StoryEditor

Gamsachurdiu rehabilitovali

30.06.2004, 00:00

Nová vláda pri moci znamená niekedy aj nové dejiny. Do tejto kategórie spadá aj rozhodnutie gruzínskej generálnej prokuratúry, ktorá tento týždeň rehabilitovala bývalú hlavu štátu Zviada Gamsachurdiu. Informoval o tom spravodajský server Utro.ru. Prokurátor Revaz Zarandija, ktorý stál na čele osobitnej skupiny pre vyšetrovanie činnosti zosnulého exprezidenta, pripomenul, že trestné stíhanie proti Gamsachurdiovi sa začalo v roku 1992, počas vlády Eduarda Ševardnadzeho. Politika obvinili zo zneužívania úradu, z rozkrádania štátneho majetku, vlastizrady, rozpútania občianskej vojny a formovania ilegálnych ozbrojených oddielov. Po jeho smrti v decembri 1993 trestné stíhanie pozastavili.
Gamsachurdia bol prvým postsovietskym lídrom kaukazskej krajiny, nacionalistický prezident bol zosadený v roku 1992 a v snahe znovu získať moc rozpútal krátku občiansku vojnu. Bývalý disident zahynul za záhadných okolností. Jeho stúpenci sa stali odporcami prezidenta Ševardnadzeho, ktorý prišiel o moc po minuloročnej revolúcii ruží. Jeho nástupca Michail Saakašvili sa svojimi sympatiami k nacionalistickému politikovi netají. Už krátko po svojom nástupe vyhlásil, že "Gamsachurdia bol veľký gruzínsky patriot a mal by byť pochovaný vo svojej vlasti (nie v čečenskom Groznom, kam po smrti premiestnili jeho telesné pozostatky)". Dnes nesie jeho meno aj jedna z ulíc hlavného mesta Tbilisi.
Analytický server Politkom.ru pripomenul, že vyhlásenie o rehabilitovaní Gamsachurdiu prichádza deň po opätovnom prísľube prezidenta, že národ Južného Osetska zvrhne režim Eduarda Kokojtyho. Pozorovatelia dávajú krok do súvislosti aj s ultimátom lídra separatistického regiónu, ktorý od gruzínskeho parlamentu žiadal uznanie genocídy južnoosetského obyvateľstva v rokoch 1989 - 1992. "Odpoveďou je úplná rehabilitácia hlavného ideológa gruzínskeho nacionalizmu," uviedol Politkom.ru.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:02