StoryEditor

Tragédia pre Poľsko. Po páde lietadla prišlo o prezidenta

10.04.2010, 09:53
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Aktualizované | Tragédia obrovských rozmerov dnes zasiahla Poľsko. Prezident Lech Kaczyński, jeho manželka a ďalší vrcholní činitelia zahynuli pri nehode poľského lietadla v Rusku.

Šokované Poľsko vyhlásilo týždenný štátny smútok, hovorca vlády už oznámil, že prezidentské voľby, ktoré sa mali konať na jeseň, budú skôr.

Ide o najväčšie nešťastie v histórii poľského letectva. Poľsko je z tragédie v šoku."Podľa údajov úradov všetci cestujúci zahynuli. Bohužiaľ, je tomu tak," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. V lietadle boli okrem prezidenta aj jeho manželka a ďalší vrcholní predstavitelia.Krajinu teraz čakajú predčasné prezidentské voľby, ktoré sa mali konať na jeseň.

Podľa prvých správ v lietadlle zahynulo 132 ľudí, ruské úrady potom upresnili, že v prezidentovom stroji letelo celkom 96 cestujúcich a členov posádky. Členov oficiálnej delegácie bolo 88, okrem prezidenta aj guvernré centrálnej banky, náčelník generálneho štábu alebo vicemaršálkovia Sejmu a Senátu.

Kaczyński letel do Ruska uctieť si pamiatku Poliakov popravených za vojny Rusov v Katyni. Lietadlo však na smolenskom letisku Severnyj nezvládlo pristávací manéver.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním na ruské úrady uviedla, že príčinou nešťastia bola podľa predbežných údajov chyba posádky. Vyšetrovatelia podľa agentúry ITAR-TASS preverujú aj ďalšie verzie nešťastia. Vlastné vyšetrovanie plánujú viesť aj poľské úrady. Lietadlo bolo pred štartom technicky v poriadku, uviedol hovorca poľskej diplomacie.

Informáciu o smrti prezidenta uviedol smolenský gubernátor v televízii Rossija 24. Podľa skoršieho oznámenia ruského ministerstva pre mimoriadne situácie pri nehode zahynulo 87 ľudí. Reportér televízie TVN24 z miesta ohlásil, že tam panuje chaos a že bola zavedená informačná blokáda. 

 

 

 

 

Podľa britskej agentúry sa "pilot sa rozhodol pristáť v Smolensku aj napriek tomu, že dostal z letiskovej riadiacej veže radu, aby vzhľadom na nepriaznivé počasie pristál so svojím strojom radšej v Minsku," povedal britskej agentúre hovorca Andrej Jevsejenkov.  

Údajne pri štvrtom pokuse lietadlo havarovalo. "Máme informácie, že k havárii prišlo pri štvrtom pokuse o pristátie, ale prečo ich bolo toľko, to ukáže až vyšetrovanie," povedal agentúre ITAR-TASS informovaný zdroj. Dodal, že prvoradou úlohou je teraz nájsť takzvanú čiernu skrinku a analyzovať dáta z kritického času pred haváriou.


Zdroj: BBC

Bez šance na prežitie
Ruské televízie uverejnili zábery rozlomeného lietadla a trosiek rozosiatych okolo. Podľa vyšetrovateľov citovaných elevíziou ľudia na palube nemali šancu prežiť.

Do Varšavy prichádzajú kondolencie z celého sveta. Pred prezidentským palácom vo Varšave pokladajú ľudia kvety. Hoci nebol štátny smútok ešte oficiálne vyhlásený, v krajine sa začínajú objavovať čierne vlajky. Čierna farba tiež prevláda na poľských spravodajských weboch.

Do Varšavy sa schádzajú ministri na mimoriadnom zasadnutí vlády. Poľsko podľa ústavy riadi predseda Sejmu Bronislaw Komorowski. Ten je prezidentským kandidátom Občianskej platformy premiéra Donalda Tuska.

Poľsko prišlo o významnú časť elity
Prvý nekomunistický prezident Lech Walesa pripomenul, že Poľsko dnes neďaleko Smolenska druhýkrát v histórii prišlo o významnú časť svojej elity. Na rovnakom mieste totiž pred 70 rokmi sovietska tajná polícia NKVD postrieľala tisíce poľských dôstojníkov. Padli do sovietskeho zajatia v rámci delenia Poľska medzi nacistické Nemecko a ZSSR v septembri 1939 na základe paktu Molotov-Ribbentrop o neútočení medzi oboma veľmocami. 

Na palube lietadla mal byť podľa svojich slov tiež spravodajca ČT v Poľsku. Na spravodajskom kanáli ČT24 však uviedol, že sa nakoniec rozhodli vypraviť sa do Katyne o pár dní skôr. Vyšetrovanie nešťastia pri Smolensku dostane podľa pokynu Kremľa na starosť vládnej komisie vedená premiérom Vladimirom Putinom. Premiér Putin tiež už ohľadom tragédie telefonicky hovoril s poľským premiérom Donaldom Tuskom.

Na miesto nešťastia mieria ministri pre mimoriadne situácie Sergej Šojgu a dopravy Igor Levitinom a šéf vyšetrovateľov prokuratúry Alexander Bastrykin so skupinou najskúsenejších expertov.

Katyň si vybrala nové obete
Spomienková slávnosť venovaná pamiatke Poliakov zabitých v Katyňskom lese sa uskutočnila bez poľskej delegácie. Účastníci pietneho aktu, medzi ktorými boli hlavne zástupcovia vedenia Smolenskej oblasti, uctili pamiatku obetí leteckého nešťastia. "Je to ohromná tragédia pre celý poľský národ. Zahynula hlava štátu, a bez ohľadu na jeho politické názory a na stranu, ktorú reprezentoval, smútime s poľským národom," komentoval tragédiu ako prvý ruský politík Konstantin Kosačov. "Katyň si vybrala nové obete," poznamenal tento šéf zahraničného výboru parlamentu.

Smolenské letisko Severnyj využívajú okrem civilných aj vojenské lietadlá, disponuje vzletovou a pristávacou dráhou s dĺžkou 2500 metrov. Ruské úrady ubezpečujú, že havárie nesúvisí s kvalitou letisko, ktoré označujú za prvotriedne.

Podľa poľského ministerstva zahraničia sa vládne lietadlo Tupolev 154 pri pristávaní zachytilo o stromy. "Stroj spadol a začal horieť," povedal hovorca ministerstva Piotr Paszkowski.

Lietadlo je podľa neho značne poničené, ale podarilo sa ho uhasiť a na miesto dorazili záchranné tímy. Paszkowski o nešťastí informoval ďalších najvyšších poľských predstaviteľov. Získanie ďalších informácií znemožňuje hustá hmla. Tento typ lietadla má kapacitu okolo 100 ľudí.

Na palube lietadla boli aj rodiny obetí katynskej tragédie, pri ktorej na jar roku 1940 prišli o život tisíce poľských vojenských zajatcov a intelektuálov.


Zväčšiť mapu

01 - Modified: 2004-05-06 20:41:05 - Feat.: 0 - Title: V Líbyi odsúdili na smrť bulharských zdravotníkov 02 - Modified: 2004-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obeť dánskeho blahobytu 03 - Modified: 2004-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako riešiť závislosť od podpory? 04 - Modified: 2004-05-07 07:19:15 - Feat.: 0 - Title: Martin Barto: Reformy nezrušia sociálny štát. 05 - Modified: 2004-05-06 21:11:25 - Feat.: 0 - Title: Úlohu štátu suplujú podnikatelia a obce 06 - Modified: 2004-05-06 21:14:56 - Feat.: 0 - Title: Skromné oslavy desaťročnice Eurotunnela 07 - Modified: 2004-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí hokejisti o postup do finále s Kanadou 08 - Modified: 2004-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hossovi zverenci už v hre o medaily 09 - Modified: 2004-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jediným kandidátom na MS 2008 Kanada 10 - Modified: 2004-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OHLASY MÉDIÍ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:42