor pôsobenia tajnej služby a tým druhým Jiří Růžek, zastávajúci v súčasnosti funkciu jej riaditeľa.
Ani takéto oficiálne dementi však ešte nevylučuje, že k sledovaniu členov vlády naozaj nedochádza. Podľa špekulácií by za získavaním informácií z ich života mohli byť vnútorné boje v radoch pracovníkov tajných služieb. Tento chýr včera priživil i sám minister Tvrdík, keď pre tlač uviedol, že kompromitovať ho chce skupina bývalých a odchádzajúcich dôstojníkov Vojenskej spravodajskej služby. V tejto súvislosti padlo i meno Karla Srbu, ktorý sa v súčasnosti zodpovedá pred súdom za údajnú objednávku vraždy známej českej novinárky. Práve s jeho prípadom sú vraj spojení ľudia, čo sa teraz snažia o Tvrdíkovu diskreditáciu. V prípade ministra vnútra S. Grossa by zase hypotetickým legálnym dôvodom záujmu tajnej služby mohlo byť preverovanie pôvodu jeho majetku. Je však zrejmé, že ani jedna z možností na súčasnú českú politickú scénu príliš dobré svetlo nevrhá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:35