StoryEditor

Pôjde česká chemická jednotka do Iraku?

12.01.2003, 23:00

Na rozdiel od Slovenska, Česká republika už bola požiadaná Spojenými štátmi, aby poskytla vojenskú chemickú jednotku pre prípadnú vojnu proti Iraku. Český parlament má o tejto otázke rokovať tento štvrtok. Medzi poslancami a senátormi povedie búrlivá diskusia, či vôbec a prípadne koľko chemikov sa do chystanej akcie zapojí. Jasno má zatiaľ len Únia slobody -- DEU a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM), názory ostatných strán sa rôznia.
Z vládnej koalície by žiadosť USA teraz podporili len unionisti. Opozičná KSČM je proti.
Sociálni demokrati sa podľa predsedu ich poslaneckého klubu Milana Urbana rozhodnú až po schôdzke s premiérom Vladimírom Špidlom.
Jasný nie je zatiaľ ani postoj ľudovcov (KDU-ČSL). Ich predseda a zároveň minister zahraničných vecí Cyril Svoboda síce uviedol, že operácia by sa mohla uskutočniť už na základe doterajších rezolúcií OSN, súčasne však povedal, že treba počkať na výsledok rokovania Bezpečnostnej rady. "Česko nepotvrdí Spojeným štátom bianko šek na zásah," uviedol.
Podobne vyčkáva aj Občiansko-demokratická strana (ODS). Nebude však pomáhať vláde a nahrádzať jej poslancov, ktorí sa postavia proti. "Budeme o tom ešte len rokovať. Očakávam však jednoznačný postoj vládnej koalície. Chýbajúce hlasy dopĺňať nebudeme," konštatoval podpredseda ODS Petr Nečas.
Senátny klub sociálnej demokracie je proti. Predseda klubu Petr Smutný podmieňuje svoje "áno" s nasadením vojakov súhlasom OSN. "Pokiaľ by sme tam vyslali vojakov bez podpory Bezpečnostnej rady OSN, bolo by to v demokratickom svete vnímané ako agresia," uviedol ďalší sociálnodemokratický senátor Milan Štěch.
Parlament bude rozhodovať aj o zmene mandátu tých vojakov -- chemikov, ktorí sú v súčasnosti nasadení v Kuvajte. Aby sa mohli zapojiť do akcie proti Bagdadu, musia od poslancov a senátorov na novú akciu získať poverenie. Parlament sa má zaoberať aj nasadením ďalšej stovky vojakov, okrem tých 250, ktorí už v Kuvajte sú.
Ján Valo, bývalý veliteľ jednotky, ktorá sa zúčastnila na vojne v Perzskom zálive v roku 1991, si myslí, že vojaci by mali dostať čo najširší mandát. "Pokiaľ tam majú byť vôbec užitoční, musia získať poverenie na akciu, a nie na to, aby sedeli na mieste," povedal.
Podľa niektorých názorov však českých vojakov do Iraku môže vyslať aj vláda. Ivo Šlosarčík z Inštitútu pre európsku politiku Europeum pre pražské Hospodářské noviny napr. uviedol, že o krátkodobom nasadení jednotiek do 60 dní by mohol rozhodnúť vládny kabinet.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:51