StoryEditor

Benešove dekréty sa zrušiť nedajú, tvrdí Schwarzenberg

19.07.2010, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Nový český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg Rakúšanom odkázal, že kontroverzné Benešove dekréty sú proti ľudským právam. Napriek tomu za jeho šéfovania pražskej diplomacii nemôže byť o akejkoľvek diskusii na tému ich zrušenia ani reči, keďže sú nezrušiteľné. "Nedajú sa zrušiť. Pretože spätný účinok nie je možný rovnako ako pri Mníchovskej dohode. Dejiny sa nedajú vrátiť späť. Nie som žiadny priaznivec politiky včerajška. Mali by sme sa spoločne pozerať do budúcnosti," povedal šéf českej diplomacie pre včerajšie vydanie denníka Die Presse. Odpovedal tak na otázku, prečo nežiadal ich zrušenie, keď podľa neho odporujú ľudským právam.
Podľa Schwarzenberga sa Česko musí postaviť voči minulosti samé. "Intervencie zvonku mnoho neprinesú. Napokon, tiež v Rakúsku trvalo dlhšiu dobu, než sa vyrovnanie s minulosťou dalo do pohybu," povedal Schwarzenberg.

Neprikláňa sa ani k tomu, aby český parlament ako symbol zmierenia s desaťtisícami Nemcov, odsunutých po druhej svetovej vojne, vydal o dekrétoch nejakú deklaráciu. "So symbolmi je to taká vec, mali by sa používať úsporne. V Rakúsku alebo tiež v Nemecku sa často zabúda na to, že tu v Česku už prebiehajú silné diskusie o minulosti. Niečo sa dalo do pohybu."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:07