StoryEditor

Koaličné pytačky medzi ČSSD a ODS

10.05.2002, 00:00

Mesiac pred parlamentnými voľbami v Českej republike v prieskumoch verejnej mienky vedie Občiansko-demokratická strana (ODS). Podľa agentúry TNS Factum by ODS získala vyše 31 percent hlasov. Druhou najsilnejšou zostáva s 26 percentami terajšia vládna Česká strana sociálno-demokratická (ČSSD). Koalíciu KDU-ČSL a Únia slobody-DEU by volilo takmer 20 percent českých voličov, komunisti by získali okolo 14 percent hlasov.
Aj po júnových parlamentných voľbách tak najsilnejšími subjektmi budú ODS a ČSSD. Strany, z ktorých jedna je dnes vládna a druhá formálne v opozícii. V skutočnosti je však v Česku už štyri roky všetko inak, pretože dvaja najsilnejší súperi sú zároveň čiastočne koaličnými partnermi. Tzv. opozičná zmluva medzi ČSSD a ODS z roku 1998 hovorí o tom, že menšinová vláda sociálnych demokratov bude môcť pokojne existovať po celé funkčné obdobie s podporou ODS a klausovci budú môcť ovplyvňovať niektoré rozhodnutia kabinetu. "Vytvoríme dohodu, ktorá nastolí stabilitu v krajine a bude vymedzovať toleranciu ODS k jednofarebnej vláde ČSSD," vyhlásili v júli 1998 šéfovia ODS a ČSSD Václav Klaus a budúci premiér Miloš Zeman.
Napriek kritike zo strany menších parlamentných strán, ale i z radov ODS a ČSSD priniesla opozičná zmluva ovocie -- teda najmä zmluvným stranám. Preto nie divu, že sa čoraz viac hovorí o predĺžení platnosti zmluvy aj po júnových voľbách, niektorí politici dokonca nevylučujú uzatvorenie koalície medzi ČSSD a ODS. Už teraz sa, hoci zatiaľ opatrne, začínajú politické pytačky. Klaus pred dvoma týždňami v televíznej debate povedal, že "pri všetkej kritickosti k vláde sociálnej demokracie aj ona je v hre ako koaličný partner". Premiér Zeman v prejave bilancujúcom štvorročné pôsobenie svojej vlády v utorok nešetril komplimentmi na adresu občianskych demokratov. Podľa neho sa systém opozičnej zmluvy "osvedčil nielen z hľadiska stability vlády, ale aj z hľadiska stability Českej republiky". "Prajem akejkoľvek budúcej vláde silnú a inteligentnú opozíciu," dodal bývalý šéf ČSSD. Pochvalný prejav premiéra v Poslaneckej snemovni vyrazil dych najmä samotnému Klausovi. "Neočakávali sme, že to bude taký pokojný a zmierlivý prejav, takže teraz sa mi zle núti samého seba k nejakému dramatickému vyjadreniu," povedal šéf ODS.
Je teda možné, aby po voľbách ODS a ČSSD uzatvorili koaličnú zmluvu? Názory sa líšia aj vnútri samotných strán. Zatiaľ čo si jedni "vedia takúto koalíciu" predstaviť a druhí ju "nevylučujú", existujú aj striktní odporcovia takejto spolupráce. Najmä pre niektorých vplyvných ľudí z ČSSD je neprijateľná spolupráca s Klausom. Medzi nich patrí aj terajší predseda sociálnej demokracie Vladimír Špidla, ktorý už na začiatku roka volal po zrušení opozičnej zmluvy. Aj osobnostné prekážky sú však prekonateľné. No ako vybudovať koalíciu dvoch strán, ktoré idú do volieb s diametrálne odlišnými programami? Ide najmä o sociálne otázky, kde ODS predstavuje klasickú liberálnu politiku charakterizovanú nižšími výdavkami, ČSSD zasa presadzuje socialistický model vysokej účasti štátu. Už len napríklad v školstve je ODS za poplatky na vysokých školách, ČSSD za bezplatné vzdelanie. Lenže, keď ide o moc, nie je nič neprekonateľné, dôkazov predložili obidve strany už dostatok. A tak hoci nemožno hovoriť o budúcej koalícii s istotou, nemožno ju ani vylúčiť. Teraz je však v záujme obidvoch strán, aby len neveľa voličov pri svojich úvahách išlo až za taký "ďaleký" časový horizont. ČSSD aj ODS totiž budú získavať v kampani najviac bodov najmä vďaka kritike politiky druhej strany. A po voľbách pravdepodobne príde opäť vytriezvenie, nie nepodobné tomu z leta 1998.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:02