StoryEditor

Rusko prechádza oddnes na permanentný letný čas

27.03.2011, 09:54
Autor:
TASRTASR

Obyvatelia Ruska si dnes zavčasu ráno posunuli hodinové ručičky o hodinu dopredu poslednýkrát a naspäť na zimný čas si ich už nestavia - v súlade s dekrétom, ktorý minulý mesiac podpísal prezident Dmitrij Medvedev.

Letný čas bol zavedený za čias Sovietskeho zväzu s cieľom znížiť v najdlhších dňoch leta spotrebu energie. Až doteraz prechádzalo Rusko na letný a zimný čas v tých istých dňoch ako inde v Európe, posunúc ručičky o hodinu dopredu v poslednú marcovú nedeľu a vrátiac ich naspäť v poslednú nedeľu októbrovú.

Prvá zaznamenaná zmena času bola v Rusku v roku 1917. Odvtedy prešla krajina niekoľkými časovými reformami. Letný čas bol zavedený v roku 1981.

Prezident Medvedev vo februári povedal, že k rozhodnutiu o prejdení na stály letný čas sa dospelo po vyhodnotení štúdií, ktoré ukázali, že časový posun v lete predstavuje pre zdravie obyvateľstva zbytočnú záťaž.

V prieskume verejnej mienky, uskutočneného vo februári tohto roka, podporilo rozhodnutie o definitívnom prechode na letný čas 60 percent opýtaných Rusov.

V piatok však zástupca šéfa ruského meteorologického úradu (RosStandard) Vladimir Krutikov vyjadril pochybnosti, že ide o skutočne úplne poslednú zmenu času v Ruskej federácii.

"Rusko experimentuje s časom od roku 1916 a myslím si, že tento proces bude pravdepodobne naďalej pokračovať," povedal Krutikov pre agentúru RIA Novosti.

Počet časových pásiem bol v Rusku vlani v marci znížený z 11 na deväť ako súčasť reformy časových zón iniciovanej Medvedevom v novembri 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:38