StoryEditor

Rozklad vlády odštartoval "zlý muž" Bárta

12.04.2011, 00:00

Milovník opery, koní a luxusného auta Maserati GT. Zároveň však kontroverzný muž, ktorý tvrdo ide za svojím cieľom. Keď Vít Bárta vstupoval do politiky vo farbách novozakladanej strany Veci verejné, už vtedy mal povesť Napoleona so škrekľavým hlasom. Na dosiahnutie svojich cieľov sa Bárta, bývalý minister dopravy a podpredseda "véčkarov", nebál korumpovať či dokonca zastrašovať svojich politických protivníkov. K tomu mu mala pomáhať aj bezpečnostná firma ABL, ktorú založil ešte ako 19-ročný študent.

Kauza ho pochová
Tretiu najväčšiu bezpečnostnú agentúru v Česku s obratom viac ako miliardy korún síce predal svojmu bratovi, podľa expertov však stále vo firme ťahá za nitky. "Tento podnik je horúcou témou a pravdepodobne ho politicky pochová," povedal pre HN politológ Jiří Pehe. Minulý týždeň sa na verejnosť dostali tajné dokumenty z vnútra firmy, podľa ktorých Veci verejné vznikli iba preto, aby Bárta a jeho ľudia ľahšie prenikli z biznisu do najvyššej politiky. Aj preto predal podiel vo firme a zmenil s bratom Matějom štruktúru akcií na meno, aby sa tak firma mohla uchádzať o štátne zákazky. Okrem toho sa Bárta údajne v dokumentoch priznal, že na dosiahnutie cieľov mu korupcia či dokonca sledovanie vlastných klientov nie sú cudzie.

Namočený v škandáloch
Pritom už v januári bol namočený v škandále s odpočúvaním, ktorý otriasol politickou scénou. Jeho bývalá firma v rokoch 2006 až 2009 špehovala regionálnych politikov koaličnej ODS v Prahe 11. Toto odhalenie vyvolalo šok. "Čože? To nie je možné. Začínam mať strach," reagovala vtedy starostka mestskej časti Marta Šofrová. Bárta pritom v októbri minulého roka ubezpečil premiéra Petra Nečasa, že také niečo jeho firma nerobila.

Bárta strach naháňal aj kolegovi Jaroslavovi Škárkovi, ktorý ako prvý minulý týždeň odhalil korupčné praktiky v strane. Za lojalitu a mlčanie o podozrivých spôsoboch financovania strany údajne dostával 7-tisíc eur mesačne. Bártov tlak na spolustraníkov pravdepodobne súvisel aj s tým, že na najbližšom zasadnutí strany mali rozhodnúť o novom šéfovi strany, do ktorej nalieval peniaze. Podľa politológa korupčné škandály Bártu môžu ľudia vnímať aj ako sprisahanie. "Ide o mučenícky syndróm, keď politik podľa vzoru Mečiara odchádza s plačom. Ako obeť systému," dodal Pehe. Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:23