StoryEditor

Americká cena za Irak: 4000 životov

24.03.2008, 23:00
Ani oslavy Veľkej noci vo svete nedokázali zastaviť vlnu povstaleckého násilia v Iraku. Nové obete zvýšili celkový počet mŕtvych na americkej strane od vypuknutia krvavého konfliktu na štyri tisíc.

Povstalci útočili aj na doteraz bezpečnú zelenú zónu. Celkovo zahynulo 50 ľudí. "V Iraku dochádza na jar k novej vlne útokov, pretože povstalci, po období pokoja, získavajú nové sily. Pokúšajú sa zvrátiť tie úspechy, ku ktorým došlo, a hľadajú medzery v bezpečnosti," povedal pre HN český analytik Cyril Bumbálek.
Nové obete prišli len pár dní po tom, čo americký prezident George W. Bush pri príležitosti piateho výročia vojny znovu potvrdil víťazstvo v boji proti terorizmu. Americkí generáli však upozorňujú na narastajúce násilie. Podľa nich je aj nedávne zlepšenie bezpečnosti len veľmi krehké a odpor vzbúrencov môže v blízkom čase zosilnieť.
Americký expert na irackú scénu Anthony Cordesman tvrdí, že takýto vysoký počet obetí môže spustiť novú vlnu diskusie o potrebe vojny v Iraku. "Pre tých, čo protestujú proti vojne, je to ďalší dôvod na jej ukončenie. Tí, čo ju podporujú, budú poukazovať na pokračovanie vojenského postupu a hovoriť, že ďalšie dôsledky budú oveľa nižšie."

Krehká stabilita
Na chránenú zelenú zónu v centre Bagdadu, kde sídli parlament, ministerstvá a veľvyslanectvá vrátane amerického, v nedeľu dopadali rakety a granáty. Najväčší počet obetí si však vyžiadal útok na civilistov v Bagdade a samovražedný atentát proti irackým vojakom v Mosule.
Útoky rakiet na zelenú zónu v minulosti pripísali šiitskemu radikálnemu duchovnému Muktadovi Sadrovi. Za tými víkendovými by mohli stáť odpadlíci Sadrových milícií, ktorí nesúhlasia s prímerím, ktoré ich šéf s vládou uzatvoril.
Experti sa domnievajú, že prvým krokom k úspechu bude postupné sťahovanie Američanov z krajiny a odovzdanie zodpovednosti do rúk Iračanov. "Stabilita je otázka množstva zdrojov, ktoré sú Američania schopní nasadiť. Dôležitejšie je však to, kedy odídu. Iračania musia prevziať zodpovednosť na väčšine miest, kde sú dnes Američania," vysvetlil Bumbálek.
Americká strana však priznáva, že to sa zatiaľ nedarí dosiahnuť.

Odsun v nedohľadne
Veliteľ amerických jednotiek v Iraku David Petraeus nedávno priznal, že výcvik irackých vojakov viazne. Práve od toho závisí, či Washington začne postupný plánovaný odsun svojich asi 160-tisíc vojakov. "Plán znižovania počtu amerických vojakov závisí od toho, ako sa bude dariť znižovať počet útokov. Ešte dôležitejšie ako počet vojakov je, ako budú samotní Iračania nahrádzať Američanov v najpálčivejších úlohách - v uliciach Bagdadu a práve v zelenej zóne," vysvetlil Bumbálek. Svojich vojakov z Iraku stiahli už viaceré krajiny, medzi nimi aj Slovensko.
O osude amerických vojakov v Iraku môže rozhodnúť aj nový prezident Spojených štátov. Spomedzi troch najvážnejších kandidátov otvorene podporuje dokončenie vojenskej misie len republikán John McCain, ktorý aj od začiatku súhlasil s vojnou. Dvaja demokrati Hillary Clintonová a Barack Obama by stiahli vojakov ihneď. Clintonová však kedysi útok na Irak podporila.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:41