StoryEditor

Fidel si po štyroch rokoch vyšiel von, vyzeral dobre

12.07.2010, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Bývalý kubánsky líder Fidel Castro upokojil všetkých, ktorí sa obávajú o jeho zdravotný stav. Prvýkrát od svojej choroby pred štyrmi rokmi si minulý týždeň vyšiel von na verejnosť a podľa svedkov vyzeral dobre, aj keď trochu vychudnutý. Podľa vládneho internetového servera Cubadebate navštívil 84-ročný legendárny bývalý vodca kubánskej revolúcie v stredu Národné centrum pre vedecký výskum v Havane.

Castro, oblečený do športovej bielej mikiny, sa vo vedeckom centre zrejme stretol s jeho pracovníkmi a vzápätí hovoril aj s ľuďmi, ktorí sa okolo neho zhromaždili pri odchode z centra. Fidel navštívil centrum pri príležitosti 445. výročia jeho založenia. "Je vychudnutý, ale vyzeral dobre, a podľa nášho riaditeľa je na tom veľmi dobre i mentálne," uviedla vládna novinárka Rosa Báezová. Oficiálne snímky z prekvapivej Fidelovej návštevy urobil jeho syn Alex, ktorý je profesionálnym fotografom.

Fidel prekonal v júli 2006 závažnú operáciu zažívacieho traktu, a vzápätí odovzdal právomoci svojmu o päť rokov mladšiemu bratovi Raúlovi. Ten sa stal oficiálnym kubánskym prezidentom vo februári 2008. Od svojej choroby sa Fidel na verejnosti neobjavil. Kubánske médiá však čas od času zverejnia jeho snímky, väčšinou s niektorým zahraničným politikom, ako je venezuelský prezident Hugo Chávez.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:52