StoryEditor

Kučma poslal Janukovyča na dovolenku

07.12.2004, 23:00
Dosluhujúci ukrajinský prezident Kučma včera poslal parlamentom odvolaného premiéra Viktora Janukovyča "na dovolenku". Ako jeho dočasného zástupcu vymenoval prvého podpredsedu vlády Mykolu Azarova.

Oznámil to úrad ukrajinského prezidenta. Boj o moc sa zároveň presunul do parlamentu, kde sa poslanci pokúšali prelomiť mŕtvy bod medzi vládnym režimom a opozíciou nad legislatívnymi zmenami pred novým, druhým kolom prezidentských volieb. Poslanci začali tam, kde európski a ruskí sprostredkovatelia v utorok nadránom po neúspešných šiestich hodinách rokovaní skončili. Nepodarilo sa im dohodnúť na kompromise pred opakovaním druhého kola prezidentských volieb 26. decembra, v ktorom sa stretnú opozičný prozápadný líder Viktor Juščenko a proruský premiér Janukovyč. Nové druhé kolo nariadil Najvyšší súd, ktorý uznal manipuláciu počas volieb.
Juščenko sa pokúša zabezpečiť proti opakovaniu podvodov a požaduje tri veci: zmenu volebného zákona, novú ústrednú volebnú komisiu a rozpustenie Janukovyčovej vlády. Medzitým odchádzajúci prezident Leonid Kučma tlačí na ústavné zmeny, na základe ktorých by dôležité právomoci prezidenta prešli na parlament. Podľa analytikov si tak chce Kučma zachovať vplyv aj po svojom odchode z úradu začiatkom roka 2005. Odchádzajúci prezident vyjadril súhlas s opozičnými požiadavkami na odvolanie Ústrednej volebnej komisie a zmeny vo volebnom zákone. Avšak v súvislosti s odvolaním vlády a ústavnými zmenami o zúžení prezidentských právomocí k dohode nedošlo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:34