StoryEditor

Hillary ide prepísať dejiny Bieleho domu

28.10.2007, 23:00
Dostáva sa jej uznanie za jej schopnosti, priamočiarosť a vzdelanie. Vyčítajú jej, že je chladná, vypočítavá, a kontroverzná. Vzbudzuje vraj prehnane kladné i záporné reakcie.

Úspešná právnička, bývalá prvá dáma Spojených štátov i senátorka za štát New York Hillary Clintonová už budúci rok ukáže, či sa jej podarí prekročiť svoj tieň a stať sa prvou prezidentkou v histórii Spojených štátov. Čísla sú zatiaľ na jej strane. Nádejná prvá dáma, ktorá v piatok oslávila 60. narodeniny, vedie v prieskumoch verejnej mienky. Výhodu oproti ostatným má aj v stále sa rozrastajúcom konte na kampaň - historickou sumou 32 miliónov dolárov už prekonala všetkých svojich súperov. Do mozaiky úspechov nezanedbateľnou mierou prispieva aj jej manžel, bývalý prezident Bill Clinton.

Zo škaredého káčatká princezná
Hillary Clintonová sa narodila 26. októbra 1947 v Chicagu a bola vraj pedantsky vychovaná v priemernej rodine republikánskeho obchodníka. Trochu zakríknutému a vraj nijako oslnivo krásnemu dievčaťu vraj nikto hviezdnu kariéru nepredpovedal. Ako však povedala jej matka, Hillary sa vraj narodila už dospelá a vždy sa dokázala účinne presadiť. Počas štúdia sa ako okuliarnatá intelektuálka angažovala proti vojne vo Vietname a ako právnička sa zapojila do prestížnej práce výboru pre vyšetrovanie aféry Watergate, ktorá jej otvorila dvere do najrenomovanejších advokátskych kancelárií v USA.

Osudovým sa stal jej vzťah s Billom Clintonom, s ktorým sa stretli pri štúdiách na prestížnej univerzite Yale. Jeho ponuku na sobáš údajne niekoľkokrát odmietla. Ako manželka však stála pevne po jeho boku, keď sa Bill vo svojich 32 rokoch stal najmladším guvernérom štátu Arkansas, no aj neskôr, keď to v roku 1993 dotiahol až do Bieleho domu. Podľa blízkych od začiatku tvorili silný tím, dokonca aj v čase najväčšej skúšky vytrvalosti - v afére jej manžela so stážistkou Monikou Lewinskou na konci 90. rokov, keď prezidentovi dokonca hrozil takzvaný impeachment (odvolanie Kongresom).

Žena mnohých tvárí
Hillary sa nikdy netajila svojimi feministickými názormi ani politickými ambíciami. Odborníci tvrdia, že prezidentskú agendu často diktovala práve ona. Teraz na oplátku pomáha jej politickým ambíciám práve charizmatický Bill, ktorého demokratickí voliči zbožňujú.

Billov bývalý tím pomáha Hillary teraz v jej kampani, čo jej niektorí zazlievajú. Vraj sa tak do politiky vracajú tie isté - v niektorých prípadoch nechcené tváre.

Clintonová sa opiera o mocnú finančnú a mediálnu loby v New Yorku. Americkí analytici hovoria, že svoju kampaň nebude stavať len na úspechoch a výrobnej značke svojho manžela. Jej vlastnou doménou je zdravotníctvo, školstvo a práva žien a detí. Bývalá kritička vojny vo Vietname teraz stavia na stiahnutie amerických vojakov z Iraku.

Prvá dáma na Slovensku
Hillary Clintonová bola na Slovensku v roku 1996 a 1999. Stretla sa s bývalým režimom premiéra Vladimíra Mečiara. Stretnutie s ním dokonca vo svojej biografii opisuje ako jedno z najhorších vôbec, ktorému konkuruje už len jej stretnutie s Mugabem, diktátorským prezidentom v Zimbabwe. Vtedajšiemu premiérovi vyčítala nedostatky v demokratickom princípe.

Jej dve návštevy Slovenska sa niesli v rozdielnych politických klímach. "Boli sme vtedy v takom politickom závetrí, trošku izolovaní vzhľadom na autoritárske praktiky vtedajšieho premiéra. Americká diplomacia vtedy rozhodla, že Spojené štáty sa aj tak budú snažiť udržiavať s nami vzťahy. Boli sme krajina, ktorá potrebovala posmelenie a jasnú reč. Hillary Clintonová sa počas dvoch návštev zhostila tejto úlohy veľmi dobre," povedal HN analytik Pavol Demeš, ktorý je jedným z iniciátorov jej návštevy Bratislavy.

"Posilnenie demokratizačného prúdu zostáva súčasťou jej vkladu do našej európskej integrácie a integrácie do transatlantických štruktúr," dodáva Demeš. Nezabudnuteľné spomienky na bývalú prvú dámu má aj Juraj Mesík, vtedajší šéf Ecopolisu, ktorý ako jeden zo zástupcov tretieho sektora prijal od Hillary ocenenie za občianske aktivity. "Stretol som sa s ňou dvakrát koncom 90. rokov. Mal som z nej veľmi príjemný dojem. Je to veľmi šarmantná dáma. Vytvára dojem, že témy, o ktorých hovorí, má naštudované. Pre Ameriku by bolo jej víťazstvo obrovský krok vpred po ôsmich katastrofických rokoch," povedal HN Juraj Mesík, ktorý teraz pôsobí v hnutí Newropeans.

01 - Modified: 2003-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BauFach v Lipsku  02 - Modified: 2003-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oškerová: Nájsť si prácu v zahraničí závisí aj od šikovnosti študenta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:04