StoryEditor

SMK dostala facku, tvrdia maďarské médiá

13.06.2010, 14:00
Voľby na Slovensku. Naši južní susedia si všímali najmä zlý výsledok strany Pála Csákyho.

„Ficova výhra sa môže skončiť úplnou prehrou,“ tvrdí na svojej stránke maďarský internetový portál hirszerzo.hu. Okrem faktu, že na Slovensku bude s najväčšou pravdepodobnosťou po štyroch rokoch opäť vládnuť stredo-pravá koalícia, si však maďarské médiá všímajú najmä prehru Strany maďarskej koalície. Hlavnou témou viacerých popredných portálov u našich južných susedov tak ostáva odstúpenie predsedu strany SMK Pála Csákyho spolu s celým predsedníctvom. Podobne ako na Slovensku, ani v Maďarsku podobný výsledok nikto nečakal a reakcie tamojších médií sú veľmi prekvapivé.

Csáky si za to môže sám
Ako jeden z prvých maďarských politikov sa k našim voľbám vyjadril bývalý minister zahraničných vecí Maďarska Péter Balázs. „SMK sa musí zamyslieť nad príčinami prehry. Pravdepodobne sa viac sústredili na Maďarsko než na oblasť svojej vlastnej politiky,“ povedal pre portál népszabadság.hu Balázs.
Podľa bývalého šéfa maďarskej diplomacie si strana SMK veľmi neskoro uvedomila, že prílišné spoľahnutie sa na Fidesz môže pre nich znamenať bozk smrti. „SMK sa zobudila neskoro. Fidesz už totiž nepovažuje záujmy SMK za primárne.“

Nová premiérka?
Najväčšie šance na úspech dostať sa na post premiérky pripisuje portál hirszerzo.hu volebnej líderke SDKÚ Ivete Radičovej. „Na Slovensku sa môže stať prvýkrát premiérkou žena,“ píše sa v podrobnom článku, ktorý monitoruje celý priebeh našich volieb. Prekvapujúca je taktiež aj vysoká účasť, ktorá v porovnaní s rokom 2006 vzrástla o viac ako päť percent.
Zaujímavým momentom okrem účasti sú podľa uvedeného portálu aj rýchle medzistranícke rokovania, ktoré ohlásili strany budúcej potenciálnej koalície – SDKÚ, KDH a dvaja nováčikovia tohtoročných volieb, strany SaS a Most-Híd. Martina Lidinská

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:13