Reuters
StoryEditor

Biden pricestoval do Bruselu, zúčastní na summitu NATO

13.06.2021, 23:54
Autor:
TASRTASR
Bidenov čas príletu na bruselské vojenské letisko Melsbroek bol z bezpečnostných dôvodov utajený.

Americký prezident Joe Biden v rámci svojho európskeho turné v nedeľu večer pricestoval do Bruselu. V metropole EÚ, kde sa v pondelok zúčastní na svojom prvom summite NATO, strávi dva a pol dňa.

Tento čas využije aj na stretnutie s belgickým kráľom Filipom a spoločné rokovania s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Informovala belgická televízna stanica RTBF.

Americký prezident prišiel do Bruselu z trojdňového summitu lídrov skupiny G7 v Anglicku, ktorý sa skončil v nedeľu. Po skončení summitu spolu s manželkou Jill ešte absolvoval stretnutie s britskou kráľovnou Alžbetou II.

Bidenov čas príletu na bruselské vojenské letisko Melsbroek bol z bezpečnostných dôvodov utajený. Prezidentský špeciál s Bidenom tam pristál o 20:45 h miestneho času, čím sa začala jeho prvá návšteva kontinentálnej Európy od nástupu do Bieleho domu.

Podľa RTBF Biden vyjadril želanie, aby sa mu dostalo v Bruseli len skromného uvítania. Belgická vláda, v mene ktorej amerického prezidenta privítal federálny premiér Alexander De Croo, však vyslala na letisko kolónu pozostávajúcu zo zhruba 50 vozidiel. Biden by mal prenocovať na veľvyslanectve USA v Bruseli.

Pondelňajší program je v znamení summitu NATO, ktorý Biden využije aj na viacero bilaterálnych stretnutí.

Za najdôležitejšie sa považuje to s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, s ktorým má rokovať aj o citlivých otázkach ľudských práv či vojny v Sýrii.

V utorok sa prezident USA stretne so šéfom belgickej federálnej vlády a prijme ho kráľ Filip. Záverečná časť jeho bruselského pobytu bude v znamení summitu EÚ-USA, v rámci ktorého bude rokovať s Von der Leyenovou a Michelom.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:40