StoryEditor

Lukašenko dolapil teroristov

14.04.2011, 00:00

Bieloruská polícia včera zadržala dvoch mužov, ktorí sa údajne postarali o krvavý atentát v minskom metre. Ten zabil 12 ľudí a ďalších vyše 200 zranil. "Hlavné je to, že vieme, kto a ako to spáchal. Atentát bol vyriešený," povedal prezident Alexander Lukašenko (na snímke). Muži majú podľa neho napojenie na opozíciu.

Priznanie útočníkov
Polícia zadržala dvoch Bielorusov, ktorí sa navzájom poznali a k atentátu sa údajne priznali. Vyšetrovatelia vychádzali z videozáznamu, na ktorom podozriví vchádzajú do metra s taškou, ktorú položili pod lavičku v metre. "Potvrdzuje to nielen ich výpoveď, ale aj zábery kamier," povedal zástupca generálneho prokurátora Andrej Šved. Muži sa dokonca mali priznať aj k dvom predchádzajúcim teroristickým útokom v rokoch 2005 a 2008.

Polícia však stále nevie, prečo atentátnici útočili. Ruský denník Kommersant včera napísal, že údajný páchateľ bol holohlavý a "európskeho vzhľadu". To sa vylučuje s jednou z verzií polície, podľa ktorých bol útok dielom kaukazských extrémistov. Tajná polícia v bieloruskom Breste v súvislosti s atentátom vypočúvala aj niekoľkých aktivistov opozičnej strany Spravodlivý svet. "Policajti hľadali vinníkov všade okolo a začali u opozície," povedala Ljudmila Dzenisenková.

Strach opozície
Nielen opozícia, ale aj bojovníci za ľudské práva sa preto obávajú, že Lukašenkov režim využije atentát na zosilnenie útokov proti nezávislým kruhom. "Je tu snaha demonštrovať to, že štát robí všetko, čo môže, aby ochránil občanov a ukázal, že má všetko pod kontrolou," povedala pre HN expertka na Bielorusko Jana Kobzová. Dodáva však, že podobný scenár bol aj pred troma rokmi pri neúspešnom atentáte na Lukašenka pri oslavách republiky. "Tiež rýchlo zatkli niekoho, ale prípad nakoniec nikdy nedoriešili," dodala Kobzová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:27